Toimintaympäristöämme varjostavat epävarmuustekijät

Auringontäytteinen ja huoleton kesäaika on siirtynyt kuulakkaaseen ja työntäyteiseen syksyyn. Taas on se aika vuodesta, kun valmistelemme Harrastajateatteriliiton hallitukselle ja syyskokoukselle toimintasuunnitelmaa ja talousarviota vuodelle 2023. Vakavat uutiset varjostavat mieltä ja uhkaavat viedä kesän tuoman leppoisuuden ja rentouden tuntemukset mennessään.

Valmistelut palauttivat mieleen sen, kuinka haastava nykyinen kulttuuritoimintaympäristömme on. Aluksi meidän huolena oli Veikkausvoittovarjojen väheneminen ja koronaepidemian jälkeinen aika, jotka yhdessä loivat epävarmuutta rahoituspohjaan. Nyt näiden lisäksi lisäpaineita tuo muun muassa alati kasvava valtionvelka, korkojen nousu, energian kohtuuton kallistuminen sekä Euroopassa riehuva sota. Oliko tässä kaikki? vai tuoko talvi vielä lisää epävarmuustekijöitä?

Kasvokuva Minna Ahlforsista.

Kaikki yllä mainitut haasteet yhdessä tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa vaikuttamaan negatiivisesti valtionavustusten määrään

Liiton tehtävänä on saavuttaa taloudelliset tavoitteet kaikilla budjetoiduilla osa-alueilla ja välttää taloudellista riskin-, sekä velanottoa. Tehtävämme tulee osoittautumaan haastavaksi, koska alati väheneviä määrärahoja on jaettava yhä useampien tahojen kanssa.

Liiton tärkeimpiin tehtäviin kuuluu jäsenten yhteisten etujen valvominen. Vuosittaiset määrärahaleikkaukset vaikeuttavat edunvalvontatyötä ja tulevat aiheuttamaan vahinkoa lahjakkaassa ja kansainvälistäkin arvostusta nauttivassa harrastajateatterikentässä ympäri Suomea. Suomen Harrastajateatteriliitolla on lähes 500 näyttämöä jäsenenä ympäri Suomea. Tämän vuoksi katsomme, että Suomen Harrastajateatteriliiton rahoitus on turvattava ja vähintäänkin säilytettävä samalla tasolla, kuin se oli ennen koronaepidemiaa.

Vastauksena lähitulevaisuudelle ennustetulle talouden kasvunotkahdukselle aiomme puolestamme panostaa kasvua tukeviin tekijöihin. Meillä tämä tarkoittaa uusien palvelujen tuomista harrastajateattereiden ulottuville. Saamamme palautteen mukaan osaan kesäteattereista ei yleisö ole vieläkään löytänyt takaisin. Esitysten markkinoinnin ja myynnin edistämisen tueksi olemme kehittäneet Kesäteatteri mobiilisovelluksen, jonka avulla teatterit tulevat saavuttamaan suuren potentiaalisen katsojamäärän pienellä taloudellisella panostuksella.

Tästä ja monesta muusta asiasta tiedotamme teitä lisää lähiaikoina.

Lempeää ja tunnelmallista loppusyksyä toivottaen,

Minna Ahlfors

Talouspäällikkö, Suomen Harrastajateatteriliitto

P.s. oletteko ehtineet jo lukea Sirkku Hoikkalan kirjoittaman artikkelin sähköisestä Repliikki -lehdestä 4/2022. Siinä käsiteltiin psykologista turvallisuutta teatteriharrastuksessa. Artikkeli oli ajatuksia herättävä. Kehotus tarkistaa ryhmänä -listaus sopisi erinomaisesti myös monen työyhteisön ohjesäännöksi.