Tiedote 7.5.

Harrastajateatterikesän 2019 ohjelmisto julkaistu

Jyväskylän kaupunginteatterilla 16.-18.8. järjestettävän 46. Harrastajateatterikesä-festivaalin ohjelmisto on valittu. Jyväskylän kaupunginteatterin ohjaaja ja vuoden 2019 ohjelmiston valitsija Anssi Valtonen valitsi 32 hakijan joukosta tänä vuonna mukaan 7 esitystä. Tapahtuman raatiin astuvat tänä vuonna ohjaaja Samuli Reunanen, näyttelijä Hanna Liinoja ja näyttelijä-ohjaaja Tapani Kalliomäki.

Harrastajateatterikesään 2019 valitut esitykset ovat:

Ilves-Teatteri: Väsymättä paras Helsinki
Sampo Ilmari Seppä: Sotaratsu Tampere
Jyväskylän Huoneteatteri: Skavabölen pojat Jyväskylä
J+J Teatteri: Laulava hoitaja Jämsä
Teatterimylly: Kuumia aaltoja Savonlinna
Ylimuonion Urheiluteatteri: Ei kyyneltäkään virrannut Oulu
Epähetero Entourage: Paine Tampere

”Valintaprosessi on jo hyvä katsaus suomalaiseen harrastajateatterikenttään, vaikka paljon tärkeää toimintaa jää tällaisen festivaalihaun ulkopuolelle, kuten nyt esimerkiksi erilaiset lapsiryhmät”, kertoo valintaprosessista Anssi Valtonen.

Kenttä on Valtosen mukaan laaja ja monipuolinen, ryhmät toimivat erilaisista lähtökohdista, erilaisin resurssein ja tavoittein. ”Kaikki hakeneet ryhmät tekevät omalta osaltaan arvokasta työtä, vaikka kokemus ja taidot vaihtelevat suurestikin”, kiittelee Valtonen.

Tänä vuonna hakemusten joukossa perinteisen puheteatterin rinnalla ja sisällä oli paljon musiikkia, lauluja ja tanssillista, fyysistä kerrontaa, ja yksi naamioteatteriesitys. Omaa erityisosaamista oli tuotu ryhmien tueksi ja uusia asioita rohkeasti opeteltu yhdessä. Mukana oli paljon kantaesityksiä, yksilön tai ryhmän tuottamia uusia tekstejä henkilökohtaisista ja yhteiskunnallisista aiheista.

”Mitään selkeää paremmuusjärjestystä minun oli lopulta mahdoton tehdä, vaan oli mietittävä mitä esityksiä tästä moninaisuudesta olisi hyvä tuoda festivaaliyleisön katsottavaksi juuri nyt”, kertoo Valtonen.
Ohjelmistoon vuodelle 2019 valittiin yhteensä 7 esitystä, jotka Valtosen mukaan antavat kohtuullisen otannan koko hakijajoukon teemoista.

Kantaesityksiä, tulkintoja valmiista tekstistä sekä intiimejä omakohtaisia puheenvuoroja

Harrastajateatterikesän avaa jo useasti festivaaleilla palkittu Ilves-Teatteri. Väsymättä paras on vapun tienoille sijoittuva kantaesitys nuorista ystävyksistä, jotka kipuilevat monenlaisten suorituspaineiden ja riittämättömyyden kanssa. Traaginen tarina kerrotaan huumoria unohtamatta, mutta vakava viesti vahvasti mielessä. ”Teatterin keinot ovat monipuolisesti käytössä, realistisen puheteatterin rinnalla myös tyyliteltyjä, musiikilla ja liikkeellä kerrottuja osia ja elokuvaa. Ilmaisussaan rikas mutta hallittu, eheä kokonaisuus”, kiittelee Valtonen.

Perjantai-illan toisena esityksenä nähdään Sampo Ilmari Sepän monologi Sotaratsu. ”Nuori mies rakentaa identiteettiään, jonka keskeiseksi kysymykseksi nousee osallistuminen asevelvollisuuteen. Mennäkö mukaan, kun kaikki muutkin vai juuri siksi jäädä pois?”, tiivistää Valtonen. Onko yleiseksi velvollisuudeksi yhteiskunnassa nostettu tehtävä vain hoidettava? Vai onko se kuitenkin oma valinta, joka pitää sisällään arvoja ja vaikutuksia, jotka on syytä tiedostaa? Yhden ongelman ympärille kietoutuva puolituntinen laajenee kysymykseksi ihmisen vastuusta omiin valintoihinsa, silloinkin kun ne näyttävät itsestään selviltä.

Lauantain käynnistää omassa tilassaan Sammonkadulla Jyväskylän Huoneteatterin Skavabölen pojat. ”Oman sukupolveni merkkiteos saa Huoneteatterin nuoremman polven käsissä varmaotteisen, sympaattisen tulkinnan”, Valtonen kertoo. Tragiikka ja komiikka ovat läsnä rinnakkain ja päällekkäin. Tekstin elokuvamaiset leikkaukset, aikatasojen vaihtelut ja tunnelmien muutokset vaativat näyttämöllä tarkkaa yhteispeliä valoista ääniin ja näyttelijäntyöhön. Kokonaisuus on kaikilla osa-alueillaan tunteella ja taidolla toteutettu.

Lauantain toisena esityksenä nähtävä J+J Teatterin Laulava hoitaja ei ajankohtaista vanhushuollon tilaa kuvaavasta vakavasta aiheesta huolimatta näytelmänä ole raskasta katsottavaa. Pääasiassa yhden lähihoitajan näkökulmasta kerrottu tarina pyörittää lehdistä tuttuja teemoja ja rinnalla rakkaustarinaa. Nimensä mukaisesti sisältää myös tuttuja lauluja. ” Itse ihastuin erityisesti hoivakodin asukkaisiin, persoonallisiin ja läsnäoleviin ihmisiin, jotka ovat paljon enemmän kuin vanhuuden vaivansa”, lisää Valtonen.

Lauantai-illan päättää Teatterimyllyn esitys Kuumia aaltoja. Keski-ikäisten naisten karaokeilta sujuu mainiosti tuttujen hittien ja vetävän dialogin vuorotellessa. Käsitellään naiset ja miehet, muutokset parisuhteessa ja kehossa, mokailut ja kipuilut. Sattumalta tapaavat naiset tulevat pian tutuiksi toisilleen ja meille katsojille. ”Huumori vapauttaa nauramaan vaikeillekin asioille, kun nämä hurmaavat, karismaattiset naiset vievät mukanaan”, Valtonen kehuu.

Sunnuntaina pienen näyttämön lavalle pääsee Ylimuonion Urheiluteatteri esityksellään Ei kyyneltäkään virrannut. ”Historiassa harvemmin kerrotut naisten tarinat ansaitsevat tulla kuulluksi, eivätkä esitykset herättelemät kysymykset ole vanhentuneet”, perustelee Anssi Valtonen valintaansa. Tositapahtumiin pohjaava tarina kertoo maanpetturina 1943 teloitetun naisen tarinan limittäin kahdella aikatasolla: matkasta vastarintataistelijaksi ja viimeisistä päivistä vankilassa. Teatterina se on Valtosen mukaan vahvasti omailmeistä ensemble-työtä: ryhmä tuottaa livenä esityksen äänimaisemat ja liikkeellä erilaisia tiloja ja tunnelmia.

Festivaalin päättää Epähetero Entouragen monologi Paine Tampereelta. ”Puolituntinen pitää sisällään suuria kysymyksiä ja kipeitä kokemuksia. Tunnelmaltaan se ei kuitenkaan ole ahdistava vaan lopulta positiivinen ja vahvasti elämään uskova”, Valtonen toteaa. Nuorten kasvutarina avaa näkökulman muunsukupuolisen maailmaan. Millaista on kasvaa omaksi itsekseen, kun sukupuoli-identiteetti ei vastaa ulkomaailman odotuksia ja paineita?

Tuttuun tapaan ohjelmiston lisäksi tarjolla on jokaisen esityksen jälkeen valitsijan vetämät jälkilöylyt, joissa yleisö pääsee jakamaan kokemuksiaan esitysten esiin nostamista teemoista ja antamaan palautetta esityksistä. Harrastajateatterikesän lipunmyynti avautuu 9.5. Lippuja voi ostaa Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälästä, sekä lippu.fi:stä.

Lisätietoja
www.harrastajateatterikesa.fi