Mikä on SHT Blogi?

SHT Blogista voit lukea liiton ajankohtaisia kuulumisia vaihtuvien kirjoittajien kynästä.

Harrastajateatteritoiminnasta arjen hyvinvointia

On elämän suuri ilo olla mukana Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnassa ja vieläpä aitiopaikalla. Tulin valituksi vuoden alussa liiton varapuheenjohtajaksi ja saan tehdä rakkaan harrastukseni myötä myös vaikuttamistyötä liiton hallituksesta käsin laajemmin. Ihailen liiton henkilökunnan ja muiden aktiivien sitoutunutta, kehittävää ja iloista otetta liittyen erilaisiin tapahtumiin, koulutuksiin, tiedotukseen, tukeen, palkintoihin, tunnustuksiin, erityisryhmiin, vähemmistöihin ja myös kansainväliseen toimintaan. Jäsenyhdistyksiä kuullaan ja tavataan ja heidän tarpeensa otetaan huomioon liiton toiminnassa.

Oman kokemukseni mukaan sanoisin harrastajateatteritoimintaa kokonaisvaltaisimmaksi harrastukseksi. Monien muiden harrastusten tavoin siitä saa voimavaroja, esiintymisen, sosiaalisuuden ja elämisen taitoja, resilienssiäkin arkeen, myös hyvinvoinnin suojaa ja terveyttä. Harrastajateatterin eräs erityispiirre tekee siitä kuitenkin poikkeuksellisen.

Lue koko blogi tästä!

Terveisiä Kesäteatteri-sovelluksen parista!

Täällä kirjoittaa Janita, ja työskentelen Kesäteatteri-sovelluksen parissa. Osan kanssa ollaan ehkä siis törmätty joko ihan kasvotusten tai sitten oltu yhteydessä sähköpostilla tai puhelimessa!

Työskentelyni Kesäteatteri-hankkeessa ja -sovelluksessa on monipuolista: on markkinointia ja sen suunnittelua, kontaktointia teattereiden ja yhteistyökumppaneiden suuntaan, teattereiden etsimistä ja niiden tietojen ja esim. ohjelmistojen päivittämistä sovellukseen ja kaikkea muuta pikkuhommaa siellä täällä! Hommaa on paljon, mutta se ei ole haitannut. Oon to-do-listaekspertti ja kun kirjaa ylös mitä kaikkea on tehtävänä niin asiat on helpompi hoitaa 🙂

Lue koko blogi tästä!

Päivä-ryhmä uutena teatterin harrastusmuotona Lemillä 

Lemin Nuorisoseuralla on pitkät perinteet teatterin tekemiseen. Viikon aikana Nuorisoseurantalo Tapiolassa harjoittelee lasten, nuorten sekä näytelmäryhmä. 130-vuotias seura elää aktiivista aikaa alle 3 000 asukkaan kunnassa.

Helmikuussa 2024 aloitti uusi, Päivä-ryhmä nimeä käyttävä maksuton harrastuskerho. Päivä-ryhmä syntyi tarpeeseen tarjota matalan kynnyksen teatteriharrastusta niille, joilla on päivisin aikaa harrastaa. Osalle näytelmäryhmän iltaharjoitukset tuntuvat liian myöhäiseltä, joten Päivä-ryhmän iltapäiväharjoitus on tervetullut.

Lue koko blogi täältä.

Tervehdys Näytelmäkulmasta

Sain taannoin mahdollisuuden esittäytyä SHT:n blogin lukijoille: Olen Emilia Kiuru, Näytelmäkulman eli Nordic Drama Cornerin uusi näytelmävälittäjä. Vastaan Näytelmäkulmassa harrastajateattereiden asiakaspalvelusta eli olen päivittäin yhteyksissä SHT:n jäsenistön kanssa.

Työhöni kuuluu muun muassa esityslupapyyntöjen, tekstitilausten ja esitysoikeussopimusten käsittelyä sekä teatterien kysymyksiin vastaamista. Aloitin työt syyskuun puolivälissä, ja jo tässä ajassa olen päässyt näkemään aitiopaikalta, kuinka aktiivinen, laaja ja moninainen harrastajateatterikenttä Suomessa oikein onkaan. Työlistalleni tulee päivittäin toinen toistaan kunnianhimoisempia esityslupapyyntöjä aktiivisilta teattereilta ja tekijöiltä, mikä ilahduttaa ja inspiroi.

Lue koko blogi täältä.

 

Elämän suolaa voi löytyä teatterin katsomosta

Elämän suolaa voi löytyä teatterin katsomosta. Niin on käynyt minulle. Olen saanut kokea ja olen päässyt nauttimaan erilaisista esityksistä, työryhmistä ja produktioista eri puolilta Suomea istumapaikaltani. Olen päässyt nauttimaan esitysten ja esiintyjien heittäytymisestä uskomattomiin suorituksiin, jotka ovat vaikuttaneet voimaannuttavasti elämän eri tilanteissa.

Lue koko blogi täältä.

Minna Autere

Hyvää syntymäpäivää Harrastajateatterikesä

Kun aloitin työni Suomen Harrastajateatteriliitossa, ihan ensimmäinen oikea työpäiväni sijoittui monen sattuman kautta Jyväskylän kaupunginteatterille, Harrastajateatterikesän siirtopalaveriin. Muistan että minua jännitti tosi paljon. Minulla ei ollut vielä edes tietokonetta, sähköpostiosoitetta saati työpuhelinta, enkä muun muassa tiennyt, että Suomen Harrastajateatteriliiton lyhenne oli SHT eikä SHTL.

Lue koko blogi täältä.

Mari Saarinen. Kuva Eija Liukkonen.

 

Palveluja vaille vertaa

Muutama päivä sitten liiton tuottaja Mari Saarinen laittoi minulle viestiä; Minna, muistathan, että sun pitää kirjoittaa vielä se blogi ennen lomia.

No en muistanut. Ajatukset harhailevat ja mielessä on jo kesäloma. Pelkästä lomalle lähdön ajattelusta tulee yhtä pirskahteleva olo kuin lasillisesta kuohuviiniä. Miksi se kirjottaminen joskus onkin niin vaikeaa? kuin sitruunaa puristaisi.

Onnekseni meillä Harrastajateatteriliitossa tapahtuu aina ja paljon.

Lue koko blogi täältä.

Kulttuurin ja luovien alojen aika on nyt

Eduskuntavaalit on käyty ja uusi eduskunta aloittaa tällä viikolla. Kokoomuksen Petteri Orpo aloittaa hallitustunnustelut ja siitä lähtee uuden hallituksen muodostaminen.

Uuden hallituksen ohjelmaan on saatava painavat kirjaukset kulttuurin ja luovien alojen kehityksen edistämiseksi.

Lue koko blogi täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Teatteriharrastuksella muovataan tulevaisuutta

”Teatteriharrastuksen myötä olen kasvanut siksi ihmiseksi, kuka nyt olen”

– Lainaus harrastustoiminnan vaikuttavuuskyselyn materiaalista

Minun identiteettini on muotoutunut jo lapsena ”teatterilaiseksi”. Olin hieman erilainen, tykkäsin esiintyä, olin herkkä ja persoonallinen. Teatterista löysin toisen kotini, minusta tuntui, että kuulun näyttämölle. Sain kasvaa erittäin aktiivisena harrastajateatterilaisena, kokeilla erilaisia rooleja sekä näyttämöllä että sen ulkopuolella. Löysin tiiviin ystäväpiirin, joka pitää edelleen yhteyttä. Ja ennenkaikkea löysin oman tapani tehdä teatteria ja toimia tässä yhteiskunnassa.

Lue koko blogi täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Sanna Saarela, kuva

Kasvatetaan kulttuuria!

”Se esitys oli kyllä ihan tosi hieno”, kommentoi perheemme teini joulukuisena iltana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Taidetestaajat -reissuaan Helsinkiin. Päivä oli ollut pitkä, teini heräsi matkaan jo ennen neljää aamuyöllä ja kotona oltiin 19 aikaan illalla. Kokemus kuitenkin tuntui korvaavan matkustamiseen käytetyt tunnit. Itse olin vilpittömän iloinen lapsen mahdollisuudesta tutustua Kansallisoopperan toimintaan. Kyseiseen reissuun ei tällä hetkellä olisi perheellämme muuten ollut resursseja ja kokemus olisi varmasti jäänyt saamatta.

Lue koko blogi täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Mari Saarinen, tonttulakki päässä.

Toimintaympäristöämme varjostavat epävarmuustekijät

Auringontäytteinen ja huoleton kesäaika on siirtynyt kuulakkaaseen ja työntäyteiseen syksyyn. Taas on se aika vuodesta, kun valmistelemme Harrastajateatteriliiton hallitukselle ja syyskokoukselle toimintasuunnitelmaa ja talousarviota vuodelle 2023. Vakavat uutiset varjostavat mieltä ja uhkaavat viedä kesän tuoman leppoisuuden ja rentouden tuntemukset mennessään.

Lue koko blogi täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Kasvokuva Minna Ahlforsista.

KESÄTEATTERIKANSAN PALUU!

Mikä ihana kesä! Kesäteatterit tulivat takaisin kahden koronakesän jälkeen voimalla!

Suomalainen kesäteatterikulttuuri on kansainvälisestikin aivan ainutlaatuinen. Missään muualla maailmassa ei ole edes lähelle niin paljon kesäteattereita kuin Suomessa. Suomalaiset ovat ehdottomasti kesäteatterikansaa, kesäteattereissa käy yli miljoona katsojaa vuosittain.

Lue koko blogi täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Uusia sivuja

”-Kun mä istuin sinne katsomoon ja valot laski, niin tajusin että oon ekaa kertaa teatterissa sitten vuoden 2019.”

Merkittäviä hetkiä. Edellä mainitun lausahduksen kuulin SPOTTI -Lasten ja nuorten teatteritapahtumassa Riihimäellä toukokuun puolessa välissä. Lavalle nousi ekakertalaisia, katsomossa istui ekakertalaisia, mutta toisaalta paikalla oli paljon myös meitä jotka kokivat niin tuttuja tunteita tavallaan ihan ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun..no tiedätte kyllä.

Lue koko blogi täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

7.4.2022

Tuotantoavustuksia ja Kesäteatteria

Kevät on jo hyvässä vauhdissa ja se tarkoittaa myös sitä, että Harrastajateatteriliiton vuoden 2022 tuotantoavustukset tulevat jakoon.  Olen saanut alku vuonna monia huolestuneita yhteydenottoja teattereilta ympäri Suomea. Useiden teattereiden taloudellinen tilanne on erittäin huolestuttava.  Olemme lisänneet tuotantoavustuksiin varattuja määrärahoja kahtena vuotena peräkkäin ja silti tuelle näyttäisi olevan moninkertaisesti se tarve, mitä liitto pystyy jakamaan.

Lue koko blogi (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

4.2.2022

Koronan kurittamana uuteen vuoteen

Vuosi alkoi alakuloisissa tunnelmissa, uusia rajoitustoimia sisäistäen ja toimintaa uudelleen järjestäen. Suunnitelmat menivät uusiksi, jälleen kerran, mutta päällimmäisenä kaikesta on kuitenkin suuri huoli harrastajateattereistamme. Tilanteet muuttuivat yllättäen, varautuminen oli käytännössä mahdotonta, saatikka uuden suunnittelu. Kuinka teattereidemme talous kestää jälleen tämänkin kolauksen?

Lue koko blogi (linkki avautuu uuteen ikkunaan)