Tapani Kalliomäki valitsi Harrastajateatterikesän ohjelmiston

Jyväskylän kaupunginteatterin ja Suomen Harrastajateatteriliiton 17. 19.8. järjestämään Harrastajateatterikesään haki 25 esitystä, joista 6 valittiin kesän 2018 ohjelmistoon.
Olen erittäin hyvilläni ja otettu näkemästäni. Maamme valtavan laaja harrastajateatterikenttä on ihmeellinen asia ja suuri rikkaus. Harrastajateatteritoiminta rikastuttaa kulttuuriamme, mutta näen sillä myös valtavan tervehdyttävän ja harrastajien hyvinvointia vaalivan merkityksen, näyttelijä Tapani Kalliomäki summaa kokemustaan. Valintatyössä hän oli mukana ensimmäistä kertaa.

Valinnoissaan Kalliomäki kertoi lähteneensä liikkeelle yhteiskuntakriittisestä sisällöstä tai ainakin vähintäänkin siitä, että esitys uskaltaa väittää jotain. Uskalluksella Kalliomäki kertoo tarkoittavansa myös rohkeutta, joka syntyy ohjaajan tai työryhmän tavasta käsitellä aihettaan tai näyttelijöiden rohkeutta heittäytyä. Näyttelijäntyötä katsoessani olen pitänyt oleellisena sitä, että näen että roolia ei esitetä, vaan se eletään. Roolin taakse ei mennä piiloutumaan, vaan näyttelijän tulee tulla näyttämölle käyttämään omaa kokemusmaailmaansa niin vahvasti, että henkilökohtaisuuden kokemus siirtyy katsomoon.

”Kaikki synti tulee Ruotsista ja hyvä harrastajateatteri tulee Suomesta.”

Valituksi tulleen Helsingin Gayteatteri HGT ry:n esitystä Olitko Sinä? Homomman Suomen historia 2.0 Kalliomäki kuvailee ajankohtaiseksi, tärkeäksi, yhteiskuntakriittiseksi ja karnevalistiseksi kokonaisuudeksi, jossa rakkaus voittaa. Esitys puhuu vahvasti vähemmistöjen, rakkauden ja suvaitsevaisuuden puolesta ja siinä on raikas ja häpeilemätön ote, kehuu Kalliomäki näkemäänsä. Esityksen innoittamana Tapani Kalliomäki toteaa pilke silmäkulmassaan että ”Kaikki synti tulee Ruotsista ja hyvä harrastajateatteri tulee Suomesta.” Gayteatterin esityksen on ohjannut Kim Gustafsson.

Kuusamon Näyttämön Neljäntienristeys saa Kalliomäeltä kiitosta niin roolisuorituksia kuin koko esitystä leimaavasta terveestä anteeksipyytelemättömyydestä ja vahvasta kollektiivisuuden tunteesta, joka siirtyy katsojalle lämpönä ja ymmärryksenä tarinan henkilöitä kohtaan. Neljäntienristeyksessä Suomen historiaa käydään läpi samalla kun seurataan mielenkiintoista näyttämöllepanoa sukupolvitarinasta. Hieno esitys siitä miten ihmisten persoonat rakentuvat historiansa, menneisyytensä kautta, Kalliomäki kehuu. Ohjaustyön on tehnyt Ahti Ahonen.

Orimattilan teatterin Madaamit puolestaan on provokatiivinen komedia äitiydestä, väsymisestä ja lapsiperheen arjesta. Esityksen on ohjannut Eppu Gustafsson. Perheen mullistukset ja paineet avioerosta tarjoillaan tragikomedian muodossa ja sisältö on näin helposti vastaanotettavissa. Arjen raadollisuus käsitellään vapauttavan naurun kautta. Esitys antaa varmasti lohtua ja pilkettäkin silmäkulmaan monille lasten kanssa ruuhkavuosia eläville, arvelee Kalliomäki.

Laukaan Teatterin Viimeiset Mitalit on puheenvuoro vanhuksille ja oodi, jonka on ohjannut Aila Lavaste. Esitys nostaa esille ihmiset, jotka ovat intohimoineen ja pelkoineen elämänsä loppupuolella. Ihminen kantaa mukanaan kaiken eletyn elämän, mutta miten selvitään matkan varrella syntyneiden haavojen yli. Voiko ihminen hyväksyä itsensä, ellei hyväksy historiaansa?

Hämeenlinnalaisen Ofelia-ryhmän Arjen yksinäiset kurkottaa erittäin mielenkiintoisella ja raikkaalla tavalla kohti absurdia ja eri aikatasoja. Nautittavaa heittäytymistä, herkkyyttä ja lämpöä. Hienon ohjauksen kruunaa näyttelijöiden avoimen henkilökohtainen ote, toteaa Kalliomäki. Henkilöiden ja tarinan matkaan mahtuu niin Marilyn Monroe, James Dean kuin Ofeliakin. Esitys on taitava tragikomedia, joka naurattaa, koskettaa ja onnistuu olemaan arvaamaton ja yllättävä. Arjen yksinäiset on näyttelijänä tunnetun Ria Katajan ensimmäinen ohjaustyö.

Leichner & Klemettinen työryhmän Nuoren Wertherin kärsimykset on Kalliomäen mukaan ilmaisultaan täynnä maanista riemua, roihuavaa raivoa sekä pakahdutetun surun luomaa energistä haltioitumista. Nuoren Wertherin kärsimykset on puheenvuoro yksinäisille, joiden unelmat jäivät toteutumatta. Nuoruuden into ja tekemisen riemun liekki palavat kauniisti tässä monologissa, summaa Kalliomäki. Työryhmän jäsenet ovat osallistuneet menestyksekkäästi Harrastajateatterikesään myös Jyväskylässä vuonna 2016 Ilves-Teatterin alaisuudessa Paratiisi – esityksellä.

Raadissa Malla Malmivaara, Hanna Liinoja ja Mika Terävä

Tapahtumaviikonloppuna 17. 19.8. Jyväskylän kaupunginteatterissa esityksiä arvioi omalta kantiltaan myös tapahtuman raati. Raadissa ovat näyttelijä Malla Malmivaara, draamakasvatuksen yliopistonopettaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Mika Terävä sekä Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijä Hanna Liinoja. Raati antaa palautteen jokaisesta esityksestä työryhmälle ja jakaa tapahtuman päätteeksi yhteensä 1000€ edestä stipendejä, sekä kunniamainintoja. Yleisö puolestaan pääsee keskustelemaan esityksistä valitsija Tapani Kalliomäen johdolla suosituissa Jälkilöylyissä jokaisen esityksen jälkeen. Lisäksi tapahtumassa on tarjolla kaikille avoimia työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

Harrastajateatterikesän lipunmyynti avautuu keskiviikkona 9.5. klo 9.00. Lippuja voi ostaa Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälästä sekä lippu.fi:stä. Lippujen ostossa suositellaan olemaan hereillä, sillä edellisinä vuosina useat esitykset ovat olleet loppuunmyytyjä. Ohjelmistoon voi tutustua lisää osoitteessa www.harrastajateatterikesa.fi