Kantaesityspalkinnon voittaja on ratkennut. Vuoden 2018 teksteistä Kantaesityspalkinnon 2019 saajaksi on valittu Raahen Teatteri näytelmällä Kahavia! Kahavia! Näytelmän on kirjoittanut Pauli Ylitalo.

”Näytelmäteksti erottui lopulta edukseen hienojen ja hyvin erilailla samojakin teemoja käsitelleiden 16 näytelmän joukosta. Aihepiirejä kertyi lapsille, varhaisnuorille, nuorille aikuisille, keski-ikäisille ja vanhuksille. Kattavassa aineistossa on näytelmiä sekä sisä- että ulkonäyttämöille. Genret vaihtelevat sadusta fiktioon, romantiikasta realismiin, lakoniasta ironiaan, komediasta tragikomediaan ja tragediaan, absurdista kauhuun – ja onpa joukossa veijaritarinakin. On ollut todella antoisa lukupaketti. Itselleni yllätykseksi hauskin tarina vetosi lopulta eniten.

Monta tasokasta tekstiä jäi nyt ilman palkintoa. On syytä nostaa esille, miten paljon meillä on hyviä kirjoittajia ympäri Suomenniemen. Jokainen kantaesitys on varmasti ollut erityinen kokemus työryhmille ja katsojille. Palkinnon saajan valitsijan asemassa en onnekseni ole nähnyt yhtään hakemuksen näytelmää. Nyt haluaisin nähdä ne kaikki. Moni näistä sopisi esitettäväksi myös laukaalaisilla näyttämöillä.

Monenkirjavat tuntemukset ja visiot, joita koin lukukertojen myötä, vahvistuivat lopulta voittajanäytelmän eduksi. Kahavia! Kahavia! on tosiasioihin perustuva tarina mustan pörssin ja huijareiden kulta-ajasta sekä suuresta kahvipulasta sodanjälkeisessä Suomessa. Haave puhtaasta kahvista toimii kuin symboliikkana, jolla korjataan kaikki sodan jättämä kurjuus. Kahvin puutteen ja tarpeen pääsi aistimaan eri ikäisten ja eri taustoista lähtöisin olevien roolihenkilöiden näkökulmasta. Hersyvät sattumukset ja loistavat dialogit kutkuttavat, naurattavat ääneen, liikuttavat ja kihelmöivät iholla. Mihin kaikkeen ihminen on valmis pelkästä kahvin himosta! Tekstiin kirjoitetut laulut istuvat kuin nakutettu – riimitys houkuttaa laulamaan, vaikka nuoteista ei tiedäkään. Juoneen nivoutuu ehjästi myös nuoren tytön kasvutarina. Kirjoittaja on löytänyt roolihenkilöistä paljon ulottuvuuksia, jotka välittyivät pienin viittein. Paikallinen murre lisäsi kiinnostavuutta. Soljuva tarina piti otteessaan alusta loppuun.”

Valitsija Päivi Hammarén – Jokela, Laukaa 5.2.2019

Suomen Harrastajateatteriliiton vuosittain myöntämän Kantaesityspalkinnon tarkoituksena on kannustaa näyttämöitä tuottamaan uusia kotimaisia näytelmätekstejä. Palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja se myönnetään näytelmän esittäneelle teatterille. Palkinto perustuu näytelmätekstiin, ei itse esitykseen. Tekstin pitää olla kirjoitettu näytelmäksi – se ei siis voi olla dramatisointi, eikä käännös muusta kielestä.

 

Korjaus: Korjattu vuosiluku tiedotuksessa oikein. Palkinto myönnetään vuoden 2018 teksteistä, mutta vuonna 2019, siksi titteli on Kantaesityspalkinto 2019 eikä Kantaesityspalkinto 2018 kuten aiemmin virheellisesti esitettiin.

 

Pauli Ylitalon kirjoittamassa Raahen Teatterin kantaesityksessä Kahavia! Kahavia! muun muassa testattiin kahvikonsulentti Mikko Mokkasen makuaistia aika hervottomilla juomilla. Kuva: Sari Jaatinen