Realismia näytelmiin

Näytelmiä katsoessa tulee usein ainakin allekirjoittajan mieleen, että saisi niissä olla vähän realismiakin. Se on ehkä makuasiakin, mutta kovin viihteellinen ja fiktiivinen näytelmä ei niin paljon kosketa. Tietysti se riippuu esityksen tasostakin. Hyväkin fiktiivinen esitys saattaa herättää monta kertaa kysymyksen, onko tämä oikeasti mahdollinen.

Muutama tällainen epäilys kyllä katsojalle sallitaankin ja se ei vielä pilaa tunnelmaa, mutta jos niitä tulee useita, kyllä ne häiritsevät katselunautintoa. Jos ajatellaan esimerkiksi vanhoja kotimaisia elokuvia niin kyllä niistä jäävät paremmin mieleen ne, jotka ammentavat jollakin tavalla tositapahtumista. Itse olen kirjoittanut muutamia kaunokirjallisia teoksia, muutamia tietoteoksia, näytelmiä ja runoja. Laatimani Kianta-kirja on ollut Kainuun kirjastoissa lukumenestys, lainauskertoja n. 570 ja myyntiäkin muutamia satoja. Näytelmissä olen yrittänyt pysyä ainakin kevyesti tapahtuneissa tosiasioissa ja asioissa, jotka ovat ainakin mahdollisia.

 

Näytelmä

Fantasian vaivaamat

Ohraa, Teidän majesteettinne

on sketsien tapainen komedia, jossa käsitellään joitakin lähimenneisyyteen liittyviä erikoisuuksia ja ikääntymiseen ja muistamiseen liittyviä ongelmia. Ogelmat heiluttavat tärkeitäkin henkilöitä ja heidän avustajia. Myös pintaviihteen leviämistä kaikkialle jopa kulttuurin nimissä kauhistellaan. Näytelmässä on huumoria, hauskuuttakin eikä se ole mitään alapäähuumoria tai katupoikien kieltä. Laajuus n 50 s. 10 h.

 

Näytelmä

Paronittaren tarhat

ammentaa voimansa historiallisista tapahtumista, suunnilleen 1900-luvun alkupuolelta. Silloin virkakunta ja originelli metsäparoni kamppailivat metsävarkaita vastaan. Lisänsä antaa Amerikan kävijä ja seikkailija Happo-Unto, joka yrittää saada väkisin erään isännän testamentin omaksi ja poikansa hyväksi ja apuvartijan Matti Hurmeen vahingoksi. Hurmeen naimisiinmeno kangertaa kummasti, sillä ensimmäinen yritys kaatuu täpärästi ja hiukan yllättävästi. Päähenkilön ajatusten muutoksesta, uskosta johtuen loppu on hiukan tavallisuudesta poikkeava.

Kirjoittajan käsityksen mukaan nämä Matin ja Happo-Unton roolit nousevat tärkeimmiksi ja niistä saattaa tulla jopa suosittuja. Myös originelli metsäparoni on tärkeä ja hänen esikuva on joskus vaikuttanut mm. Kainuussa ja Pohjois-Satakunnassa.

Myös paronitar ja muutamat muutkin naisroolit ovat tärkeitä. Vaikka aihe on saatu historiasta, näytelmässä on yhtymäkohtia tähänkin päivään., 56 s.

10.08.15

Taisto Seppänen

08700 Lohja, p. 050-3468625

sähköposti: tjskiekkilainen@hotmail.com