Tiedote

17.3.2020

Suomen Harrastajateatteriliiton tarjoamat tukitoimet jäsenteattereilleen

 

Suomen Harrastajateatteriliitto ymmärtää vallitsevan poikkeuksellisen tilanteen aiheuttaman ahdingon teatterille ja haluaa kantaa vastuunsa tilanteen helpottamisesta. Liitto seisoo jäsentensä tukena ja osoituksena tästä olemme kasanneet yhteistyössä Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiön kanssa 20 000 euron kriisirahaston, jonka tarkoituksena on tukea haastaviin taloudellisiin tilanteisiin joutuneita jäsenteattereitamme. Tukea tullaan myöntämään harkinnanvaraisesti sitä hakeville Suomen Harrastajateatteriliiton jäsenteattereille. Hakuohjeet julkaistaan lähiaikoina verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavillamme. Olemme myös keskusteluyhteydessä määrärahaamme myöntävän Opetus-ja kulttuuriministeriön suuntaan tilanteesta.

TUKITOIMET JÄSENTEATTEREILLEMME

  1. Mahdollisuus hakea harkinnanvaraista tukea kriisirahastosta taloudellisen ahdinkoon. Hakuohjeet julkaistaan lähipäivinä.
  2. Tuotanto- ja koulutusavustusten hakuaikaa jatketaan merkittävästi muuttuneiden olosuhteiden vuoksi 31.5. saakka.
  3. Myönnämme automaattisesti lisää maksuaikaa vuoden 2020 jäsenmaksuille toukokuun loppuun saakka.

 

Lisäksi toivomme teattereiden ja tilavuokraajien välille joustavaa ja toisiamme ymmärtävää keskustelua haastavassa tilanteessa. Esitämme myös toiveen kulttuurinystäville ostettujen lippujen takaisinperinnän sijaan sijoitetun summan lahjoittamisesta teatterille tulevaisuuden toiminnan tukemiseksi.

Suomen Harrastajateatteriliitto on saanut kuluneina päivinä useita huolestuneita yhteydenottoja liittyen koronaviruksen aiheuttamien hallituksen linjausten vaikutuksesta harrastajateatteritoimintaan valtakunnallisesti. Liito tunnistaa jäsentensä huolen teatteritoiminnan tilanteesta haastavassa tilanteessa ja näkee teatterialan freelancereiden ahdingon liittyen toiminnan keskeytymiseen ja ensi-iltojen peruuntumiseen. Maamme kattava ja hieno kesäteatteritarjonta on myös vaakalaudalla, kun harjoituskaudet ovat keskeytyneenä. Liitto kantaa myös huolta teatteritoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta tulevaisuudessa, ja tähän huoleen pyrimme omalta osaltamme tukitoimilla vastaamaan.

Huolesta huolimatta liitto suosittelee vahvasti seuraamaan viranomaisten linjauksia. Pidetään toisistamme huolta, siirretään ja keskeytetään toistaiseksi teatteritoiminta riskiryhmien turvaamiseksi ja suojelemiseksi. Suomen Harrastajateatteriliitto on itse noudattanut linjausta siirtämällä kaikki kevään koulutustoimintansa pidettäväksi myöhempään ajankohtaan. Harrastajateatterikesän osalta tilanne ei ole tällä hetkellä akuutti, ja sen valmistelut jatkuvat toistaiseksi normaalisti.

Suomen Harrastajateatteriliitto on vaikuttunut siitä yhteishengestä, joka on kuluneina päivinä noussut esiin poikkeuksellisen tilanteen keskellä. Uskomme vakaasti, että joustavalla, toinen toisiamme ymmärtävällä ja tukevalla asenteella selviämme tästä koettelemuksesta yhdessä.