SHT Blogi 3/2022

Uusia sivuja

”-Kun mä istuin sinne katsomoon ja valot laski, niin tajusin että oon ekaa kertaa teatterissa sitten vuoden 2019.”

Merkittäviä hetkiä. Edellä mainitun lausahduksen kuulin SPOTTI -Lasten ja nuorten teatteritapahtumassa Riihimäellä toukokuun puolessa välissä. Lavalle nousi ekakertalaisia, katsomossa istui ekakertalaisia, mutta toisaalta paikalla oli paljon myös meitä jotka kokivat niin tuttuja tunteita tavallaan ihan ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun..no tiedätte kyllä.

Tämä outo ajanjakso on muuttanut maailmaa ja erityisesti ihmisten vapaa-ajan käsitettä. Teatteri on harrastuksena vaativa ja varmasti osa harrastajista on vaihtanut harrastusalaa sen tauon aikana huomattuaan. Osa teattereista on sulkenut ovensa.

Harrastajat astuvat nyt kuitenkin aistejaan tunnustellen takaisin ovista sisään tai kesäteatterin katsomoon ja pihapiiriin. Miettien, miten kaikki taas tehtiinkään? Ja ennen kaikkea tuntuuko harrastaminen samalta kuin ennen? Ovella arastelevat myös ekakertalaiset. Heidän on nyt hyvä hetki astua mukaan uuteen maailmaan. On tärkeä tehtävä toivottaa heidät kaikki tervetulleiksi ja helpottaa kynnyksen yli astumista. Teatteri tarvitsee harrastajia.

On uuden sivun aika. Teattereissa mietitään mahdollisesti toimintaa uudelleen, jaetaan ehkä tehtäviä eri tavalla kuin ennen. Pohditaan mitä halutaan nyt kaiken jälkeen sanoa? Viihdyttää? Ravisuttaa? Ottaa kantaa? Kaikki yhtä tärkeitä näkökulmia. Toisaalta, tuttuun ja toimivaankin, palaaminenkin on uusi mahdollisuus.

Toivon, että teatterin harrastajat ottavat yhteisen suunnan. Kutsuvat mukaan jonkun ensimmäistä kertaa, antavat tilaa uusille tuulille ja toisaalta nauttivat tuttuun ja turvalliseen paluusta. Osa teattereista on kenties sulkenut ovensa mutta teatteri on enemmän kuin sen seinät. Teatteri on ihmiset, ja ihmiset pystyvät ihmeisiin.

Ihania uusia sivuja kaikille.
 Mari Saarinen 

Kirjoittaja on Suomen Harrastajateatteriliiton tuottaja ja hevostilallinen Saarijärveltä