Suomen Harrastajateatteriliiton Kantaesityspalkintoa tavoitteli 21 hakijaa.

Kantaesityspalkinnon tarkoituksena on kannustaa näyttämöitä tuottamaan uusia kotimaisia näytelmätekstejä. Palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja se myönnetään näytelmän esittäneelle teatterille. Palkinto perustuu näytelmätekstiin, ei itse esitykseen. Tekstin pitää olla kirjoitettu näytelmäksi – se ei siis voi olla dramatisointi, eikä käännös muusta kielestä.

Kantaesityspalkinto myönnetään Katja Hakalan Teatteri Pystymehtälle kirjoittamalle ja ohjaamalle Kultamaan kutsu, kotimaan kaipuu -näytelmälle, jonka aineksina ovat siirtolaisuuden valta-aika 1865 – 1930, kirjeenvaihto valtameren yli 1901-50 luvuilta, perheiden hajoamiset ja paljon nähneet matka-arkut.

Näytelmän roolihenkilöiden konstailematon elämänote tuntoineen ja murteineen (ullavankieli), elämän rosoisuus ja kaunistelemattomuus sytyttävät tekstin elämään. Toisaalta raskautta tuovat poikkeuksellisen runsas henkilögalleria, lukuisat kohtaukset eri paikoista sekä aikajanan pituus nykypäiviin asti. On vaikea pitää mielessä paikkakunnat, eri henkilöiden motiivit, perhesuhteet ja elämänkaaret. Myös kirjeiden suuri määrä ja pituudet yllättivät, joskin niistä itse esitykseen kuultavaksi nostettiin käsittääkseni vain osia.

Tässä kunnianhimoisesti rakennetussa käsikirjoituksessa lukija pääsee ikään kuin kärpäseksi kattoon kurkistamaan vuorotellen, miten ummikkosuomalaiset selviävät matkalla ja unelmien kultamaassa leivän syrjään kiinni ja vastaavasti miten pärjää Suomeen jäänyt kotikylän väki ankaran puutteen keskellä.

Valitsija Liisa Kosonen

Kuva Paula Salminen.