KOUTA KOULUTUSVIIKONLOPUN TYÖPAJAT

Kouta koulutusviikonlopun työpajat ovat 12 oppitunnin mittaisia kokonaisuuksia, joita yhdistää yhteinen oppimisen aihe ja teema. Jokainen osallistuja opiskelee viikonlopun aikana yhdessä valitsemassaan työpajassa. 

Kukin työpaja keskittyy oman ohjaajan johdolla tutkimaan kaikille ryhmille yhteistä  aihetta ja teatterityötapaa hieman eri painotuksin. Yhteinen oppimisen aihe viikonlopulle on ryhmä- ja prosessilähtöinen teatterityötapa devising, jonka idea on valmistaa  esitys jostakin aiheesta ilman ennakkokäsikirjoitusta. Koutassa kukin työpaja saa tutkia ja tulkita Kemijärven juhlavuodesta kumpuavaa yhteistä aihetta, onnentuntoa, omalla tavallaan ja lopuksi koota ohjaajansa johdolla aiheesta pienen esityspätkän viimeiselle kurssipäivälle. Koulutusviikonloppu päätetään “Kouta onnentuntoa etsimässä -livestriimiin”. Työpajaan osallistuminen ei edellytä  esiintymistä livestriimi-esityksessä vaan työpajoihin voi osallistua myös esiintymättä.

KOUTAPASSI SISÄLTÄÄ:

– Teatterityöpaja 12 oppituntia
– Liput viikonlopun Koutaesityksiin: Lyyli (kaikki), Everstinna (aikuiset) ja Taikurin talonvahtina (kaikki)
– Tekijänoikeus info
– Kahvi/tee/mehu ja leivonnainen -kuponki
Passin hinta 55€ aikuiset ja 45€ lapset.

Työpajojen esittelyt

 

YHTEENPUHALLUKSEN TAITO / Pieta Koskenniemi

Ryhmälähtöinen esityksen rakentaminen – keskiössä ryhmä. Yhteistä luomista voi harjoitella! Työpajassa luonnostelemme reittejä esityksen rakentamiseen ryhmän ideoista käsin. Työtavat soveltuvat niin ohjaajavetoiseen työskentelyyn kuin ryhmän tasavertaiseen työskentelyyn. 

Pieta Koskenniemi on teatteriohjaaja ja kouluttaja, joka päätyönään on kehittänyt teatterin kollektiivisia työtapoja, eritoten ns. devising-työtapaa. Hänen ammatillista suuntautumistaan on leimannut vahva eettinen (p)aatos siinä miten työryhmä toimii, kenen ääni teatterissa/taiteessa kuuluu, minkälaisia ihmisiä ja mitä maailmaa esityksissä näemme. Onnentunnon hän löytää enenevässä määrin kaikkialla arjessa, yksin tai kaverin kanssa sienimetsässä, ryhmän keskellä taidetta tehdessään, sarjakuvia piirtäessään tai vauvaa sylissä pitäessään.

 

VIRTAAVAN PROSESSIN LUOTSINA / Sanna Saarela

Devisingin olemusta voisi luonnehtia virtaavaksi, alati muuttuvaksi, jonka vuoksi sitä on vaikea vangita määritelmiin. Mutta käytännössä se tarkoittaa ryhmä- ja prosessikeskeistä teatteria, jossa ennalta laadittua käsikirjoitusta ei ole. Prosessia kuitenkin voi vetää ohjaaja, joka innostaa, asettaa jonkinlaiset raamit työskentelylle sekä valitsee työtavat ja järjestyksen. Käsikirjoitus, esitysteksti syntyy harjoitusprosessissa, valituista lähtökohdista ja ryhmän synnyttämänä. Mutta ohjaajan tehtäväksi jää materiaalin rajaaminen, työskentelytapojen valitseminen sekä usein väitteiden ja kysymysten asettelu. Esityksen lopullinen rakenne muodostuu tästä prosessista.

Kurssilla käymme läpi ohjaajan perustaitoja ja peilaamme niitä devising-prosessissa tarvittaviin taitoihin. Harjoittelemme ja kehitämme tekniikoita materiaalin tuottamista varten ja harjoittelemme rajaamista.

Sanna Saarela on teatteritaiteen maisteri, teatteriohjaaja ja -opettaja Tervakoskelta. Hän työskentelee Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtajana ja ohjaa työn ohessa 1-2 esitystä vuodessa. Devising on Saarelalle tuttu tekniikka jo teatterikouluajoilta ja hän on ohjannut useita devising-tekniikkaa hyödyntäviä esityksiä uransa aikana.

 

KEHO KERTOO / Hanna-Leena Metsävainio

Työpajassa keskitytään omaan kehoon ryhmälähtöisen esityksen  ilmaisuvälineenä ja muistojen välittäjänä. Työmenetelminä liike, liikuttaminen sekä fyysinen ilmaisu, jotka lähtevät liikkeelle jokaisen osallistujan omasta tavasta liikkua ja olla.

Hanna-Leena Metsävainio on teatterin ja tanssin moniosaava ammattilainen. Hänellä on pitkä kokemus ohjaamisesta ja opettamisesta niin lasten kuin aikuistenkin parista. Lisäksi hän on tehnyt jo pitkän uran soveltavan taiteen parissa. Esiintyjänä Metsävainiota kiinnostavat ihmisten tarinat. Hän ei pelkää kohtaamisia vaan päinvastoin menee niitä kohti. Jakaminen ja yhdessä kokeminen on tärkeää ja kokemuksen jälkeen on olo rikkaampi.

 

ONNEN ÄÄNIMAISEMA / Anna-Leena Nordberg

Mikä saa sydämesi läikehtimään, naurusi hersymään? Tuo mukanasi sinua ilahduttava tekstinpätkä luettavassa tai kuunneltavassa muodossa. Tekstin ei tarvitse olla pitkä. Se voi olla esimerkiksi laulun kertosäe tai mietelause. Työpajaan tuodut tekstit toimivat innoittajina ja lähtökohtina ääni- ja lausunta-improille sekä harjoitteille joiden kautta luodaan ennen kokemattomia onnentunnon tiloja ja maailmoja!

Anna-Leena Nordberg on muoniolainen teatteri-ilmaisun ohjaaja, joka rakastaa nyhjästä tyhjästä yhteisöteatterin kentällä. Sosionomin ura on imaissut Anskun myös lastensuojelun pariin. Työmaailman ulkopuolella Anskun naurun kuulee yleensä nuotiolla, tunturissa tai metsässä.

 

Lasten Koutatyöpaja, 8-14 -vuotiaille:

KEL ONNI ON, SE ONNEN NÄYTTÄKÖÖN! / Anne Niskanen

Omassa koutatyöpajassaan lapset saavat päättää mitä he onnentunnosta haluavat kertoa.  Ohjaaja on mukana ryhmäyttämässä, rohkaisemassa, antamassa innostetehtäviä, opastamassa ilmaisukeinoja  ja varmistamassa että  kaikki pääsevät vaikuttamaan tekemiseen. Lasten esityspätkä pääsee kurssin lopuksi osaksi Koutalivestriimiä. Vaviskaa aikuiset – tässä teille pläjäys onnea!

Anne Niskanen on näyttelijä, ohjaaja ja kouluttajana, jolle on luontevaa niin kameran edessä kuin teatterilavoilla ja luonnossa esiintyminen. Anne on tehnyt teatteria kaikenikäisten kanssa ja hänet tunnetaan myös erään prinsessaklovnin hovineitona. Anne on kotoisin Kemijärveltä ja hänelle onnea tuovat perhe, taidejutut, koirat, mökki, luonto sekä mysteerin tuntu. 

 

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu työpajoihin on päättynyt. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

Lisätietoja

Anne Niskanen
KOUTA tapahtumatuottaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected]