Sezuanin hyvä ihminen

”Tuo ihminen on tuollainen, koska olosuhteet ovat tuollaiset. Ja olosuhteet ovat tuollaiset, koska ihminen on tuollainen.”

Sezuanin hyvä ihminen on Bertolt Brechtin kirjoittama klassikkonäytelmä yhteiskunnan rakenteista ja moraalista. Oulun Ylioppilasteatterin Sezuan on puolestaan yksi tulkinta kyseisen näytelmän tapahtumista.

Esitys pyrkii jäljittelemään näytelmän todellisuutta ja löytämään eron oikean ja väärän välillä, mutta todennäköisesti epäonnistuu tehtävässään. Ainoastaan muutos on maailmassa pysyvää, eikä mikään näyttämöllä ole totta – kaikki on vain kuvitteellista teatterileikkiä.

Mitä sitten leikitään? Brechtin näytelmässä kuvataan, kuinka kolme jumalaa saapuu maan päälle kuvitteelliseen yhteiskuntaan etsimään hyvää ihmistä. Ainoaksi hyväksi ihmiseksi heidän tiellään osoittautuu alaluokkainen ja halveksittu Shen Te, jonka hyvyys kuitenkin koituu pian hänen surkeaksi kohtalokseen. Kaiken keskiössä on tupakkakauppa, jonka toimeentulosta taistelevat ainakin koditon matriarkka, työttömäksi jäänyt postinkantaja, unelmiaan tavoitteleva lentäjä, vuokratuloilla leveästi elävä talonomistaja, vaikutusvaltainen ja rikas parturi sekä korruptoitunut poliisi. Jokainen heistä haluaa palan hyvästä ihmisestä.

Miten Shen Te voi selviytyä maailmassa, jossa hyvyydellä ei ansaitse mitään, ja itsekkyys on elämisen ja selviytymisen edellytys?

”Siis ihmistäkö muutetaan? Vai maailmaa? Vai jumalatko lähtöpassin saa?”

Näytelmä on vain yksi versio yhteiskunnastamme, ei muuttumaton totuus.

Ensi-ilta ke 4.12. klo 18 Valvenäyttämöllä.
la 7.12. / su 8.12. / ke 11.12. / pe 13.12. / la 14.12. / su 15.12. / ke 18.12. / pe 20.12. klo 18

Kesto: n. 3 h, sis. väliajan
Liput 20/15 €

Veikkaus-kortilla 2 € alennus normaalihintaisesta lipusta (1 alennuslippu / kortti). Esityksissä käy Kaikukortti. Liput Valveen lippumyymälästä, p. 08-5584 7575, avoinna ke–su klo 12–19 (Hallituskatu 7). Huom! Lippuvaraukset tulee lunastaa viimeistään vuorokautta ennen esitystä!

Liput myös osoitteesta ticketmaster.fi

Näytelmän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.
Lisätietoja näytelmästä OYT:n kotisivuilta.

Nimi: Sezuanin hyvä ihminen
Kirjailija: Bertolt Brecht
Ohjaus: Niina Aho
Ensi-ilta: 04.12.2019
Milloin: 4.12.-20.12.2019
Teatteri: Oulun Ylioppilasteatteri
Osoite:
Kotisivut: http://oulunylioppilasteatteri.fi/index.php?id=sezuan