Tiedote 13.3.

Suomen Harrastajateatteriliitto

Koronaviruksen vaikutus harrastajateatteritoimintaan

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntaepidemia. Tällä hetkellä Suomessa ei ole koronaviruksen aiheuttamaa epidemiaa, mutta tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraavat tilannetta maailmanlaajuisesti yhteistyössä muiden kotimaisten ja ulkomaisten asiantuntijavirastojen kanssa. THL tiedottaa ja antaa toimintaohjeita verkkosivuillaan tilanteen muuttuessa.

Suomen Harrastajateatteriliitto noudattaa viranomaisten ohjeita ja määräyksiä ja ohjeistamme jäsenyhdistyksiämme toimimaan samoin. ”Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.”

Teattereita suositellaan käyttämään omaa harkintaansa ja mahdollisuuksien mukaan siirtämään tai perumaan esityksiä lähiviikoilta myöhempään kevääseen/kesään, kun nähdään, miten tilanne kehittyy. Viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia tulee seurata tilanteen muuttuessa erittäin nopeasti ja nyt on aika mieluummin ylireagoida, kuin alireagoida, jotta terveydenhuoltomme ei ylikuormitu, eikä riskiryhmiä turhaan altisteta. Kannustamme vakavasti pohtimaan esitysten siirtämistä tai peruuttamista, vaikka katsojasuositus olisikin reilusti alle tämän hetkisen suosituksen.

Harrastustoiminnan osalta ohjeistus on seuraava: ”Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.”

Suomen Harrastajateatteriliitto peruu kevään kurssitoimintansa toistaiseksi

Teatteriharrastuksen ollessa hyvin paljon lähikontaktia vaativa laji, suosittelemme että harrastustoiminta keskeytetään vallitsevissa olosuhteissa määräajaksi. Suomen Harrastajateatteriliitto tiedostaa, että valtakunnallisissa koulutuksissa matkustaminen ja eri-ikäryhmät nostavat vielä riskiä tartuttaa joku riskiryhmään kuuluva henkilö. Tästä syystä Suomen Harrastajateatteriliitto siirtää myöhempään erikseen ilmoitettavaan ajankohtaan kaikki kurssitoimintansa ajalla 13.3.-31.5. Suomen Harrastajateatteriliitto ei myöskään järjestä uusia koulutuksia 13.3.-31.5., ellei tilanne muutu.

Kaikessa toiminnassa Suomen Harrastajateatteriliitto kehottaa noudattamaan erityisen huolellista käsihygieniaa sekä ohjeita yskimisen ja aivastamisen aiheuttaman tautien leviämisriskin vähentämiseksi. Esimerkiksi teatteriesityksien yhteydessä suositellaan lisäämään erityistä tarkkuutta hygieniaan ja yleisötilojen siivoamiseen, sekä yleisön mahdollisuuksia esimerkiksi käsien desinfioimiseen suositellaan tehostettavaksi. THL:n hygieniaohjeet löytyvät täältä

Valtioneuvoston suositukset 12.3. löytyvät linkistä.

 

Lisätietoja

Mari Saarinen

Tuottaja

050-482138

[email protected]