Teatterialan ammattilainen, hae mukaan ERITYINEN -teatteriverkostohankkeeseen!

 
Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallitus myönsi Suomen Harrastajateatteriliitolle 16000 euron apurahan ERITYINEN-teatteriverkoston perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen.  Hankkeeseen haetaan nyt mukaan teatterialan ammattilaisia!
 
Hankkeen tarkoituksena on perustaa ERITYINEN -teatteriverkosto ja kouluttaa sekä rohkaista teatterialan ammattilaisia ohjaamaan erityisten ja erityistä tukea tarvitsevien teatteriryhmiä. Verkoston avulla pyritään löytämään keinot, kokeilemaan ja muotoilemaan toimintamallit, jotka jatkavat toimintaa myös hankkeen päätyttyä. Hankkeen aikana rakennettujen ja testattujen toimintamallien avulla voidaan perustaa lisää uusia ryhmiä ja ottaa mukaan uusia toimijoita ja lisätä näin teatteritaiteen saavutettavuutta. Hankkeen toteuttaa ja taloudellisen vastuun kantaa Suomen Harrastajateatteriliitto.
 
Taiteella ja kulttuurilla on keskeinen rooli elämänlaadun ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä. Taiteen tekemisen ja kokemisen lisäksi erityistä tukea tarvitsevalle ihmiselle taide avaa mahdollisuuden itsensä ilmaisuun ja kommunikaatioon lähiyhteisönsä kanssa. Taiteen ja kulttuurin harrastaminen tulisi olla jokaisen oikeus ja saavutettavissa oleva mahdollisuus.
 
Eri tavalla vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien ihmisten kanssa työskenneltäessä törmää usein haasteisiin, jotka estävät kulttuurisen tasa-arvon toteutumisen. Nämä haasteet eivät yleensä johdu toiminnan soveltuvuudesta tai soveltumattomuudesta erityisryhmille, vaan käytännön järjestelyihin liittyvistä tekijöistä, resurssien kuten koulutuksen ja tietoisuuden riittämättömyydestä ja yhteiskunnan asenteista. Eri tavalla vammaiset tai erityistä tukea tarvitsevat ihmiset ovat usein sivustakatsojan roolissa sekä yhteiskunnassa, että taide-elämässä.
 
Suomen Harrastajateatteriliitto on tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa mukaisesti tarttumassa tähän haasteeseen perustamalla valtakunnallisen ERITYINEN -teatteriverkoston. Hankkeen taustalla on erityisten ja erityistä tukea tarvitsevien teatteriryhmien ERITYINEN –festivaali, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2021 Helsingissä. Tapahtuman suunnittelun ja toteutuksen yhteydessä huomattiin, että alan ammattilaisille erityisryhmien käynnistäminen ja ohjaaminen saattaa olla haastavaa aiheeseen liittyvää koulutusta on harvoin saatavilla.
 
Hanke tarjoaa mukaan valittaville teatterialan ammattilaisille:
 

  • Kontaktikoulutusta: 18.11.2023 ERITYINEN – kick off- seminaari Helsingissä, 4.12.2023 Helsingissä ja Päättöseminaari SPOTTI -lasten ja nuorten teatterifestivaalin yhteydessä la 25.5.2024 Riihimäellä.
  • Työnohjausta vertaisryhmissä säännöllisesti hankkeen aikana (etätoteutus)
  • Mahdollisuuden kokeilla erityisryhmän ohjaamista palkallisesti 6 x 90 minuutin kokeilujakson verran. Työnantajana toimii Suomen Harrastajateatteriliitto. Palkka 65,70€/90min (brutto).

 
Kaikissa kontaktitapaamisissa hankkeeseen valituille korvataan ruokailu, matkakulut ja tarvittaessa majoitus koulutuspaikkakunnalta. Koulutus, seminaarit ja työnohjaus ovat hankkeeseen mukaan valituille ilmaisia. Hankkeeseen valittujen tulee pystyä sitoutumaan hankkeen koulutuksiin, työnohjauksiin ja seminaareihin osallistumiseen. Etätapaamisien ajankohdat sovitaan yhdessä.
 
Hankkeeseen voit hakea mukaan tällä lomakkeella 5.11.2023 mennessä.
https://forms.office.com/e/NLUcRCBceP  
Varaudu toimittamaan myös laajempi CV ja tutkintotodistus pyydettäessä: [email protected]
 
Hankkeeseen valituille henkilöille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 6.11.2023 mennessä. Hakijan eduksi katsotaan, jos hänen toimialueellaan on eri tavoin vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien sosiaalisia palveluita tai tukitoimijoita, joiden kanssa yhteistyötä olisi mahdollista kokeilla. Kerro potentiaalisista yhteistyökumppaneistasi mahdollisuudesta hakulomakkeessa. Hakijoiden valinnassa painotetaan koulutustaustaa, kiinnostusta erityisalalle, sitoutumista ja maantieteellistä sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa.