Laulunäytelmä Lakeudelta
AARRE, RYSSÄN ÄPÄRÄ (2016)
Tarina: Arvo Myllymäki
Dramatisointi ja laulutekstit: Jouko Enkelnotko
Sävellykset: Silja Kuoppala ja Jouko Enkelnotko
Musiikin sovitus: Silja Kuoppala

Aarre, ryssän äpärä perustuu kuortanelaissyntyisen Arvo Myllymäen (1945) omaelämänkerralliseen romaaniin Vihan ja rakkauden päivät, joka julkaistiin vuonna 2011.

Näytelmä alkaa toisen maailmasodan keskeltä, jolloin ukrainalaissyntyinen neuvostoarmeijan sotilas, luutnantti Mihail Kontsarenko haavoittuu rintamalla ja jää vangiksi. Samaan aikaan Pohjanmaalla talontytär Maria Metsäperä laulaa sankarivainajan arkun äärellä. Mihail päätyy työapuun lakeudelle Marian kotitilalle. Sodan kauheuden keskellä viholliskäsite hämärtyy, kun rakkaus astuu kuvaan. Maria ja Mihail viettävät yhdessä yhden onnellisen vuoden. Sodan loputtua Mihail karkotetaan takaisin Neuvostoliittoon ja hänen lähtönsä jälkeen Maria huomaa olevansa raskaana. Seuraavana vuonna hän synnyttää pojan, Aarren.

Näytelmässä seurataan Marian traagista elämää sekä Aarren kasvua aikuiseksi pienessä kyläyhteisössä. Kolmissakymmenissä – unensa ohjaamana – Aarre alkaa etsiä isäänsä ja juuriaan. Unessa Aarre matkaa isänsä kauhukokemuksiin Riitasensuon sotavankileirille ja lopulta Kekkosen puheille, jolta Aarre pyytää apua isänsä löytämiseen. Pakahduttavassa näytelmässä on – niin kuin tosielämässäkin – onnellinen loppu.

Laulunäytelmä Aarre, ryssän äpärä on riipaiseva tarina kielletystä rakkaudesta ja yksinjäämisestä. Se on kertomus isättömyydestä ja epäoikeudenmukaisesta kohtelusta verenperinnön vuoksi. Se on laulu oman ristinsä kantamisesta ja uni Suomen vaietusta lähihistoriasta.

Näytelmässä on pääroolien lisäksi lukuisia pikkurooleja, joita voidaan tuplata. Näytelmä on toteutettavissa 20 hengellä, mutta pikkutehtäviä voidaan jakaa isommallekin porukalle. Kantaesityksessä solistinen päärooli Maria oli jaettu kahden esittäjän kesken ja Aarren roolia näytteli kolme näyttelijää. Ryhmäkohtaukset antavat mahdollisuuden kehittää teatteri-ilmaisun perustaitoja vasta-alkajille.

Teoksen musiikki on melodista ja harmonista ja tyylilajit vaihtelevat virsistä, musikaalinumeroihin ja kuoroteoksiin.  Kuoron laulullinen haaste on sopiva jonkin verran kuorolaulua harrastaneille. Kantaesityksessä orkesteri oli viisihenkinen ja instrumentit olivat: piano, polkuharmooni, sello, kontrabasso ja perkussiot.  Aarren uni –kohtaus on orkesterille läpisävelletty kokonaisuus. Laulujen demoja on kuultavissa YouTubessa.

Näytelmän oikeuksia valvoo Jouko Enkelnotko.
Tiedustelut ja lisäkysymykset laulunäytelmään liittyen voi osoittaa:
jouko.enkelnotko( at )gmail.com
Soittaakin saa: 0505668223.