SHT – Suomen Harrastajateatteriliitto

Suomen Harrastajateatteriliitto on vuonna 1948 perustettu kulttuurijärjestö. Haluamme olla helposti lähestyttävä, aidosti ihmiset kohtaava ja yhteisönsä tunteva ajantasainen vaikuttaja. Liittoomme kuuluu yhteensä yli 500 harrastajateatteria. Jäsenjärjestöjä on viisi, joiden kautta jäseninä on noin 300 teatteriryhmää.

Suomen Harrastajateatteriliiton toimintaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö vuotuisella määrärahalla.

Tapahtumissa kohdataan – rakkaudesta teatteriin

Suomen Harrastajateatteriliiton lippulaiva on vuosittain järjestettävä HARRASTAJATEATTERIKESÄ-festivaali, jonne Suomen parhaimmat teatterit ja tekijät kokoontuvat näyttämään kyntensä ja kohtaamaan toisiaan. Tapahtumaan haetaan esitystallenteilla, joiden joukosta ohjelmiston valitsee yksi alan ammattilainen. Itse tapahtumassa valitut teatterit pääsevät esiintymään ja saavat palautetta asiantuntevalta raadilta.

Harrastajateatterikesän lisäksi liitto järjestää joka 2. vuosi SPOTTI-lastenteatteritapahtuman Riihimäellä. Siellä päästetään vuorostaan nuoret teatterinharrastajat näyttämään taitojaan. Tapahtumien lisäksi Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää ajankohtaisiin teatteriaiheisiin liittyviä seminaareja ja tapaamisia, sekä osallistuu useisiin alan tilaisuuksiin.

Koulutusta, tiedotusta, tukea ja palkintoja

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää koulutusta harrastajateattereiden ohjaajille, näyttelijöille ja muille teatterista kiinnostuneille. Lähes kaikki koulutukset ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Liitto välittää ohjaaja-, koulutus- ja asiantuntija-apua kentälle ja pyrkii näin kehittämään Suomalaista Harrastajateatteria, käsi kädessä tekijöiden kanssa. Liittomme myöntää myös rahallista tukea tuotantoavustusten ja koulutusavustusten muodossa. Palkitsemme ansioituneita teattereita vuosittain Vuoden Harrastajateatteri -tunnustuksella ja Kantaesityspalkinnolla. Suomen Harrastajateatteriliitto myöntää myös ansio- ja tunnustusmerkkejä sekä kunniakirjoja pitkäaikaisesta ja ansioituneesta toiminnasta harrastajateatterityön parissa.

Kansainvälistä toimintaa

Liittomme rakentaa myös kansainvälistä verkostoa. Tarjoamme mahdollisuuksia vaihtovierailuille ulkomaisten ryhmien kanssa, lähetämme osanottajia ulkomaisille kursseille ja festivaaleille sekä osallistumme monin tavoin kansainväliseen toimintaan.

Suomen Harrastajateatteriliiton hallituksen kokoonpano 2022:

Sanni Grahn-Laasonen, hallituksen puheenjohtaja

Minna Autere (vesaiset), varajäsen Liina Tiusanen (Keskustanuoret)

Anneli Heusala (Karjalan Liitto), varajäsen Katja Koivukoski (Vesaiset)

Timo Matinvesi (Riihimäen Nuorisoteatteri), varajäsen Jani Verho (Helsingin Gayteatteri)

Kari Manu (Kauhajoen NeOn -teatteri), varajäsen Riia Bergring (Nutturlan Makasiiniteatteri)

Jussi Salmi (Nuorisoseurat), varalla Iija Filén (Nuorisoseurat)

Sinikka Siikaluoma (Kuusamon. Näyttämö), varajäsen Joni Pitkonen (Vaahterateatteriyhdistys)