Hae kesäteatterisovelluksen lähettilääksi!

Hae kesäteatterisovelluksen lähettilääksi!

Hei sinä teatterinuori! Haluatko saada kesätöitä ja samalla näkyvyyttä omalle harrastajateatterillesi? Hyvä, nyt se on mahdollista.

Kesäteatterisovelluksen lähettilääksi voivat hakea kaikki 15–25-vuotiaat. Lähettiläs tuottaa yhdessä sovittuina ajankohtina video- ja/tai kuvamateriaalia oman teatterinsa sosiaalisen median tilille, aiheena kesäteatterisovellus. Työstä maksetaan kertakorvauksena 200 €.

Lähetä motivaatiokirje, tieto missä teatterissa harrastat ja lyhyt, max 1min. hakemusvideo osoitteeseen [email protected].

Hakuaika 15.4.-12.5. Valituille ilmoitetaan toukokuun aikana.

 

 

Tiedote: Keskustelutilaisuus ”Kuka saa osallistua kulttuuriin?”

Tiedote 10.4.2024

Keskustelutilaisuus ”Kuka saa osallistua kulttuuriin?”

5.4.2024 Pikkuparlamentissa Helsingissä

Suomen Harrastajateatteriliitto

Julkaisuvapaa heti

 

”Sivistyksen keskiössä on vahva kiinnostus kulttuuriin ja taiteeseen”

 

Suomen Harrastajateatteriliitto järjesti 5. huhtikuuta 2024 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa keskustelutilaisuuden ”Kuka saa osallistua kulttuuriin?”. Keskustelun alustajina toimivat eduskunnan varapuhemies, Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtaja Paula Risikko sekä Taiteen edistämiskeskuksen Kaisa Rönkkö. Kommenttipaneelissa alustuksia pohti Daniel Timonen, Inke Dahl ja Stuba Nikula. Keskustelussa pohdittiin miksi on ihmisiä, jotka kokevat, ettei kulttuuri kosketa heidän elämäänsä millään tavalla, että he eivät ole osallisia missään kulttuuriin liittyvässä toiminnossa.

-Keskusteluissa nousi esiin se, että kulttuuri on monimuotoine käsite, ja sitä voi kokea monella eri tavalla. Katsojana, tekijänä, kokijana, oppilaana, tukijana. Taidelajit eivät kilpaile keskenään, ja onkin tärkeää tunnustaa kaikkien taidelajien arvo, summaa Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela päivän antia.

Keskusteluissa pohdittiin voisiko kulttuuriharrastus olla yksi vastaus osallisuuden lisäämisessä. Sanna Saarelan mukaan esimerkiksi harrastajateatteri vahvistaa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. – Yhteisöllisyys ja osallisuus taas kasvattavat muun muassa psyykkisen turvallisuuden tunnetta, joka lisää luottamusta sekä itseen että ympäröivään maailmaan, Saarela kertoo. -Taide on maailmassa olemisen ihmettelyä, siinä kaiken keskiössä on ihminen, tiivisti keskustelijoista Kansalaisfoorumin edustaja Hanna Pulkkinen.

Päivän aikana nousi esiin myös koulujen tärkeä rooli kulttuurikasvatuksessa ja mielekkään harrastuksen löytämisessä. Harrastuksen ohjaaja voi olla nuorelle ”se yksi tärkeä aikuinen”. Myös kulttuuritoimijoiden on tärkeä panostaa saavutettavuuteen.

Kulttuuripolitiikalla on tärkeä rooli kulttuurisen osallisuuden edistämisessä. Tilaisuuden aikana todettiinkin, että on tärkeää kehittää politiikkatoimia, jotka madaltavat kynnystä kulttuuriin osallistumiselle ja tekevät kulttuurista kaikkien ulottuvilla olevan. – Kulttuuriala rakentaa ihmisten demokratiaymmärrystä, mikä on erityisen tärkeää nykymaailmassa, Saarela sanoo.

Keskustelusta lähetettiin terveisiä opetus- ja kulttuuriministeriön hallituksen pyynnöstä koolle kutsumalle kulttuuripoliittisen selonteon työryhmälle erityisesti osallisuuden tärkeydestä, jonka tulisi näkyä läpileikkaavana kautta koko selonteon. Ilman osallisuutta ei ole yhteyttä ja ilman yhteyttä on vain tyhjyyttä.

 

Lisätietoja:

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected], puh. 050 0928984

 

 

Kokouskutsu 10.4.2024

 

Kokouskutsu 10.4.2024

Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään keskiviikkona 24.4.2024 kello 16.00  Zoom -kokouksena. Ilmoittautumiset pe 19.4.2024 mennessä osoitteeseen [email protected].

Pyydämme jäsenjärjestöjä lähettämään ennen kokousta valtakirjan osoitteeseen [email protected] Valtakirjat tarkistetaan ennen kokouksen alkua.

Jäsenyhdistysten edustajat on valittu jäsenyhdistysten kokouksessa 17.10.2023. Muilla jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksessa.

Tervetuloa!

Suomen Harrastajateatteriliiton hallitus

 

 

 

Kannanotto: Kulttuurin harrastaminen luo henkistä kriisinsietokykyä

Kulttuuripoliittinen selonteko -työryhmä ​​​​7.3.2024

Kannanotto: Kulttuurin harrastaminen luo henkistä kriisinsietokykyä

Järjestöt tarjoavat kaikenikäisille mahdollisuuden harrastaa kulttuuria matalalla kynnyksellä, ilman korkeita osallistumismaksuja. Esimerkiksi nuorisoseuroissa harrastaa vuositasolla lähes 50 000 henkilöä, ja Suomen Harrastajateatteriliiton 500 harrastajateatterissa on yli 25 000 harrastajaa. Tämän työn merkitystä, arvoa ja vaikutuksia ei usein huomata järjestöjen ulkopuolella.

Kulttuurin harrastamisella on todettu olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia harrastajien elämään. Laaja, valtakunnallisesti toteutettu Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys (Pulkkinen 2022) valottaa harrastajien kokemuksia usealta taidealalta (sirkus, teatteri, musiikki, tanssi ja kuvataide). Vastauksissa korostuvat erityisesti kulttuuriharrastuksen positiiviset sosiaaliset vaikutukset. Moni vastaaja kertoo oman harrastusyhteisön olevan tärkein syy harrastaa.

“Yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunne saa tuntemaan oloni turvalliseksi ja tarpeelliseksi. Olen tärkeä ja merkityksellinen”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista. Kulttuuriharrastus siis todistetusti lisää osallistujien hyvinvointia ja tarjoaa yhteisön, jossa harjoitella yhteistyö- ja vaikuttamistaitoja. Harrastaminen paikallisyhteisöissä onkin monille tapa harjoitella kansalaistaitoja ja ilmaista omaa toimijuutta. Oppiminenkin koetaan mielekkääksi silloin, kun ympärillä oleva ryhmä on turvallinen ja ilmapiiri salliva. Harrastusryhmän sosiaaliset suhteet ja yhdessä muiden kanssa harrastaminen vaikuttavat positiivisesti mielen hyvinvointiin. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemukset voivat kannatella yksilöä varsinkin kriisiaikoina. 

Järjestöllisen kulttuuritoiminnan, -harrastamisen ja -oppimisen merkitys on suuri niin harrastajille, kansalaisyhteiskunnalle kuin paikkakuntien elinvoimaisuudelle. Monilla pienillä paikkakunnilla juuri järjestöjen ja paikallisten yhdistysten tarjoamat kulttuuriharrastamisen mahdollisuudet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Valtakunnallisten järjestöjen tehtävänä on tukea ja neuvoa paikallisia, usein vapaaehtoispohjalla toimivia yhdistyksiä. Järjestöjen ja niiden kanssa yhdessä opinnollista toimintaa toteuttavien opintokeskusten toimintaedellytykset on turvattava, jotta voidaan turvata paikallinen kansalaistoiminta sekä varmistaa kulttuuriharrastamisen yhdenvertaisuus sekä maantieteellisesti että kohderyhmittäin.

Kulttuurisen nuoriso- ja sivistystyön toteuttajina haluamme korostaa yhdistys- ja vapaamuotoisen kansalaistoiminnan tärkeyttä sekä kulttuuriharrastamisen ja kulttuurin kautta vaikuttamisen merkitystä oman toimijuuden ja koetun kansalaispätevyyden vahvistamisessa. Matalan kynnyksen osallistuminen ja harrastaminen paikallisyhteisöissä on monille tapa harjoitella kansalaistaitoja ja ilmaista omaa toimijuutta.

Kulttuurin ja taiteen muutosvoima vahvistaa demokratiaa. Kulttuurista nuoriso- ja sivistystyötä tehdään laajasti vapaan sivistystyön oppilaitoksissa ja kulttuuri- ja nuorisojärjestöissä. Tämän työn potentiaali osallisuus- ja vaikuttamiskokemuksen vahvistamisessa sekä polarisoitumis- ja eriarvoistumiskehityksen pysäyttämisessä on tärkeää tunnistaa myös kulttuuripoliittisessa selonteossa. 

Lisätiedot: 

Annina Laaksonen, pääsihteeri
Suomen Nuorisoseurat
[email protected], 040 726 7450

Sanna Saarela, toiminnanjohtaja
Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected], 050 092 8984 

Anneliina Wevelsiep, pääsihteeri
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi
anneliina.wevelsiep@kansalaisfoorumi, 050 590 0180 

Suomen Harrastajateatteriliitto liittyy Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ryn jäseneksi

 

Kulttuuri on tärkeämpää – Suomen Harrastajateatteriliitto liittyy Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ryn jäseneksi

 

Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry on vuonna 2018 toimintansa aloittanut kulttuurin ja taiteen edunvalvoja. KULTA ry:n muodostaa lähes 40 jäsenen joukko kulttuurialan tuki- ja tuottajaorganisaatioita.
 
KULTA ry:n ydintehtävä on parantaa kulttuurin ja taiteen yhteiskunnallista arvostusta ja taloudellisia toimintaedellytyksiä valtakunnallisesti. Toiminnan keskiössä ovat kulttuuri- ja taidebudjetin kasvattaminen, luovien alojen merkityksen nostaminen ja kulttuurihyvinvoinnin edistäminen.
 
Suomen Harrastajateatteriliitto liittyy KULTA ry:n jäseneksi vuoden 2024 alusta.
– Tulevaisuuden näkymät kulttuurikentällä ovat erityisesti valtion rahoituksen näkökulmasta huolestuttavat. Tarvitsemme kaikki voimat suunnan kääntämiseen ja siksi myös SHT astuu riviin KULTA ry:n muiden jäsenten kanssa. Meidän tärkein tehtävämme on tuoda esiin ainutlaatuinen ja harrastajateatteritoiminta ja sen myötä harrastajateatterikentän ääni neuvottelupöytiin, avaa SHT:n toiminnanjohtaja Sanna Saarela liiton hallituksen päätöstä liittymisestä.
 

Vuoden 2023 lappilainen harrastajateatteriteko palkinnon sai Sallan teatteriryhmä

 

Vuoden 2023 lappilainen harrastajateatteriteko palkinnon sai Sallan teatteriryhmä

 

KOUTA tapahtumassa Ivalossa jaettiin viikonloppuna Vuoden lappilainen harrastajateatteriteko -palkinto. Tänä vuonna palkinnon teemana oli osallisuus. Palkintoraadin 2023 muodosti Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela, Opintokeskus kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Annamari Martinviita, Suomen Nuorisoseurojen toimialajohtaja Pasi Saarinen ja Kouta tapahtumatuottaja teatteritaiteilija Anne Niskanen. Somekampanjalla kerättiin ehdotuksia perusteluineen raadin valinnan tueksi, ja raati on huomioi nämä ehdotukset tehdessään valintaa.
 
Vuoden 2023 lappilainen harrastajateatteriteko palkinnon sai Sallan teatteriryhmä. Sallan teatteriryhmä on aloittanut toimintansa täysin tyhjästä, ja luonut näin paikkakunnalleen aiemmin täysin puuttuneen mahdollisuuden harrastajateatterin tekemiseen ja kokemiseen. ”Näytelmän tuonti paikkakunnalle sai ihmisiin liikettä eri tavalla kuin ennen ja oli tekijöilleen mielekästä tekemistä päiviin. Näytökset olivat loppuunmyytyjä.”
 
Aloittaessaan toimintansa ryhmään haettiin mukaan osallistujia lehti-ilmoituksella, ja kaikki halukkaat pääsivät mukaan. Moni mukaan tulleista oli teatteriharrastuksessaan ensikertalaisia. Ryhmä on aktiivisesti kouluttautunut yhdessä, hakenut yhteistyökumppaneita ja rahoitusta toimintaansa, ja osoittanut näin vahvaa tahtoa ja pyrkimystä jatkaa sekä kehittää toimintaansa. Nyt ryhmä suunnittelee jo uutta näytelmää ja teatteriharrastus on paikkakunnalla syttynyt uuteen liekkiin monen vuoden tauon jälkeen.
 
KOUTA koulutustapahtuma järjestettiin Ivalossa 3.-5.11.2023. Tänä vuonna tapahtumaa olivat mukana järjestämässä Opintokeskus Kansalaisfoorumi, Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Nuorisoseurat, Ivalon kulttuuritoimi sekä harrastajateatteri iValoiset. Tapahtumaa tuki myös Taiteen edistämiskeskus.
 

Kantaesityspalkinto 2024

 
Tiedote 2.11.2023

Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden liitto
Julkaisuvapaa heti
 

Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden liitto jakavat vuoden 2024 Kantaesityspalkinnon yhdessä

 
Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden liitto jakavat yhdessä vuoden 2024 Kantaesityspalkinnon. Palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja se myönnetään näytelmän esittäneelle teatterille.
 
Palkinnon saajan valitsee kirjailija ja näytelmäkirjailija Anneli Kanto, jonka tuotantoon kuuluu näytelmien lisäksi televisiokäsikirjoituksia, lastenkirjoja ja historiallisia romaaneja. Kannon romaaneista on dramatisoitu Veriruusut, Pala palalta pois, Lahtarit, Kullan kaipuu ja Rottien pyhimys. Kanto on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja hän on suorittanut käsikirjoittamisen master of arts and culture -tutkinnon. Hän on tehnyt pitkään toimittajan ja teatterikriitikon työtä sekä päivä- että aikakauslehdissä. Vapaa kirjailija hän ollut yli kaksikymmentä vuotta. Kanto oli neljä vuotta valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen, niistä kaksi vuotta toimikunnan puheenjohtajana. Tällä hetkellä hän on Kirjailijaliiton johtokunnan varajäsen. Kanto pitää blogia osoitteessa www.annelikanto.fi
 
Kantaesityspalkinnon hakuaika on 1.11.2023-15.1.2024. Kilpailuun voivat osallistua Suomen Harrastajateatteriliiton tai Työväen Näyttämöiden liiton jäsenteattereissa vuonna 2023 kantaesitetyt näytelmät. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa näyttämöitä tuottamaan uusia kotimaisia näytelmätekstejä. Palkinto perustuu näytelmätekstiin, ei itse esitykseen. Tekstin pitää olla kirjoitettu näytelmäksi – se ei siis voi olla dramatisointi, eikä käännös muusta kielestä.
 
Kantaesityspalkintoa haetaan sähköisellä hakemuksella osoitteessa www.shtl.fi/kantaesityspalkinto Hakemuksessa ilmoitetaan tekstin ja sen kirjoittajan nimi, teatteri ja yhteystiedot (puhelin, sähköposti), yhteyshenkilön tiedot (puhelin, sähköposti) ja ensi-illan päivämäärä. Hakemuksen liitteeksi lähetetään samalla lomakkeella näytelmäteksti PDF-muodossa ja sivunumeroituna. Tekstejä ei oteta vastaan postitse ja myöhässä saapuneita hakemuksia ei hyväksytä.
 
Lisätietoja
Mari Saarinen
Tuottaja
Suomen Harrastajateatteriliitto
[email protected] / 050 4682138
 
Mikko Väänänen
Tuottaja
Työväen Näyttämöiden liitto
[email protected] / 050 594 6074
 

Kutsu sääntömääräiseen syyskokoukseen 2023

 
Suomen Harrastajateatteriliiton voimassa olevien sääntöjen, § 8 mukaisesti liiton syyskokouskutsu lähetetään joko kirjallisesti tai julkaistaan liiton lehdessä tai yhdistyksen nettisivuilla vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää.

 

KUTSU

Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 26. lokakuuta 2023 kello 17.30- 19.00 etäkokouksena

 

Kokoukseen tulee Ilmoittautua 25.10.2023 mennessä kokousjärjestelyjen vuoksi.

Ilmoittautumiset: [email protected]
 
Saat liittymislinkin kokoukseen ilmoittamaasi sähköpostiin noin vuorokautta ennen kokousta. Tarkistathan ennen kokousta, että sinulla on toimiva internet-yhteys, kuuloke sekä mikrofoni käytettävissä.
 
Jäsenjärjestöjen edustajia pyydämme toimittamaan valtakirjat ennen kokousta. Valtakirjat lähetetään osoitteeseen [email protected]
 
Läsnäolo- ja puheoikeus on kaikilla liiton jäsenteattereilla.

Tervetuloa!

 

Ehdotus syyskokouksen esityslistaksi:

1.     Kokouksen avaus

2.     Kokouksen järjestäytyminen

3.     Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4.     Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen

5.     Jäsenmaksujen määrääminen

6.     Hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden ja tilintarkastajan palkkion määrääminen

7.     Vuoden 2024 talousarvio

8.     Vuoden 2024 toimintasuunnitelma

9.     Varsinaisten jäsenten ja heidän varajäsentensä valitseminen liiton hallitukseen erovuoroisten tilalle kaudeksi 2024-2025

10.  Tilintarkastajan ja varatilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön valitseminen vuodelle 2024

11.  Sääntömuutosesitys § 10 hallitus kohtaan:

”Varsinaisista jäsenistä ja heidän varajäsenistään kolme edustaa liiton jäsenjärjestöjä ja kolme liiton jäsenyhdistyksiä”.

§ 10 täydennetään lisäyksellä: Varsinaisista jäsenistä ja heidän varajäsenistään kolme edustaa liiton jäsenjärjestöjä ja kolme liiton jäsenyhdistyksiä. Jäsenjärjestöillä ja jäsenyhdistyksillä on kuitenkin mahdollisuus luovuttaa väliaikaisesti

hallituspaikka joko jäsenjärjestöjen tai jäsenyhdistysten edustajalle.

12.  Muut mahdolliset asiat

13.  Kokouksen päättäminen

 

Helsingissä 6.10.2023
SUOMEN HARRASTAJATEATTERILIITON HALLITUS
 
Kokousmateriaali lähetetään sähköisesti vain liiton jäsenjärjestöille ja jäsenyhdistysten virallisille edustajille. Jäsenistö voi pyytää materiaalin sähköisesti sitä halutessaan.
 

ERITYINEN – verkostohanke

 

Teatterialan ammattilainen, hae mukaan ERITYINEN -teatteriverkostohankkeeseen!

 
Jenny ja Antti Wihurin rahaston hallitus myönsi Suomen Harrastajateatteriliitolle 16000 euron apurahan ERITYINEN-teatteriverkoston perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen.  Hankkeeseen haetaan nyt mukaan teatterialan ammattilaisia!
 
Hankkeen tarkoituksena on perustaa ERITYINEN -teatteriverkosto ja kouluttaa sekä rohkaista teatterialan ammattilaisia ohjaamaan erityisten ja erityistä tukea tarvitsevien teatteriryhmiä. Verkoston avulla pyritään löytämään keinot, kokeilemaan ja muotoilemaan toimintamallit, jotka jatkavat toimintaa myös hankkeen päätyttyä. Hankkeen aikana rakennettujen ja testattujen toimintamallien avulla voidaan perustaa lisää uusia ryhmiä ja ottaa mukaan uusia toimijoita ja lisätä näin teatteritaiteen saavutettavuutta. Hankkeen toteuttaa ja taloudellisen vastuun kantaa Suomen Harrastajateatteriliitto.
 
Taiteella ja kulttuurilla on keskeinen rooli elämänlaadun ylläpitämisessä ja terveyden edistämisessä. Taiteen tekemisen ja kokemisen lisäksi erityistä tukea tarvitsevalle ihmiselle taide avaa mahdollisuuden itsensä ilmaisuun ja kommunikaatioon lähiyhteisönsä kanssa. Taiteen ja kulttuurin harrastaminen tulisi olla jokaisen oikeus ja saavutettavissa oleva mahdollisuus.
 
Eri tavalla vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien ihmisten kanssa työskenneltäessä törmää usein haasteisiin, jotka estävät kulttuurisen tasa-arvon toteutumisen. Nämä haasteet eivät yleensä johdu toiminnan soveltuvuudesta tai soveltumattomuudesta erityisryhmille, vaan käytännön järjestelyihin liittyvistä tekijöistä, resurssien kuten koulutuksen ja tietoisuuden riittämättömyydestä ja yhteiskunnan asenteista. Eri tavalla vammaiset tai erityistä tukea tarvitsevat ihmiset ovat usein sivustakatsojan roolissa sekä yhteiskunnassa, että taide-elämässä.
 
Suomen Harrastajateatteriliitto on tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa mukaisesti tarttumassa tähän haasteeseen perustamalla valtakunnallisen ERITYINEN -teatteriverkoston. Hankkeen taustalla on erityisten ja erityistä tukea tarvitsevien teatteriryhmien ERITYINEN –festivaali, joka on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2021 Helsingissä. Tapahtuman suunnittelun ja toteutuksen yhteydessä huomattiin, että alan ammattilaisille erityisryhmien käynnistäminen ja ohjaaminen saattaa olla haastavaa aiheeseen liittyvää koulutusta on harvoin saatavilla.
 
Hanke tarjoaa mukaan valittaville teatterialan ammattilaisille:
 

  • Kontaktikoulutusta: 18.11.2023 ERITYINEN – kick off- seminaari Helsingissä, 4.12.2023 Helsingissä ja Päättöseminaari SPOTTI -lasten ja nuorten teatterifestivaalin yhteydessä la 25.5.2024 Riihimäellä.
  • Työnohjausta vertaisryhmissä säännöllisesti hankkeen aikana (etätoteutus)
  • Mahdollisuuden kokeilla erityisryhmän ohjaamista palkallisesti 6 x 90 minuutin kokeilujakson verran. Työnantajana toimii Suomen Harrastajateatteriliitto. Palkka 65,70€/90min (brutto).

 
Kaikissa kontaktitapaamisissa hankkeeseen valituille korvataan ruokailu, matkakulut ja tarvittaessa majoitus koulutuspaikkakunnalta. Koulutus, seminaarit ja työnohjaus ovat hankkeeseen mukaan valituille ilmaisia. Hankkeeseen valittujen tulee pystyä sitoutumaan hankkeen koulutuksiin, työnohjauksiin ja seminaareihin osallistumiseen. Etätapaamisien ajankohdat sovitaan yhdessä.
 
Hankkeeseen voit hakea mukaan tällä lomakkeella 5.11.2023 mennessä.
https://forms.office.com/e/NLUcRCBceP  
Varaudu toimittamaan myös laajempi CV ja tutkintotodistus pyydettäessä: [email protected]
 
Hankkeeseen valituille henkilöille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 6.11.2023 mennessä. Hakijan eduksi katsotaan, jos hänen toimialueellaan on eri tavoin vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien sosiaalisia palveluita tai tukitoimijoita, joiden kanssa yhteistyötä olisi mahdollista kokeilla. Kerro potentiaalisista yhteistyökumppaneistasi mahdollisuudesta hakulomakkeessa. Hakijoiden valinnassa painotetaan koulutustaustaa, kiinnostusta erityisalalle, sitoutumista ja maantieteellistä sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa.
 

Kesäteatterit digitaaliselle Suomen kartalle

Tiedote 4.10.2023

Suomen Harrastajateatteriliitto

Julkaisuvapaa heti

 

Kesäteatterit digitaaliselle Suomen kartalle

 

Suomen Harrastajateatteriliitto on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuesta (Euroopan unionin rahoittama – NextGenerationEU) Kesäteatteri digitaaliselle Suomen kartalle -hankkeelle 100 000 euron avustuksen.
 
Kesäteatteri digitaaliselle Suomen kartalle –hankkeen tarkoituksena on liiton vuonna 2023 lanseeraaman Kesäteatterisovelluksen jalkauttaminen ja kehittäminen, viestinnän laajentaminen ja käyttäjäkunnan kasvattaminen. Sovelluksen kehitystyön tavoite on myös vaalia kesäteatteritoiminnan kulttuuriperintöä ja uudistaa kesäteattereiden yleisöpohjaa, jolloin teattereiden toimintamahdollisuudet ja luovan työn edellytykset myös kasvavat. Hankkeen aikana tutkitaan lisäksi sovelluksen kansainvälisen laajentumisen mahdollisuuksia.
 
Rahoitus on harrastajateatterikentän ja erityisesti kesäteatterin koronan jälkeiselle elvyttämiselle merkittävä. – On upeaa, että liiton tekemä työ kesäteatteritoiminnan tukemiseksi on kuultu ja uusi hanke avaa aivan uudet mahdollisuudet tämän kehittämistyön jatkamiseen ja laajentamiseen. Kesäteatteri on ainutlaatuista kulttuuriperintöä ja sen asemaa on syytä kaikin tavoin vahvistaa, iloitsee liiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela.
 
Hanke on käynnistynyt toukokuussa ja nyt myönnetyn rahoituksen turvin jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. Kesäteatterisovelluksen kehittämistyö käynnistyy välittömästi.

 

Lisätietoa

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected] / Puh. 050-092 8984

 

Kutsu jäsenyhdistysten kokoukseen 2023

Kutsu

 
Suomen Harrastajateatteriliiton jäsenyhdistysten kokoukseen
Kokous järjestetään Zoom -etäkokouksena tiistaina 17.10. 2023 klo 12.00 – 13.00
Kokoukseen tulee ilmoittautua 16.10. 2023 mennessä kokousjärjestelyiden vuoksi. Ilmoittautumiset: [email protected]
Saat liittymislinkin kokoukseen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Tarkistathan ennen kokousta, että sinulla on toimiva internet-yhteys, kuuloke sekä mikrofoni käytettävissäsi.
 
Ehdotus esityslistaksi:
1. Kokouksen avaus
2. Todetaan läsnäolijat
3. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjantarkastajat ja ääntenlaskijat
4. Esityslistan hyväksyminen
5. Esitys Suomen Harrastajateatteriliiton syyskokoukselle; valitaan kaksi varsinaista jäsentä ja kaksi varajäsentä Suomen Harrastajateatteriliiton hallitukseen kaudeksi 2024 – 2025.
Erovuoroisena on varsinainen jäsen Timo Matinvesi, Riihimäen Nuorisoteatteri ja varajäsen Jani Verho, Helsingin Gay-teatteri sekä varsinainen jäsen Sinikka Siikaluoma, Kuusamo Näyttämö ja varajäsen Joni Pitkonen, Lohjan Teatteri
Kaikilla on liiton sääntöjen mukaan mahdollisuus jatkaa liiton hallituksessa, paitsi Sinikka Siikaluomalla, Kuusamon Näyttämö, jonka kaudet täyttyvät 31.12.2023.
 
6. Jäsenyhdistysten kokous on 19.10.2022 valinnut liiton vuosi- ja syyskokouksiin edustajat kausiksi 2023-2024:
Varsinainen jäsen Kari Kinnaslampi, Teatteriyhdistys Tuli, varalla Jarmo Kumpula, Järvilakeuden kansalaisopisto, Varsinainen jäsen Juhani Löfbacka, YTY-teatteri, varalla Elisa Lund-Mäkelä, Särkkäin Näyttämö, Varsinainen jäsen Irja Uusisalmi, Kemppateatteri, varalla Petra Paasikivi, Napialan Työväennäyttämö.
 
Liiton menettelytapaohjeen mukaan edustajien valinnassa niin hallitukseen kuin liittokokousedustajiksi on otettava huomioon sukupuolten tasa-arvoisuus sekä maantieteellinen saavutettavuus ja tasa-arvo.
 
7. Muut mahdolliset asiat
8. Kokouksen päättäminen
 

Taideterapiaa Ukrainalaisille lapsille

 

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää yhteistyössä Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiön kanssa taideterapiaa Ukrainaan Kiovalaisille lapsille.

 

Tällä hetkellä noin 360 000 ihmistä on virallisesti maansisäisenä pakolaisena ​​Kiovassa. Lähes saman verran pakolaisia on suur-Kiovan alueella. Neljäsosa heistä on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria. Suurin osa heistä on Donetskin, Luhanskin, Harkovan, Hersonin ja Zaporizhzhian alueilta, jotka ovat kärsineet eniten Ukrainan sodassa. Hankkeen tavoitteena on tukea Kiovan alueen maan sisäisiä pakolaisia ja heidän perheitään tarjoamalla taideterapiatunteja eri-ikäisille lapsille ja nuorille kesän 2023 aikana. Terapiamenetelminä käytetään mm. teatteri-, tanssi-, musiikki- ja kuvataideterapiaa.
 
Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiö on lahjoittanut Opetusneuvos Kaarina Virolaisen rahastosta 10 000 euroa hankkeen toteuttamiskuluihin. Kaarina Virolainen (1916-2005) toimi Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajana 25 vuotta ja yli 35 vuotta sitten Virolainen oli perustamassa näyttelijätär Helmi Lehostin lahjoituksen varoin Suomen Harrastajateatterin Tukisäätiötä. Hän muisti omassa testamentissaan lahjoituksella säätiötä ja säätiöön perustettiin Kaarina Virolaisen rahasto.
 
Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan on jo yli vuosi. Suomen Harrastajateatteriliitto haluaa Harrastajateatterin Tukisäätiön avustamalla hankkeella osoittaa tukensa Ukrainan kansalle, erityisesti sodassa kärsiville lapsille ja nuorille, sekä muistaa Venäjän hyökkäyssodan uhreja.
 

Lisätietoa
Sanna Saarela
Toiminnanjohtaja
Suomen Harrastajateatteriliitto
 
[email protected]
Puh. 050-092 8984
 

Haluaisitko opiskella esitys- ja teatteritekniikkaa?

 
Haluaisitko opiskella esitys- ja teatteritekniikkaa?
 
Metropolia Ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa on alkamassa syksyllä uusi Esitys- ja teatteritekniikan perusteet (30 op) -opintokokonaisuus, joka tarjoaa perusteet esitys- ja teatteritekniikan eri osa-alueista (valo-, ääni-, video- ja näyttämötekniikka) sekä ammattialan toiminnasta ja käytännöistä.
 
Koulutus on suunnattu kaikille teatterien, tapahtumien ja tilaisuuksien esitystekniikasta ja alan työstä kiinnostuneille, joilta kuitenkin puuttuu koulutus alalle. Osallistujilla voi olla kokemusta esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikka-alasta esimerkiksi harrastusten tai töiden kautta, ja tarve vahvistaa osaamista opintojen avulla.
 
Esitys- ja teatteritekniikan perusteet -koulutus sopii sinulle, jos

  • haluat täydentää osaamistasi ja suorittaa työsi tai harrastuksesi tueksi ammattikorkeakoulutasoisia opintoja
  • haluat vahvistaa itse oppimaasi ajantasaisella asiantuntijatiedolla
  • tarvitset esitys-, teatteri- ja tapahtumatekniikka-alan koulutusta hakeutuaksesi alan töihin
  • haluat kehittää oppimistaitojasi
  • haluat opiskella joustavasti muun elämän ohessa – opiskelu on osin ajasta ja paikasta riippumatonta.

Opinnot ovat avoimen ammattikorkeakoulun opintoja ja suoritetut opinnot voi sisällyttää osaksi myöhempää tutkintoa. Koulutuspilotti käynnistyy syyskuussa 2023 ja sen suunniteltu kesto on n. 9 kuukautta. Koulutuksen järjestää Metropolia Ammattikorkeakoulun Skills for Live Tech – S4LT – hanke. Hankkeessa järjestettävä koulutus on osallistujille maksutonta.
 
Ilmoittautuminen koulutukseen on nyt avoinna ja jatkuu 23.7.2023 saakka! Voit tutustua koulutukseen tarkemmin ja ilmoittautua S4LT-hankkeen nettisivuilla: https://skillsforlivetech.metropolia.fi/koulutukset/osaajakoulutus-2

 

Kuva Timo Hiekkanen

 

 

Kesäteatterisovellus on julkaistu

Tiedote 6.6.2023

Julkaisuvapaa heti

 

Tervetuloa kesäteatteriin

 

Suomen Harrastajateatteriliitto on julkaissut suomalaisen kesäteatterikansan kotimaanmatkustamista helpottamaan uuden ilmaisen Kesäteatterisovelluksen.
 
Kesäteatterisovellus kertoo kesästä 2023 alkaen missä ja milloin kesäteatteria on tarjolla. Ilmaisesta sovelluksesta voi nähdä ohjelmistonsa ilmoittaneiden teattereiden käynnissä olevan ja tulevan ohjelmiston. Käyttäjä pääsee helposti tutustumaan esityksiin, lukemaan muiden kävijöiden jättämiä kommentteja sekä ostamaan pääsylippuja. Sovellukseen pyritään ensimmäisen vuoden aikana paikantamaan kaikki Suomen säännöllisesti toimivat kesäteatterit näkyville.
 
– Suomen Harrastajateatteriliiton tarkoitus on nostaa kansainvälisestikin täysin uniikki kesäteatteritoiminta näkyväksi, missään muualla maailmassa ei ole edes lähelle niin paljon kesäteattereita kuin Suomessa, kertoo Sanna Saarela Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja. Suomalaiset ovat ehdottomasti kesäteatterikansaa ja kesäteattereissa käy Teatterin tiedotuskeskus TINFO:n arvion mukaan yli miljoona katsojaa vuosittain. Onkin arvioitu, että vuosittain Suomessa toimii noin 600-700 kesäteatteria.
 
Sovelluksen toteuttaja, Suomen Harrastajateatteriliitto, on vuonna 1948 perustettu kulttuurijärjestö. Liittoon kuuluu yhteensä yli 500 harrastajateatteria. – Suomen suurimpana harrastajateatteritoiminnan puolesta puhujana liitto kokee vastuukseen aineettoman kulttuuriperinnön -Kesäteatterin- suojelemisen ja sen toiminnan jatkuvuuden turvaamisen.
 
Sovelluksesta löytyy sekä harrastaja- että ammattikesäteatterituotantoja. – Sovellukseen ovat lämpimästi tervetulleita kaikki kesäteatteritoimijat, kesäteatterin ilosanoma on kaikille yhteinen, toteaa Saarela.  Kesäteatteriin mielivä voi ladata sovelluksen älylaitteille ilmaiseksi sovelluskaupoista.

 

Lisätietoja

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected]

050-092 8984

 

Lataa sovellus heti täältä: https://shtl.fi/kesateatteri-sovellus/

 

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Elävä perintö -teemavuosi 2023!

Tervetuloa mukaan järjestämään tapahtumia ja ohjelmaa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Elävä perintö -teemavuoteen 2023!

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days, on tuhansien tapahtumien ja miljoonien osallistujien kokonaisuus. Päiviä vietetään 48 maassa Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta.
 
Vuoden 2023 teema nostaa tarkasteluun elävän ja aineettoman kulttuuriperinnön. Elävän perinnön teemavuosi kutsuu esittelemään erilaisia taitoja ja perinteitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi ruokakulttuuriin, käsitöihin, musiikkiin, suulliseen perinteeseen, juhliin ja tapoihin, esittävään taiteeseen tai leikkeihin ja tanssiin.
 
Teatteritoiminta on elävää kulttuuriperintöä ja kutsumme mukaan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjiksi kaikki kesäteatterit! Teatterit voivat osallistua kulttuuriympäristöpäiviin järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksia, esimerkiksi tutustumisen teatterin back stageen, näyttelijätreffejä, näytelmän teemaan liittyvän esitelmän tai vaikkapa opastuksen teatterin miljööseen.
 
Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään ensi vuonna 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina ajankohtina, esimerkiksi kesäkaudella teattereiden näytäntöjen aikana.
 
Miksi kannattaa osallistua?
 
* Pääsette mukaan osaksi Euroopan suurinta yleisötapahtumien kokonaisuutta.
* Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat opettavat uusia tietoja ja taitoja, lisäävät yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja paikallisen kulttuuriperinnön arvostusta. Tapahtuman järjestäminen houkuttelee uuttakin yleisöä tutustumaan kohteeseenne.
* Saat meidän kauttamme näkyvyyttä ja meistä hyvän viestintäkumppanin. Tarjoamme maksuttomia materiaaleja ja käytössämme on sekä kansainvälisiä että paikallisia kanavia.

Miljoonien kävijöiden tapahtumakokonaisuus lisää kulttuuriperinnön arvostusta

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days, ovat tuhansien tapahtumien ja miljoonien osallistujien kokonaisuus. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka vuosi vaihtuvin teemoin.
 
Päivien tarkoituksena on eurooppalaisen kulttuuriperinnön tuntemuksen ja arvostuksen lisääminen. Ohjelman avulla halutaan myös edistää demokratiaa, osallistumista ja yhteisöllisyyttä.
 
Voitte lukea lisää verkkosivuilta: www.kulttuuriymparistopaivat.fi
 
Kerromme mielellämme lisää, ole yhteydessä!

Riina Koivisto, koordinaattori, Suomen Kotiseutuliitto. riina.koivisto @ kotiseutuliitto.fi, puh. 044 9834 555
Hanna Hämäläinen, suunnittelija, Ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen @ gov.fi, puh. 0400 143 956
 

Kutsu vuosikokoukseen 2023

 
Suomen Harrastajateatteriliiton sääntöjen pykälän 8 mukaisesti liiton vuosikokouskutsu lähetetään joko kirjallisesti tai julkaistaan liiton lehdessä tai yhdistyksen nettivisuilla vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää

KUTSU

 
Suomen Harrastajateatteriliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 20.4.2023 kello 16.00 – 17.30 Zoom -etäyhteydellä.
 
Pyydämme jäsenjärjestöjä lähettämään ennen kokousta valtakirjat osoitteeseen [email protected]

Valtakirjat tarkistetaan ennen kokouksen alkua.

 
Läsnäolo- ja puheoikeus on kaikilla liiton jäsenteattereilla. Ilmoittautumiset 19.4. mennessä: [email protected]
Tervetuloa!
 
Ehdotus vuosikokouksen esityslistaksi:

  1. Kokouksen avaus
  2. Kokouksen järjestäytyminen: Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa/ääntenlaskijaa
  3. Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
  4. Esityslistan hyväksyminen
  5. Vuoden 2022 vuosikertomus
  6. Tilinpäätös 2022 ja tilintarkastajan lausunto
  7. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille
  8. Ilmoitusasiat
  9. Kokouksen päättäminen

 

Jäsenyhdistysten edustajat vuosina 2023-2024:
 
Varsinainen jäsen Juhani Löfbacka, YTY-teatteri, varalla Elisa Lund-Mäkelä, Särkkäin Näyttämö, varsinainen jäsen Kari Kinnaslampi, Teatteriyhdistys Tuli, ry, varalla Jarmo Kumpula, Järvilakeuden Kansalaisopisto, varsinainen jäsen Irja Uusisalmi, Kemppateatteri, varalla Petra Paasikivi, Napialan Työväennäyttämö
 

Kulttuuri ei ole luksustuote vaan kansakuntamme kivijalka 

Kulttuuri ei ole luksustuote vaan kansakuntamme kivijalka

 

”Teatteriharrastuksen myötä olen kasvanut siksi ihmiseksi, kuka nyt olen.–.”(Kansalaisfoorumi 2022.)

 
Tutkimukset osoittavat, että taide- ja kulttuuriosallistuminen vahvistaa hyvinvointia sekä mielenterveyttä. Kulttuurin harrastaminen vähentää yksinäisyyttä ja lisää oppimismyönteisyyttä. Kulttuurin harrastamisella koetaan olevan merkittäviä positiivisia vaikutuksia harrastajien elämään useilla osa-alueilla. (Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset Kansalaisfoorumi 2022).
 
Kulttuuriharrastukset ovat avainasemassa hyvinvoinnin parantumisessa. Taiteen tekeminen ja kokeminen lisää hyvinvointia, tukee henkistä jaksamista, mielenterveyttä ja kriisinsietokykyä. Monivuotinen kulttuuriharrastus tarjoaa yhteisön johon kuulua, synnyttää elämänmittaisia ystävyyssuhteita, lisää osallisuutta, tuo turvaa sekä vähentää yksinäisyyttä ja erillisyyden kokemusta. Kulttuuri antaa sekä kokijalle että tekijälle.
 
Hyvinvoinnin merkittävien hyötyjen lisäksi kulttuuriala on tutkitusti merkittävä pala Suomen taloutta ja työllisyyttä. Suomen Harrastajateatteriliitto, Työväen Näyttämöiden liitto ry ja Finlands Svenska Ungdomsförbund rf arvioivat keväällä 2021 että vuonna 2019 harrastajateatterit työllistivät 1480 teatterialan ammattilaista yhteensä 3,8 miljoonalla eurolla. Taloustutkimuksen (2022) ja Taku ry:n koonnin mukaan valtion tukiessa kulttuuria 1,2 mrd eurolla, ala tuottaa 13 mrd euroa.
 
Kulttuuri ja kulttuurin harrastaminen ei ole vain luksusta vaan jokaisen kansalaisen perusoikeus, laajasti työllistävä sekä hyvinvointia tutkitusti tuottava kasvuala sekä elintärkeä kansakunnan identiteetin rakentaja.

 

Paula Risikko

Kansanedustaja

Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtaja

 

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

 

Lähteitä ja lisätietoa:

Suomen Harrastajateatteriliiton eduskuntavaalitavoitteet: https://shtl.fi/eduskuntavaalitavoitteet-2023/

Kansalaisfoorumi selvitys: https://kansalaisfoorumi.fi/hankkeet/kulttuuriharrastamisen-koetut-vaikutukset-selvitys-ja-mittaristo/

Taide- ja kulttuurialan tunnuslukuja Taku ry: https://taku.fi/nain-vaikutamme/taide-ja-kulttuurialan-avainlukuja/?fbclid=IwAR0_s4-zS-yZ8dZKwYv2BqHGwDHU4XCKDnlhEcgPZ8mnC4GW0Z8f84XhasE

 

Tyttö näyttämöllä valtaistuimella.
Kuva ERITYINEN -teatterifestivaali 2021 Jutta Taipale

 

Misa Palander valitsee Harrastajateatterikesän juhlavuoden ohjelmiston

Tiedote 7.2.2023

Julkaisuvapaa heti

Suomen Harrastajateatteriliitto

 

Misa Palander valitsee Harrastajateatterikesän juhlavuoden ohjelmiston

Harrastajateatterikesä täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden ohjelmiston valitsee helsinkiläinen freelance-näyttelijä, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Misa Palander. Palander on kirjoittanut, dramatisoinut ja ohjannut näyttämölle useita kymmeniä esitystekstejä niin harrastaja- kuin ammattinäyttämöille. Hän kirjoittaa myös elokuvia ja tv-sarjoja. Palander on toiminut myös teatteriopettajana Lahden kansanopistossa vuosina 2010-2018.

Palander lähtee tehtävään odottavaisin mielin. – Lähden suurella ilolla ja tarmokkuudella valitsemaan esityksiä Jyväskylään. Harrastajateatterikesän juhlavuosi tuo vielä lisää arvokkuutta tähän kunniatehtävään. Odotan esityksiltä harrastajateatterin ydintä, eli heittäytymistä ja hurmosta, sitä sydämen paloa teatteria kohtaan, joka meitä kaikkia yhdistää!

Juhlavuoden tapahtumaan on suunnitteilla hienojen teatteriesitysten lisäksi myös juhlagaala, joka toteutetaan teatterin suurella näyttämöllä lauantaina. – Tapahtuman historiaa tuodaan esiin myös valokuvien ja tarinoiden muodossa pitkin juhlavuotta sekä tietysti itse tapahtumassa, kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Mari Saarinen.

Ohjelmiston hakuaika tapahtumaan alkaa 13.2. ja päättyy 4.4. Ohjelmisto julkaistaan toukokuussa. Juhlavuoden tapahtumaa ovat mukana toteuttamassa pääjärjestäjien Suomen Harrastajateatteriliiton ja Jyväskylän kaupunginteatterin lisäksi Nuorisoseurat ja Kansalaisfoorumi.

 

Lisätietoja

Mari Saarinen

Tuottaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

050-4682138

[email protected]

 

Elävä perintö -teemavuosi 2023

Elävä perintö -teemavuosi 2023

Tervetuloa mukaan järjestämään tapahtumia ja ohjelmaa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Elävä perintö -teemavuoteen 2023! Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days, on tuhansien tapahtumien ja miljoonien osallistujien kokonaisuus. Päiviä vietetään 48 maassa Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta.

Vuoden 2023 teema nostaa tarkasteluun elävän ja aineettoman kulttuuriperinnön. Elävän perinnön teemavuosi kutsuu esittelemään erilaisia taitoja ja perinteitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi ruokakulttuuriin, käsitöihin, musiikkiin, suulliseen perinteeseen, juhliin ja tapoihin, esittävään taiteeseen tai leikkeihin ja tanssiin.

Teatteritoiminta on elävää kulttuuriperintöä ja kutsumme mukaan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumajärjestäjiksi kaikki kesäteatterit! Teatterit voivat osallistua kulttuuriympäristöpäiviin järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksia, esimerkiksi tutustumisen teatterin back stageen, näyttelijätreffejä, näytelmän teemaan liittyvän esitelmän tai vaikkapa opastuksen teatterin miljööseen.

Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään ensi vuonna 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi järjestää myös muina ajankohtina, esimerkiksi kesäkaudella teattereiden näytäntöjen aikana.

Miksi kannattaa osallistua?

  • Pääsette mukaan osaksi Euroopan suurinta yleisötapahtumien kokonaisuutta.
  • Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat opettavat uusia tietoja ja taitoja, lisäävät yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja paikallisen kulttuuriperinnön arvostusta. Tapahtuman järjestäminen houkuttelee uuttakin yleisöä tutustumaan kohteeseenne.
  • Saat meidän kauttamme näkyvyyttä ja meistä hyvän viestintäkumppanin. Tarjoamme maksuttomia materiaaleja ja käytössämme on sekä kansainvälisiä että paikallisia kanavia.

 

Miljoonien kävijöiden tapahtumakokonaisuus lisää kulttuuriperinnön arvostusta

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, European Heritage Days, ovat tuhansien tapahtumien ja miljoonien osallistujien kokonaisuus. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka vuosi vaihtuvin teemoin.

Päivien tarkoituksena on eurooppalaisen kulttuuriperinnön tuntemuksen ja arvostuksen lisääminen. Ohjelman avulla halutaan myös edistää demokratiaa, osallistumista ja yhteisöllisyyttä.

Voitte lukea lisää verkkosivuilta: www.kulttuuriymparistopaivat.fi

 

Kerromme mielellämme lisää, ole yhteydessä!

Riina Koivisto, koordinaattori, Suomen Kotiseutuliitto. riina.koivisto @ kotiseutuliitto.fi, puh. 044 9834 555

Hanna Hämäläinen, suunnittelija, Ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen @ gov.fi, puh. 0400 143 956

Paula Risikko Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajaksi

Tiedote 16.11.2022

Julkaisuvapaa heti

 

Paula Risikko Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajaksi

Suomen Harrastajateatteriliiton syyskokous valitsi 27.10.2022 liiton uudeksi puheenjohtajaksi tehtävästä väistyvän Sanni Grahn-Laasosen tilalle kansanedustaja Paula Risikon.

Risikko toimii lukuisissa luottamustehtävissä valtakunnan-, alue- ja paikallistasolla sekä järjestöissä. -Suomen Harrastajateatteriliitto kuuluu, näkyy ja vaikuttaa ja on hienoa olla mukana tukemassa tätä työtä, kommentoi Risikko vuoden 2023 alusta alkavaa uutta luottamustehtäväänsä.

Tehtävän haikeana jättävä Grahn-Laasonen on iloinen valinnasta. -Liitto on hyvissä voimissaan, virkeä ja tulevaisuuteen katsova. Paula on teatterin suuri ystävä ja tuntee muun muassa kotiseutunsa Etelä-Pohjanmaan harrastajateatterikentän hyvin. Olen iloinen siitä, että liitto siirtyy hyviin uusiin käsiin. Jatkan toiminnan seuraamista innokkaana kulttuurin ystävänä ja teatterin katsomon kuluttajana edelleenkin.

Paula Risikko on kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtajana. Hän on toiminut myös eduskunnan puhemiehenä sekä neljässä eri ministeritehtävässä: peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä, liikenne- ja kuntaministerinä sekä sisäministerinä. Koulutukseltaan hän on terveystieteiden tohtori.

Suomen Harrastajateatteriliitto on vuonna 1948 perustettu valtakunnallinen harrastajateattereiden kattojärjestö. Liittoon kuuluu lähes 500 harrastajateatteria.

 

UKRAINA näyttämöille -tapahtumassa mukana 17 harrastateatteria

 
Ukraina näyttämöille -tapahtumaan 21.–27.11.2022 osallistuu yhteensä 17 harrastajateatteria
 
Ukrainalaisten näytelmäkirjailijoiden kirjoittamia esityksiä nähdään teemaviikon aikana yhteensä 21 kappaletta. Kaikki tapahtumassa ennakkoon tarjolla olleet tekstit tulivat valituiksi teatterien ohjelmistoihin. Mukana ovat seuraavat teatterit ja esitykset:
 
Eräs Teatteri, Hämeenlinna: Natalia Vorožbyt – Maidanin Päiväkirjat
Espoonlahden teatteri: Serhi Žadan – Leipäaselepo
Jyväskylän Huoneteatteri: Serhi Žadan – Leipäaselepo
Järvenpään Teatteri: Oksana Maslova – Uusi mekko prinsessalle
Kiuruveden Maalaiskaupunginteatteri: Oksana Maslova – Uusi mekko prinsessalle
Laukaan Teatteriseniorit, Laukaan Teatteri ja Kuusan Kanavateatteri: Maksim Kurotškin – Rajavirhe
Loimaan teatteri, Loimaan teatterikoulu LoiSte & Loimaan Evankelinen opisto: Oksana Maslova – Uusi mekko prinsessalle
Mukkulan peruskoulu, Lahti: Oksana Maslova – Uusi mekko prinsessalle
Napialan työväennäyttämö, Tervakoski: Natalia Vorožbyt – Maidanin Päiväkirjat
Nuorten ryhmä Krypton – Teatteri Roinela, Nurmijärvi: Natalia Vorožbyt – Maidanin Päiväkirjat
Petäjäopiston nuorten teatteri, Parkano: Oksana Maslova – Uusi mekko prinsessalle
Teatteri Kultsa, Helsinki: Natalia Vorožbyt – Huonot tiet
Teatteri Werner, Porvoo: Serhi Žadan – Leipäaselepo
Teatteriryhmä Rikki – Teatteri Roinela, Nurmijärvi: Oksana Maslova – Uusi mekko prinsessalle
Tikkurilan Teatteri, Vantaa: Natalia Vorožbyt – Huonot tiet
TryckeriTeatern / Kulturfabriken, Karis: Serhi Žadan – Bröd vapenvila
Tukkateatteri, Tampere: Serhi Žadan – Leipäaselepo
 
Tarkemmat esitysajat teatterien omilla sivuilla.
 
Kaikki esitykset ovat muodoltaan lukudraamoja. Lukudraamassa näyttelijät esittävät näytelmän lukien; fyysistä toimintaa on vähemmän, mutta tekstiin silti eläydytään kuten esityksessä.  Näytelmää ei opetella ulkoa, vaan lukijoilla on tekstit ja näyttelijät ovat niiden kanssa näyttämöllä. Lukudraaman tekeminen kehittää teatterintekijöiden näytelmätekstin ilmaisua ja antaa mahdollisuuden kokeilla uudenlaista esitysmuotona. Lukudraamassa näytelmäteksti luetaan kokonaisuudessaan ääneen, myös paranteesit.
 
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Harrastajateatteriliitto, Finlands Svenska Ungdomsförbund, Työväen Näyttämöiden liitto ja Nordic Drama Corner. Tapahtuman toteuttamista tukee European Cultural Foundation.
 
Lisätietoja:  [email protected], [email protected] tai [email protected].

 

Lataa ”Olemme mukana” -materiaalit hyödynnettäväksi (linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Facebook kansikuva

Instagram -postaus

Facebook -postaus

 

 

Kutsu syyskokoukseen 27.10.2022

 

Suomen Harrastajateatteriliiton voimassaolevien sääntöjen, § 8 mukaisesti liiton syyskokouskutsu
lähetetään joko kirjallisesti tai julkaistaan liiton lehdessä tai yhdistyksen nettisivuilla vähintään
kaksi viikkoa ennen kokouspäivää.
 

KUTSU

 
Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 27.
lokakuuta 2022 kello 17.00- 19.00 etäkokouksena.
 
Kokoukseen tulee Ilmoittautua 26.10.2022 mennessä kokousjärjestelyjen vuoksi.
Ilmoittautumiset: [email protected]
 
Saat liittymislinkin kokoukseen ilmoittamaasi sähköpostiin noin vuorokautta ennen kokousta.
Tarkistathan ennen kokousta, että sinulla on toimiva internet-yhteys, kuuloke sekä mikrofoni
käytettävissä.
 
Jäsenjärjestöjen edustajia pyydämme toimittamaan valtakirjat ennen kokousta. Valtakirjat
lähetetään osoitteeseen [email protected]
 
Läsnäolo- ja puheoikeus on kaikilla liiton jäsenteattereilla.
 
Tervetuloa!
 
Ehdotus syyskokouksen esityslistaksi:

1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen järjestäytyminen
3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5. Jäsenmaksujen määrääminen
6. Hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden ja tilintarkastajien palkkion määrääminen
7. Vuoden 2023 talousarvio
8. Vuoden 2023 toimintasuunnitelma
9. Liiton hallituksen puheenjohtajan valitseminen vuosiksi 2023-2024
10. Varsinaisten jäsenten ja heidän varajäsentensä valitseminen liiton hallitukseen
erovuoroisten tilalle kaudeksi 2023-2024
11. Tilintarkastajan ja varatilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön valitseminen vuodelle 2023
12. Muut mahdolliset asiat
13. Kokouksen päättäminen

 

Helsingissä 11.10.2022

SUOMEN HARRASTAJATEATTERILIITON HALLITUS
 
Kokousmateriaali lähetetään sähköisesti vain liiton jäsenjärjestöille ja jäsenyhdistysten virallisille
edustajille. Jäsenistö voi pyytää materiaalin sähköisesti sitä halutessaan
 

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo

 

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo on julkaistu!

 
Jokainen kulttuurin harrastaja tunnistaa harrastamisensa upeat vaikutukset, mutta niiden todentamiseen ei ole ollut työkalua. Järjestöissä tehdään valtavasti työtä kulttuuriharrastamisen eteen. Työn merkitystä, arvoa ja vaikutuksia ei aina huomata järjestöjen ulkopuolella. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä näkyväksi, miten monin tavoin kulttuurin harrastaminen vaikuttaa sekä yksilöihin että yhteisöihin ja samalla koko yhteiskuntaan.
 
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi kutsui yhteiseen kehittämistyöhön jäsenjärjestöjään. Työn tavoitteena oli selvittää kulttuuriharrastamisen kokonaisvaltaisia vaikutuksia harrastajien elämään ja luoda jaettu mittaristo vaikutusten näkyväksi tekemiseen.
 
Mittaristoa hyödyntäen toteutettiin laaja selvitys: keväällä 2022 saatiin vastauksia yli 1 300 eri-ikäiseltä kulttuurin harrastajalta ympäri Suomen.
 
Selvityksen toteuttivat Sivistysliitto Kansalaisfoorumi, Suomen Harrastajateatteriliitto, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat ja Nuori Kulttuuri sekä Suomen Puhallinorkesteriliitto.
 
Mukana mittareiden laadinnassa oli myös Kansalaisareena.
 
Tutustu selvityksen tuloksiin täällä: Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo
 

 

Jäsenyhdistysten kokous 2022

 

Kutsu

Suomen Harrastajateatteriliiton jäsenyhdistysten kokoukseen
 
Kokous järjestetään Zoom -etäkokouksena keskiviikkona 19.10. 2022  klo 11.00 – 12.00
 
Kokoukseen tulee ilmoittautua 18.10. 2022 mennessä kokousjärjestelyiden vuoksi. Ilmoittautumiset: [email protected]
 
Saat liittymislinkin kokoukseen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin vuorokautta ennen kokousta. Tarkistathan ennen kokousta, että sinulla on toimiva internet-yhteys, kuuloke sekä mikrofoni käytettävissäsi.
 

Ehdotus esityslistaksi:

1.     Kokouksen avaus

2.     Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjantarkastajat ja ääntenlaskijat

3.     Todetaan läsnäolijat

4.     Esityslistan hyväksyminen

5.     Esitys Suomen Harrastajateatteriliiton syyskokoukselle; valitaan yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen Suomen Harrastajateatteriliiton hallitukseen kaudeksi 2023 – 2024.

Erovuoroisena on varsinainen jäsen Kari Manu, Kauhajoen Neon -teatteri ja varajäsen Riia Bergring, Nutturlan Makasiiniteatteri

Erovuoroisilla on liiton sääntöjen mukaan mahdollisuus jatkaa liiton hallituksessa.

6.     Esitys Suomen Harrastajateatteriliiton syyskokoukselle; valitaan kolme varsinaista jäsentä ja kolme varajäsentä edustamaan jäsenyhdistyksiä liiton vuosi- ja syyskokouksiin kaudeksi 2023-2024.

 

Jäsenyhdistysten kokous on 10.9.2020 valinnut liiton vuosi- ja syyskokouksiin edustajat kausiksi 2021-2022:

Jussi Kononen, Raahen Teatteri, Juhani Löfbacka, YTY-teatteri, varalla Elisa Lund-Mäkelä, Särkkäin Näyttämö, Ritva Heiskari, Teatteri Neliapila, varalla Laura Jouhtimäki, Laukaan Teatteri

Liiton menettelytapaohjeen mukaan edustajien valinnassa niin hallitukseen kuin liittokokousedustajiksi on otettava huomioon sukupuolten tasa-arvoisuus sekä pidettävä huolta siitä, että maantieteellinen tasapuolinen edustavuus vallitsee pohjoisen ja etelän välillä

 

7.     Muut mahdolliset asiat

8.     Kokouksen päättäminen

 
 

Suomen Harrastajateatteriliiton ohjaus- ja koulutustoimikunta jakoi vuoden 2022 avustukset

Tiedote 1.6.2022

Suomen Harrastajateatteriliiton ohjaus- ja koulutustoimikunta jakoi vuoden 2022 avustukset

Suomen Harrastajateatteriliitto tukee vuosittain jäsenteatteriensa toimintaa tuotanto- ja koulutusavustuksilla. Koronapandemian teattereille aiheuttaman taloudellisen ahdingon vuoksi vuoksi Suomen Harrastajateatteriliiton hallitus päätti poikkeuksellisesti vielä vuonna 2022 jakaa tuotanto- ja koulutusavustusten rinnalla myös kriisiavustuksia. Kriisiavustukset oli tarkoitettu äärimmäisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleville teattereille.

Tuotantoavustushakemuksia saapui hakuaikaan mennessä yhteensä 43 ja hakemusten yhteenlaskettu hakusumma oli 76 439 euroa. Hakusumma oli todella suuri suhteessa jaettavissa olevaan tukeen. Koulutus- ja ohjaustoimikunta jakoi avustuksia 14 teatterille yhteensä 12 000 euroa. Kriisiavustushakemusia puolestaan saapui kuusi, josta yhdelle teatterille myönnettiin 1000
euron avustus. Koulutusten osalta liitto on myös tukenut kevään aikana useita tilauskoulutuksia Kansalaisfoorumin myöntämällä tuntituella ja tätä tukea onkin hyvin hyödynnetty toiminnan kehittämiseen ja uudelleenkäynnistämiseen.

-Ilahduttavaa oli huomata se, että hakemuksista näki teattereiden katsovan tulevaisuuteen, kaikista haasteista huolimatta, kommentoi liiton Talouspäällikkö Minna Ahlfors hakuprosessia.

Seuraavan kerran tuotantoavustuksia haetaan keväällä 2023. Koulutustukea puolestaan voi tiedustella läpi vuoden.

Lisätietoa

Minna Ahlfors
Talouspäällikkö
Suomen Harrastajateatteriliitto
[email protected]
050-917 0062

 

Kolme henkilöä osoittaa valolla teatterinäyttämöllä mustaa sermiä. Kuvituskuva.

Spotti päätöstiedote

Päätöstiedote

Suomen Harrastajateatteriliitto

Julkaisuvapaa heti

 

SPOTTI toi lasten ja nuorten omat äänet esiin

 

SPOTTI – lasten ja nuorten teatteripäivät päättyivät yhteiseen juhlaan sunnuntaina Riihimäen Teatterilla. Juhlassa kuultiin raadin mietteitä viikonlopusta, jaettiin kunniamaininnat ja palkinnot.

Viikonlopun aika nähtiin lähes 100 osallistujan toimesta yhteensä 11 esitystä 8 eri teatterista. Lapset ja nuoret pääsivät kokeilemaan myös työpajoissa näyttämötaistelua, naamioteatteria ja valosuunnittelua.

Raati jakoi seuraavat palkinnot:

Lapuan Taidekoulun Nuotiolla 500€

Monitaiteinen, esteettinen, viehättävä, tarkka. Pienillä elementeillä yhteen kiedottu huolellinen ja kaunis kokonaisuus

Nutturlan Makasiiniteatterin lasten esitys Kirjastossa 500€

Esitys oli ryhmän näköinen ja ryhmän eri-ikäisille jäsenille räätälöity. Monipuolinen, kokonainen ja viihdyttävä esitys. Lasten ja nuorten teatteria parhaimmillaan.

 ja kunniamaininnat:

Riihimäen Nuorisoteatterin Runar ja Kyllikki – rohkeasta näytelmävalinnasta, vaativan aiheen kunnianhimoisesta toteutuksesta.

Narrin Näyttämön Böön aunt ja setä – näyttelijöille rohkeasta sisällöstä, heittäytymisestä, keskittymisestä, fyysisyydestä, omanlaisuudesta sekä energiasta.

Riihimäen Nuorisoteatterin Prinsessa Pikkiriikki – Esityksestä huokuu taito säilyttää tuoreus toistamisen tuomasta rutiinista huolimatta. Ihailtavaa työtä!

Soivat Musikantit MUS/t/A TUNTUU – Esiintyjille herkkyydestä ja omaäänisyydestä. Rohkeudesta näyttää omaa henkilökohtaisesta osaamista.

Riia Bergring Nutturlan Makasiiniteatteri – Ohjaajantyöstä, jossa lasten ja nuorten äänet ja ideat on kudottuna lavalle toimivaksi kokonaisuudeksi. Esityksestä nauttivat sekä tekijät että kokijat.

Raatiin kuuluneet Heikki Vilja, Jaana Saarinen, Niina Lahtinen ja Mikko Kaukolampi puhuivat päätösjuhlassa ohjaajan merkityksestä. – Lapsen ja nuoren on tärkeää kokea olevansa harrastuksensa kautta tärkeä, arvostettu, rakastettu, turvassa, ja vapaa.

SPOTTI -päivät ovat Riihimäen kaupungille tärkeä ja arvostettu osa paikallisen kulttuurin kenttää. Kaupunki oli iloinen saadessaan mahdollisuuden osallistua tapahtuman järjestämiseen. – Kaupunkilaisten lasten- ja nuorten teatteriharrastajien sitouttaminen esimerkiksi vapaaehtoisiksi tapahtumassa sitoo heitä kotikaupunkiinsa ja antaa hienoja muistoja lisää kotikaupungista. Riihimäen kaupunki oli ilahtunut myös saadessaan vieraaksi useiden paikkakuntien teatterinharrastajia, sanoo Lyti Aaltonen Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluista.

– Lasten- ja nuorten teatteri on satsaus tulevaisuuteen. On tärkeää tarjota turvallinen harrastusympäristö kaikenikäisille teatterin harrastajille. Teatteriharrastus ruokkii lasten ja nuorten luovuutta ja tarjoaa mahdollisuuksia kokeilla minuuden rajoja, summaa ajatuksiaan Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela.

SPOTTI järjestettiin Suomen Harrastajateatteriliiton toimesta yhteistyössä Riihimäen kaupungin, Riihimäen Nuorisoteatterin ja Riihimäen Teatterin kanssa.

Kuvia tapahtumasta: https://drive.google.com/drive/folders/1XwWXZJ9Nti4nrstMFI-UeSKnsR7myayd?usp=sharing

Kuvaaja Marko Häkkinen.

Kysely kulttuurin harrastamisen vaikutuksista

 

Uunituore kysely tuo kulttuurin harrastamisen vaikutukset näkyviin

Kansalaisfoorumi, Suomen Nuorisosirkusliitto, Suomen Nuorisoseurat, Suomen Harrastajateatteriliitto,  Suomen Puhallinorkesteriliitto ja Kansalaisareena  ovat laatineet yhteistyössä mittariston kulttuurin harrastamisen koetuista vaikutuksista. Mittaristo syväluotaa kulttuurin harrastamisen vaikutuksia yksilöön niin fyysisestä, psykologisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta. Kyselyssä luodataan myös harrastamisen vaikutuksia oppimiseen sekä yhteisöllisyyden kokemukseen liittyen.

Kyselyllä halutaan nostaa esiin kulttuurin ja taiteen harrastamisen merkitystä yhteiskunnassa. “Viimeistään korona-aika on tehnyt selväksi sen, ettei kulttuurin harrastamisen merkitystä yksilölle tunnisteta kunnolla. Nyt jos koskaan tarvitaan näyttöjä tämän upean toiminnan vaikutuksista ja merkittävyydestä”, toteaa Kansalaisfoorumin pääsihteeri Anneliina Wevelsiep.

Kyselypatteristoa kehitettiin syksystä 2020 alkaen ja ensimmäinen mittaristo testattiin kohderyhmän keskuudessa syksyllä 2021. Siitä saatujen kokemusten ja palautteen perusteella viilattiin lopullinen kysely, joka julkaistiin tänään 2.5. Ensimmäisessä vaiheessa mukana ovat kyselyn laatineet järjestöt, mutta mittaristo on jatkossa myös muiden toimijoiden käytettävissä. Kyselyssä hyödynnetään Kukunori ry:n laatimaa Pokka-kyselyportaalia, johon koko mittaristo on viety kaikkien hyödynnettäväksi.

“Näemme työssämme sen, miten mahtavia fiiliksiä taiteen ja kulttuurin harrastamisella on yksilölle ja yhteisölle. Tämän kyselyn kautta pystymme myös näyttämään sen toteen, jolloin harrastamisen merkityksen kuvaileminen ei ole millään tavalla mutu-tuntumaa”, sanoo Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.

Kysely on nyt julkaistu aiemmin mainittujen järjestöjen harrastajille ja sen tuloksia on odotettavissa syyskuussa 2022.

Lisätietoja: pääsihteeri Anneliina Wevelsiep, 050 590 0180, [email protected] sekä koulutussuunnittelija Hanna Pulkkinen, 040 738 9885, [email protected]

Kyselyyn voit siirtyä tästä: https://pokka.kukunori.fi/kansalaisfoorumi/shtl

TIEDOTE 1.4.2022

TIEDOTE 1.4.2022

Julkaisuvapaa heti

Koronapandemia on kurittanut harrastajateattereita kohtalokkain seurauksin

Suomalainen harrastajateatteritoiminta on joutunut ennennäkemättömään taloudelliseen ahdinkoon kaksi vuotta kestäneen koronapandemian aikana. Tilanne on seurausta ennen muuta siitä, etteivät yhteiskunnan kulttuuritoiminnalle kohdennetut koronatuet ole käytännössä lainkaan ulottuneet harrastajateatteritoimintaan.

Harrastajateattereiden taloudelliset tappiot ovat olleet vuosien 2021 ja 2022 aikana yli 1,5 miljoonaa euroa. Niiden katsojamäärä supistui samaan aikaan lähes kolmanneksella. Vuonna 2019 katsojia oli 349 000, ja vuonna 2021 määrä putosi 129 000 katsojaan.

Tilanne on vaikuttanut rajusti harrastajateattereiden mahdollisuuteen palkata ammattilaisia suunnitteleviin tehtäviin, muun muassa ohjaajiksi. Harrastajateattereissa maksettiin vuonna 2019 palkkoja 1 850 000 euroa, ja vuonna 2021 summa laski 950 000 euroon. Pandemia on näin ollen leikannut merkittävästi harrastajateattereiden kykyä työllistää free lance -taiteilijoita.

Suomen Harrastajateatteriliiton (SHT), Työväen Näyttämöiden liiton (TNL) ja Finlands Svenska Ungdomsförbundin (FSU) maaliskuussa 2022 tekemään kyselyyn vastasi 160 harrastajateatteria. Todellisuudessa luvut ovat vielä huomattavasti suurempia, sillä harrastajateattereita liittoihin kuuluu yhteensä noin 600.

Harrastajateatterikentän omarahoitusosuus niiden toiminnasta on noin 90 prosenttia. Pitkään kestänyt pandemia on osoittanut näiden toiminnan olevan erityisen haavoittuvaa.

Harrastajateatterit ovat myös normaalioloissa kulttuurirahoituksen väliinputoajia, koska vain murto-osa saa toimintaansa kaupungin tai valtion tukea. Sama koskee harrastajateatteritapahtumia, joiden tukemiseen ei opetus- ja kulttuuriministeriöllä eikä Taiteen edistämiskeskuksella ole tällä hetkellä intressiä eikä instrumentteja.

Kattojärjestöt katsovat, että valtion tulisi pikaisesti ratkaista harrastajateattereiden rakenteellinen rahoitusongelma. Maamme ainutlaatuinen teatterikenttä on muuten vaarassa menettää merkittävän osan ruohonjuuritason toimintaansa, jonka piirissä on aikuisväestön lisäksi suuri joukko lapsia ja nuoria.

Akuuttina toimenpiteenä harrastajateatterikentälle tulisi osoittaa riittävästi taloudellista tukea koronapandemiasta selviämiseen.

 

Sanna Saarela                  Annukka Ruuskanen          Sebastian Gripenberg

SHT ry.                                       TNL ry.                                    FSU ry.

 

 

 

 

 

 

 

PRESSMEDDELANDE 1.4.2022

Coronapandemin har straffat amatörteatrarna med ödesdigra följder

Den finländska amatörteaterverksamheten har hamnat i en aldrig skådad ekonomisk knipa på grund av coronapandemin som pågått i över två år. Situationen har uppstått framför allt till en följd av att samhällets riktade ekonomiska coronastöd till kulturverksamheten inte alls räckt till för att kunna avhjälpa amatörteaterverksamheten.

Amatörteatrarnas ekonomiska förluster har under året 2021 och början av år 2022 (notera att år 2020 inte alls beaktas) uppgått till över 1,5 miljoner euro. Publikmängden för samma tid har sjunkit radikalt jämfört med tidigare år. År 2019 uppgick publikmängden till 349 000 åskådare, medan den sjönk till 129 000 under år 2021. Notera igen att år 2020 inte alls beaktas.

Situationen har starkt påverkat amatörteatrarnas möjligheter till att kunna avlöna yrkeskunniga personer för olika uppgifter, bland annat som regissörer. År 2019 betalade amatörteatrarna 1 850 000 euro i löner och ersättningar för olika yrkesmässiga uppgifter och år 2021 sjönk summan till 950 000 euro. Pandemin har sålunda märkbart skurit ner amatörteatrarnas förmåga att kunna sysselsätta free lance-konstnärer.

Finlands Svenska Ungdomsförbund (FSU), Suomen Harrastajateatteriliitto (SHT) och Työväen Näyttämöiden liitto (TNL), sammanställde gemensamt i mars 2022 en undersökning som 160 amatörteatergrupper nu har svarat på. I verkligheten är mängden betydligt större eftersom sammanlagt ca 600 amatörteatergrupper hör till de tre nämnda förbunden.

Amatörteaterfältets självfinansieringsandel gällande den egna verksamheten är ca 90 procent. Pandemin som pågått länge har sålunda varit ytterst sårbar för finansieringen.

Amatörteatrarna faller annars också i normalt läge emellan gällande finansieringen till kulturen då enbart en bråkdel får stöd av kommunen eller staten för sin verksamhet. Samma gäller amatörteaterevenemang, till vilka varken Undervisnings- och kulturministeriet eller Centret för konstfrämjande just nu har intresse eller instrument för att kunna stöda.

Takorganisationerna anser, att staten med det snaraste borde behandla amatörteatrarnas strukturella finansieringsproblem. Vårt lands unika teaterfält är annars i fara att tappa en märkbar del av gräsrotsverksamheten. I den deltar förutom den vuxna befolkningen även en stor grupp med barn och ungdomar.

Som en akut åtgärd gällande amatörteaterfältet, borde det nu riktas tillräckligt ekonomiskt stöd för att kunna klara av följderna utav coronapandemin.

 

Sebastian Gripenberg                          Annukka Ruuskanen                            Sanna Saarela

FSU rf.                                                     TNL ry.                                                    SHT ry.

 

 

 

 

 

Kutsu vuosikokoukseen 2022

page1image51038240

Suomen Harrastajateatteriliiton sääntöjen pykälän 8 mukaisesti liiton vuosikokouskutsu lähetetään joko kirjallisesti tai julkaistaan liiton lehdessä tai yhdistyksen nettivisuilla vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää

KUTSU

Suomen Harrastajateatteriliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään keskiviikkona 20.4.2022 kello 14.30 – 16.00 Zoom -etäyhteydellä.

Pyydämme jäsenjärjestöjä lähettämään valtakirjat osoitteeseen [email protected] Valtakirjat tarkistetaan ennen kokouksen alkua. Läsnäolo- ja puheoikeus on kaikilla liiton jäsenteattereilla.

Ilmoittautumiset 14.4. mennessä: [email protected]. Linkki kokoukseen toimitetaan tiistaina 19.4.

Tervetuloa!

 

Ehdotus vuosikokouksen esityslistaksi:

  1. Kokouksen avaus
  2. Kokouksen järjestäytyminenValitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa/ääntenlaskijaa
  3. Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen
  4. Esityslistan hyväksyminen
  5. Vuoden 2021 vuosikertomus
  6. Tilinpäätös 2021 ja tilintarkastajan lausunto
  7. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen tilivelvollisille
  8. Ilmoitusasiat
  9. Kokouksen päättäminen

 

Jäsenyhdistysten edustajat vuosina 2021-2022:

Jussi Kononen, Raahen Teatteri, varalla Tuula Tulla, Kangasniemen Harrastajateatteri Ilona, Juhani Löfbacka, YTY-teatteri, varalla Elisa Lund-Mäkelä, Särkkäin Näyttämö, Ritva Heiskari, Teatteri Neliapila, varalla Laura Jouhtimäki, Laukaan Teatteri

Hyvää Maailman teatteripäivää

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1962 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

 

Katso alta NEATA:n (North European Amateur Theatre Alliance) julistus.

 

 

 

Koronakyselyllä tietoa harrastajateattereiden tilanteesta

Koronakyselyllä tietoa harrastajateattereiden tilanteesta

Suomen Harrastajateatteriliiton, Työväen Näyttämöiden Liiton ja Finlands Svenska Ungdomsförbund:nin yhteisellä kyselyllä on tarkoitus saada tietoa harrastajateattereiden toiminnasta ja siitä, millä tavalla koronaviruspandemia ja siitä aiheutuneet linjaukset ovat vaikuttaneet harrastajateattereiden toimintaan.

Kaikki vastakset ovat erittäin tärkeitä ja niitä hyödynnetään pandemian vaikutusten tutkimisessa, tiedottamisessa sekä tukitoimien välttämättömyyden kartoittamisessa.
Yksi vastaaja/teatteri on toivottavaa. Kyselyssä pyydetään ilmoittamaan teatterin nimi ja yhteyshenkilö, mutta vastaukset tuodaan esiin anonyymeina.
Kyselyyn voi vastata 14.2.-6.3. välisenä aikana. Kiitos vastauksestasi!
Kyselyyn pääset tästä: https://forms.gle/htB8ACBDRtFvFb3h9
Tähän kyselyyn tulleita vastauksia käsittelevät Suomen Harrastajateatteriliiton ja Työväen Näyttämöiden Liiton henkilökunta.

 

Harrastajateatterikesän ohjelmiston valitsee Jenni Kokander

Tiedote 23.2.2022
Suomen Harrastajateatteriliitto

Harrastajateatterikesän ohjelmiston valitsee Jenni Kokander

Näyttelijä, kirjailija ja viihteen moniottelija Jenni Kokander on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi TEAKista 2004. Kokander on tehnyt työuransa aikana teatteria, näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa ja on tuttu kasvo myös esimerkiksi Putouksesta ja Maskedsingeristä.

– Parasta työssäni esiintyjänä ja kirjoittajana on ihmisten kohtaaminen ja yhteiset päämäärät. Otan ilolla vastaan tämän kunniatehtävän, jossa pääsen jakamaan yhteisen intohimon teatterin tekemiseen, Kokander toteaa. – Tiedän että Suomen harrastajateatterikentällä on huikeaa osaamista ja pyyteetöntä rakkautta lajiin, joten odotan innolla mitä saan kokea tämän pestin aikana, hän kertoo tunnelmiaan valitsijan rooliin hyppäämisestä.

Tapahtuman raadin tehtävän ovat vastaanottaneet Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja, teatteritaiteen maisteri, teatteriohjaaja ja -opettaja Sanna Saarela, näyttelijä, ohjaaja ja kouluttaja Eero Järvinen sekä Teatterikorkeakoulun teatteritaiteen lehtori, taiteilija, opettaja ja tutkija Riku Saastamoinen.

Harrastajateatterikesä on vuodesta 1973 järjestetty valtakunnallinen harrastajateatterifestivaali, joka on järjestetty vuodesta 2016 alkaen Jyväskylässä. Viimeksi Harrastajateatterikesä on pystytty järjestämään livetapahtumana vuonna 2019. – Viime vuonna tapahtuma jouduttiin siirtämään verkkoon koronarajoitusten takia viikon varoitusajalla, ja livetapahtuman estäneet rajoitukset purkautuivat myös melkeinpä heti tapahtumaviikonlopun jälkeen, mikä tuntui melko turhauttavalta järjestäjän ja tietysti erityisesti ohjelmistoon valittujen ryhmien kannalta, kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Mari Saarinen Suomen Harrastajateatteriliitosta. – Nyt on jo todella suuret toiveet, että päästäisiin maaliin asti ja kohtaamaan yleisö ja ryhmät livenä kahden vuoden tauon jälkeen, kertoo Saarinen.

Harrastajateatterikesän hakuaika on käynnissä 1.3.-31.3. Tapahtumaan haetaan tallenteella ja se järjestetään 19.-21.8.2022 yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. Ohjelmisto julkaistaan toukokuussa.

Lisätietoja: Harrastajateatterikesä

Mari Saarinen
[email protected]
050-4682138

Suomen Harrastajateatteriliiton SHT Blogi ja ensimmäinen uudistettu Repliikki on nyt julkaistu

Suomen Harrastajateatteriliiton SHT Blogi ja ensimmäinen uudistettu Repliikki on nyt julkaistu

Suomen Harrastajateatteriliitto uudistaa viestintäänsä. Jatkossa SHT Blogista voit lukea liiton ajankohtaisia kuulumisia vaihtuvien kirjoittajien kynästä. Ensimmäisenä on vuorossa liiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela. Blogiin pääset täältä: https://shtl.fi/sht-blogi/

Painettu Repliikki-lehti ilmestyi viimeisen kerran joulukuussa 2021. Repliikki kuitenkin elää edelleen ja ilmestyy jatkossa ajankohtaisina verkkoartikkeleina sähköisessä muodossa. Vuoden ensimmäinen Repliikki on nyt ilmestynyt ja pääset lukemaan toimittaja Sari Jaatisen kokoaman artikkelin täältä: https://shtl.fi/repliikki/

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää toistaiseksi vain tilauskoulutuksia

Tiedote 10.1.2022

 

Suomen Harrastajateatteriliitto järjestää toistaiseksi vain tilauskoulutuksia

 

Koronatilanteesta johtuen Suomen Harrastajateatteriliitto siirtää kalenterikoulutusten aloitusta toistaiseksi. Tilauskoulutuksia sen sijaan järjestään esimerkiksi jo aiemmin kokoontuneille ryhmille aina koronatilanteen ja viranomaisten ohjeistuksien ja suositusten sen salliessa. Lisäksi tarjolla tulee verkkototeutuksena muun muassa Juha Hurmeen Dramatiikan kivijalka -koulutus. Kalenterikoulutukset käynnistyvät uudelleen, kun koronatilanne sen turvallisesti sallii.

 

Liiton omien kalenterikoulutusten aloituksen siirtyessä on tarjolla myös jäsenteattereiden tilauskoulutuksiin enemmän tuntitukea, jota voi tiedustella kevään osalta 15.4. mennessä liiton toimistosta. Tuntituen hyödyntämisen ehdot ovat samat kuin koulutusavustuksissa. Tuntitukea myöntää liitolle Kansalaisfoorumi. Liitto haluaa muistuttaa jäsenteattereitaan hakemaan myös vuosittaisia koulutus- ja tuotantoavustuksia, jotka ovat haettavissa 15.4.2022 saakka.

 

Lisätietoja

Mari Saarinen

Tuottaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

050-4682138

[email protected]

https://shtl.fi/avustukset/

 

Haemme kouluttajia

Haluatko kouluttajaksi Suomen Harrastajateatteriliittoon?

 

Suomen Harrastajateatteriliitto on vuonna 1948 perustettu kulttuurialan asiantuntijajärjestö. Haluamme olla helposti lähestyttävä, aidosti ihmiset kohtaava ja yhteisönsä tunteva ajantasainen vaikuttaja. Liittoomme kuuluu yhteensä yli 500 harrastajateatteria. Jäsenjärjestöjä on viisi, joiden kautta jäseninä on noin 300 teatteriryhmää.

 

Liiton tehtävänä on ylläpitää, kehittää ja edistää teatterin harrastamista sekä harrastajateattereiden yhteiskunnallista asemaa. Liitto haluaa vahvistaa teatterityön arvostusta ja tuoda esiin sen yhteiskunnallisen ja kulttuurisen lisäarvon. Liitto tukee jäsenteattereidensa organisatorista ja taiteellista osaamista ja ennen kaikkea innostaa kaikkia ihmisiä teatteriharrastuksen pariin. Liitto haluaa olla kaikkien teatteria rakastavien ihmisten ulottuvilla.

 

Haemme nyt mukaan kouluttajia kehittämään harrastajateatteritoimintaa!

Jos olet taidealan ammattilainen ja sinulle on osaamista kouluttamisesta, ilmianna itsesi meille meille 7.12. mennessä.

 

Toivomme hakijalta soveltuvaa korkeakoulutasoista tutkintoa, tuntemusta harrastajateatterikentästä, tietoteknisiä valmiuksia ja joustavuutta. Pedagogiset opinnot katsotaan myös eduksi. Oma osaamisalueesi voi olla lähes mitä vaan esittävän taiteen alueelta, painotus koulutustoiminnassamme on kuitenkin harrastajateatterissa ja sitä tukevassa toiminnassa.

 

Koulutuksemme suunnitellaan noin 6 kk sykleissä ja koulutuksemme toteutuvat minimiosallistujamäärillä. Työ on osa-aikaista, ja omalla aktiivisuudella on mahdollista vaikuttaa myös työn määrään.

 

Hakemuksen tulisi sisältää:

  • CV josta käy ilmi koulutus ja työkokemus sekä myös tietotekniset taidot (esimerkiksi taidot kouluttaa tarvittaessa verkossa)
  • Hakemuksen sisältäen:

-Kiinnostuksen kohteet ja osaaminen teatterialan kouluttamisen alueella

-Asuinpaikka ja tieto valmiudesta liikkua koulutusten perässä

-Muut mahdolliset tiedot ja valokuva

 

Lähetä hakemuksesi 7.12. mennessä osoitteeseen sht(at)shtl.fi otsikolla ”Hakemus kouluttajaksi.”

 

KUTSU 8.10.2021
Esittävien taiteiden koulutuksen visiotyö 2030 on käynnistymässä – tule mukaan!

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu tekee aloitteen taidekasvatuksen ja -koulutuksen vision luomiseksi teatterin, tanssin, sirkuksen ja performanssitaiteen aloille. Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela on mukana visiotyön ydinryhmässä.

Puolitoista vuotta kestänyt koronapandemia on tehnyt esittävien taiteiden harjoittamisesta ja opiskelusta vaikeaa. Läsnäoloon ja yhdessä tekemiseen perustuvien taiteiden harjoittaminen on vaatinut erittäin tarkkoja turvatoimia tai se ei ole ollut mahdollista lainkaan. Pandemian tuomien haasteiden myötä tarvitsemme yhteistä suuntaa ja tulevaisuuskuvaa. Palaammeko aikaan ennen pandemiaa? Mitä nykyisyydestä haluamme vahvistaa ja mistä luopua? Minkä tahdomme olevan totta vuonna 2030? Nyt on aika kuvitella ja suunnitella taidekoulutuksen toivottu tulevaisuus!

Esittävien taiteiden koulutuksen toimijakenttä on laaja ja monipuolinen. Jotkut toimivat paikallisesti vapaaehtoisten voimin, toisilla on vakiintuneet resurssit ja koko maan kattavat verkostot. Myös ydintehtävät ja taidekoulutukselliset tavoitteet ovat erilaisia.

Kutsumme visiotyöhön mukaan kaikki Suomen teatteri-, tanssi-, sirkus- ja performanssitaiteen kasvatuksesta, koulutuksesta, pedagogiikasta ja hallinnosta vastaavat tahot. Toivomme, että visiotyö kokoaa kentän toimijat vireäksi dialogin ja yhteistyön verkostoksi.

Visiotyöhanke toteutetaan kyselyinä, kartoituksina, myös seminaarien sarjana. Ensimmäinen seminaari järjestetään kuvataiteen ja esittävän taiteen koulutusalojen yhteisenä tapahtumana Taideyliopiston Sörnäisten kampuksella perjantaina 5.11.2021 klo 13–17. Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä.

Lue lisää seminaarista ja ilmoittaudu mukaan: https://www.uniarts.fi/tapahtumat/tervetuloa-tulevaisuuteen-taidekoulutuksen-visiotoiden-aloitusseminaari/

Vastaa myös aloituskyselyyn: https://q.surveypal.com/Visiotyokysely_valmis_20.9.2021/language-selection

Visiotyö on vasta aluillaan, ja nyt on mahdollista vaikuttaa sen kulkuun ja sisältöön. Anna meille ehdotuksia ja ideoita vastaamalla aloituskyselyyn. Kyselyn lopussa voit jättää yhteystietosi hankkeen viestintää ja seminaarikutsuja varten.

Tervetuloa kuvittelemaan tulevaisuus taidekoulutukselle!

Yhteistyöterveisin,

Visiotyön ydinryhmä:
Heli Kauppila, Taideyliopisto, yliopistonlehtori, Helsinki
Piia Kleimola, Eloa ja iloa Kaakkois-Suomeen, projektipäällikkö, Kouvola
Merja Koskiniemi, Sorin Sirkus, rehtori, Tampere
Katja Köngäs, Hurja Piruetti, rehtori, Raasepori
Sikke Leinikki, FREET2030 ja Humak, työyhteisökehittämisen lehtori, VTT, Helsinki/ Kauniainen
Riku Lievonen, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, toiminnanjohtaja, Helsinki
Eero Linjama, Turun taideakatemia, koulutusjohtaja, Turku
Susanna Metsälä, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, visiotyön projektipäällikkö, Helsinki
Pekka Paappanen, vuoden rehtori 2020 ja rehtorikouluttaja, Hauho
Riitta-Mari Punkki-Heikkinen, Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukio, rehtori, Oulu
Ulla Päivikkö, Riveria, tanssin lehtori, Outokumpu
Sanna Saarela, Suomen Harrastajateatteriliitto, toiminnanjohtaja, Helsinki
Aleksi Valta, Lastenkulttuurikeskusten liitto, toiminnanjohtaja, Tampere
Katarina von Numers-Ekman, Svenska Kulturfonden, Ombudsman (utbildning), Helsinki
Mette Ylikorva, Piste Kollektiivi, sirkustaiteilija ja -ohjaaja, Rovaniemi

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjausryhmä:
Eeva Anttila, tanssipedagogiikan professori
Maarit Ruikka, dekaani
Riku Saastamoinen, teatteritaiteen yliopistonlehtori, teatteriopettajan maisteriohjelman johtaja
Ville Sandqvist, varadekaani, ohjausryhmän puheenjohtaja
Alina Savolainen, suunnittelupäällikkö

Lisätiedot:
Susanna Metsälä
Projektipäällikkö
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
+358503462339
[email protected]

Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030-verkkosivu: https://www.uniarts.fi/projektit/esittavien-taiteiden-koulutuksen-visio-2030/

Kannanotto 14.10.2021

Kannanotto

14.10.2021

 

Arvoisat päättäjät ja virkamiehet,
 
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala leikkaa 43 miljoonaa euroa taiteesta ja kulttuurista, liikunnasta ja urheilusta, nuorisotyöstä sekä tieteestä. Hallitus on nyt linjannut leikkausten tarkemmasta kohdentamisesta. Veikkauksen tuottojen laskun vajaan kompensoinnin takia rahapelitoiminnan tuotoilla rahoitettuja taide- ja kulttuurialoja uhkaa 18,4 milj. euron leikkaus ensi vuoden budjetissa.
 
Taide- ja kulttuuriala on yksi pahimmin koronakriisistä kärsineistä aloista ja toiminta on ollut 1,5 vuotta lähes kokonaan estetty rajoitusten vuoksi. On täysin kohtuutonta, että koronan lyömää kenttää lyödään nyt vielä perusrahoituksen leikkauksilla.
 
Järjestökentän leikkausprosentiksi on ehdotettu 15%. Suomen Harrastajateatteriliitto ry (SHT) ja Työväen Näyttämöiden liitto ry (TNL) kokevat leikkaukset täysin kohtuuttomina ja niistä aiheutuvat seuraukset peruuttamattomina. Järjestöjen toiminta rampautuu ja seuraukset ovat kohtalokkaita koko teatterikentälle.
 
Vuonna 2019 harrastajateatterit palkkasivat 1480 teatterialan ammattilaista koko maassa, myös kasvukeskusten ulkopuolella, jossa ammattiteatterit eivät toimi. Teatteriammattilaisia palkattiin työskentelemään yhteensä 3,8 miljoonalla eurolla. Pandemian aikana summa putosi rajusti. Suunniteltujen leikkauksien seurauksena alalla tulisi olemaan entistä vähemmän palkattua työvoimaa. Harrastajateatterit ovat teatterialalla suuri työllistäjä, joka ei saa yhteiskunnallista tukea. Tästä syystä järjestöjen rooli työnantajana ja työllistämisen tukijana on korvaamaton.
 
Suomella ei ole varaa leikata koronan ja rajoitusten kurittamalta alaltamme. Taide- ja kulttuurialat tarvitsisivat lisärahoitusta kriisistä selviämiseen, mutta vähintään nykyinen tukitaso on jatkossa ehdottomasti säilytettävä. Vaadimme, että hallitus ja eduskunta peruvat nyt alaa uhkaavan 18,4 miljoonan euron leikkauksen osana syksyn budjettikäsittelyä.
 
Suomen Harrastajateatteriliiton ja Työväen Näyttämöiden liiton hallitusten puolesta,
 
Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja, Työväen Näyttämöiden liitto
Sanna Saarela, toiminnanjohtaja, Suomen Harrastajateatteriliitto
 

starttaa taas toiminta

Starttaa teatteritoiminta

Suomen Harrastajateatteriliitto tarjoaa jäsenteattereilleen starttipaketteja teatteritoiminnan uudelleen käynnistämiseen.

Starttipaketit on suunnattu ryhmille, jotka käynnistävät toimintaansa uudelleen tai kokonaan uuden toiminnan aloittamiseen.

Starttiapaketti voi olla kestoltaan sopimuksen ja tarpeen mukaan 6-12 oppituntia, ja kokoontumisia voi olla yhdelle tai kahdelle kerralle jaettuna. Suomen Harrastajateatteriliitto etsii tarvittaessa kouluttajan (kouluttajasta voi myös esittää toiveita), hoitaa tuntitukihakemuksen anomisen ja tilittämisen ja kouluttajan sopimus- ja palkanmaksuasiat. Starttipaketti laskutetaan toiminnan järjestävältä taholta ja teatteri voi halutessaan laskuttaa vielä osallistujia.

Starttipaketin opinnollinen tavoite on kerrata näyttelijäntyön perusteet siten, että mukaan pääsee hyppäämään myös vasta-alkaja. Starttipaketin tarkoituksena on herätellä takaisin teatteriharrastuksen pariin, oppimaan uutta ja ammentamaan jo opitusta yhdessä ryhmän kanssa. Kurssin keskiössä on ryhmätyöskentelyn lujittaminen, heittäytyminen hetkeen ja näyttelijäntyön perusteet/niiden kertaaminen. Näyttelijäntyön perusteissa voidaan käydään läpi esimerkiksi kohtaamista, hahmon rakennusta, tunnetyöskentelyä, fyysistä näyttelijäntyötä ja dialogia ryhmän tarpeiden mukaan. Jokainen kurssi räätälöidään ryhmälle sopivaksi, jonka vuoksi kurssi toimii hyvänä aloituksena uudelle projektille tai kaudelle.

Starttipaketin hinta on alkaen noin 59€/hlö. Hintaan vaikuttavat koulutuksen tilakulut, kouluttajan matkakulut ja valittu oppituntimäärä. Tuen saamisen ehtona on että koulutukseen osallistuu vähintään 8 yli 15-vuotiasta henkilöä.

Toimintaa tukee Kansalaisfoorumi.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan teille sopiva startti!

Lisätietoa: Tuottaja Mari Saarinen, [email protected] / 050-4682138

 

 

 

 

 

Kutsu jäsenyhdistysten kokoukseen

 

Kutsu jäsenyhdistysten kokoukseen

Suomen Harrastajateatteriliiton jäsenyhdistysten kokoukseen Kokous järjestetään Zoom -etäkokouksena 27.9.2021 klo 10.00 – 11.00

Kokoukseen tulee ilmoittautua 24.9.2021 mennessä kokousjärjestelyiden vuoksi. Ilmoittautumiset: [email protected]

Saat liittymislinkin kokoukseen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin vuorokautta ennen kokousta. Tarkistathan ennen kokousta, että sinulla on toimiva internet-yhteys, kuuloke sekä mikrofoni käytettävissäsi.

 

Ehdotus esityslistaksi:

  1. Kokouksen avaus
  2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, pöytäkirjantarkastajat ja ääntenlaskijat
  3. Todetaan läsnäolijat
  4. Esityslistan hyväksyminen
  5. Esitys Suomen Harrastajateatteriliiton syyskokoukselle; valitaan kaksi varsinaista jäsentä jayksi varajäsen Suomen Harrastajateatteriliiton hallitukseen kaudeksi 2022 – 2023. Erovuoroisena on varsinainen jäsen Sinikka Siikaluoma, Kuusamon Näyttämö ja varajäsen Riitta Haapala, Kalvolan Sirpaleteatteri sekä varsinainen jäsen Toni Kettukangas, Raahen Teatteri. Kaikilla erovuoroisilla on liiton sääntöjen mukaan mahdollisuus jatkaa liiton hallituksessa.
  6. Jäsenyhdistysten kokous on 10.9.2020 valinnut liiton vuosi- ja syyskokouksiin seuraavat edustajat kaudeksi 2021-2022:Jussi Kononen, Raahen Teatteri, Juhani Löfbacka, YTY-teatteri, varalla Elisa Lund-Mäkelä, Särkkäin Näyttämö, Ritva Heiskari, Teatteri Neliapila, varalla Laura Jouhtimäki, Laukaan Teatteri. Liiton menettelytapaohjeen mukaan edustajien valinnassa niin hallitukseen kuin liittokokousedustajiksi on otettava huomioon sukupuolten tasa-arvoisuus sekä pidettävä huolta siitä, että maantieteellinen tasapuolinen edustavuus vallitsee pohjoisen ja etelän välillä
  7. Muut mahdolliset asiat
  8. Kokouksen päättäminen

Kutsu syyskokoukseen

Suomen Harrastajateatteriliiton voimassaolevien sääntöjen, § 8 mukaisesti liiton syyskokouskutsu lähetetään joko kirjallisesti tai julkaistaan liiton lehdessä tai yhdistyksen nettisivuilla vähintään kaksi viikkoa ennen kokouspäivää.

KUTSU

Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään maanantaina 11. lokakuuta 2021 kello 10.00 – 12.00 etäkokouksenaKokoukseen tulee Ilmoittautua 4.10.2021 mennessä kokousjärjestelyjen vuoksi. Ilmoittautumiset: [email protected]. Saat liittymislinkin kokoukseen ilmoittamaasi sähköpostiin noin vuorokautta ennen kokousta. Tarkistathan ennen kokousta, että sinulla on toimiva internet- yhteys, kuuloke sekä mikrofoni käytettävissä.

 

Jäsenjärjestöjen edustajia pyydämme toimittamaan valtakirjat ennen kokousta osoitteeseen [email protected] Läsnäolo- ja puheoikeus on kaikilla liiton jäsenteattereilla. Tervetuloa!

 

Ehdotus syyskokouksen esityslistaksi:
1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen järjestäytyminen
3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5. Hallituksen sääntömuutosesitys uudesta toimintaryhmäjäsenyydestä
6. Jäsenmaksujen määrääminen
7. Hallituksen jäsenten kokouspalkkioiden ja tilintarkastajan palkkion määrääminen
8. Vuoden 2022 toimintasuunnitelma
9. Vuoden 2022 talousarvio
10. Varsinaisten jäsenten ja heidän varajäsentensä valitseminen liiton hallitukseen
erovuoroisten tilalle kaudeksi 2022-2023
11. Tilintarkastajan ja varatilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön valitseminen vuodelle 2022
12. Muut mahdolliset asiat
13. Kokouksen päättäminen

Helsingissä 20.8.2021

SUOMEN HARRASTAJATEATTERILIITON HALLITUS

Kokousmateriaali lähetetään sähköisesti vain liiton jäsenjärjestöille ja jäsenyhdistysten virallisille edustajille. Jäsenistö voi pyytää materiaalin esim. sähköisesti sitä halutessaan.

Erityinen tarjoaa tukea, hauskanpitoa ja tietoisuutta

Tiedote 14.9.2021

Suomen Harrastajateatteriliitto

Julkaisuvapaa heti

 

ERITYINEN TARJOAA TUKEA, HAUSKANPITOA JA TIETOISUUTTA

 

ERITYINEN -festivaali on Suomen Harrastajateatteriliiton uusi yksipäiväinen erityisryhmien oma teatterifestivaali, joka järjestetään 20.11.2021 Helsingissä. Festivaalipaikkana toimii Näkövammaisten Liiton Iiris-keskuksen tilat Helsingin Itäkeskuksessa. Tila on esteetön ja palvele hyvin eri tavoin vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien ihmisten festivaalipaikkana.

 

–Erityisen tarkoituksena on lisätä ja vahvistaa eri tavoin vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien teatteriryhmien tunnettavuutta ja lisätä tietoisuutta saavutettavasta teatterista, kertoo liiton toiminnan johtaja Sanna Saarela. –Festivaalin tavoitteena on lisätä erityisryhmien osallisuutta ja mahdollistaa osallistumista kulttuuri- ja taidetoiminnoissa tekijänä ja kokijana, Saarela jatkaa.

 

Tapahtumassa on kaksi näyttämöä, joista toinen on iso sali, missä järjestetään myös illanvietto ja open mic. –Osa festivaalin ohjelmistosta streamataan muualta Suomesta, joten kaikkien ryhmien ei tarvitse päästä paikan päälle osallistuakseen ohjelmaan, kertoo tapahtuman tuottaja Hanne Rintanen. –Festivaalialueella on myös kasvomaalauspiste ja aistihuone, joten päivä on täynnä monenlaista ihanaa tekemistä, Rintanen kuvailee.

 

Tapahtuman järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Autismisäätiö, ammattiopisto Liven, Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden, Narrin näyttämön, Helsingin työväenopiston, Tunneteatterin, DuvTeaternin, Kehitysvammatuki 57:n, Riihimäen Nuorisoteatterin ja Kansalaisfoorumin kanssa.

 

Hakuaika tapahtumaan on käynnissä 4.8.-26.9.2021.

Lisätietoa www.shtl.fi/erityinen

 

 

 

Harrastajateatterikesässä nähtiin monipuolista teatteria

Harrastajateatterikesä

Päätöstiedote 22.8.2021

Julkaisuvapaa heti

 

Harrastajateatterikesässä nähtiin monipuolista teatteria

Viikonloppuna vietettiin 47. Harrastajateatterikesää. Tapahtuman päätöstilaisuudessa sunnuntaina palkittiin Tikkurilan Teatterin Eikä yksikään pelastunut -esitys 500€ kannustusrahalla tyylikkäästi toteutetusta kokonaisuudesta. Raati kuvaili esitystä eheän ensemblen tasokkaaksi ja tasalaatuiseksi esitykseksi, jossa äänimaailma tukee hyvin jännitteensä pitävää tarinaa. Teatteri Kultsa sai raadilta 300€ kannustusrahan eheästä, kauttaaltaan ajatellusta, visuaalisesti kekseliäästä ja tyylitajuisesta kokonaisuudesta. Teatteri Kultsan Yössä Gehennan -esitys oli raadin mukaan herkullisesti näyttämölle tuotu haastava teksti, jossa korostuu taiteen merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Kolmannen, 200€ kannustusrahan sai Teatteri Sisar, jonka esitys Kodittomat on raadin mukaan realistinen kuvaus tästä ajasta. Esitys oli taitavasti roolitettu, aiheeseen oli paneuduttu perusteellisesti ja sitä oli käsitelty monipuolisesti. Teatteria, jolla on merkitystä.

Raati jakoi myös kunniamainintoja

Teatteri Fiaskon Don Juan ja Kivinen Vieras -työryhmän raati palkitsi kunniamaininnalla “Kekseliäästä visuaalisuudesta.”

Henkilökohtaisen kunniamaininnan saivat:

Simo Karhula, Helsingin Gayteatteri HGT. ”Aitoa, luonnollista ja herkkävireistä läsnäoloa tilanteessa. Oleellinen vastavoima hienosti tyypitellylle persoonagallerialle.”

Pekka Hurjanen, Teatteri Kultsa. ”Karismaattista läsnäoloa. Loi hyvän pohjan, josta muiden oli hyvä jatkaa tarinaa.”

Lari Ylönen, Teatteri Kultsa. ”Hyvää tekstin käsittelyä. Kuuntelevaa ja reagoivaa näyttelemistä, joka toi hahmoon herkkyyttä.”

Iiro Ristola, Tikkurilan Teatteri. ”Energistä ja suvereenia läsnäoloa näyttämöllä.”

Hilkka Karvinen, Tikkurilan Teatteri. ”Tarkkaa ja valovoimaista näyttelijäntyötä.”

Käsikirjoituksesta Sarppa Heiskanen, Teatteri Sisar. ”Valtavan iso työ tärkeästä aiheesta. Teos käsittelee haavoittuneita ihmisiä arvokkuudella.”

Musiikista ja koreografiasta Pia Canth, Battle Mc Lurkki ja Katja-Annukka Ranta, Teatteri Sisar. ”Musiikki ja koreografiat olivat ryhmälle toimivasti räätälöityjä, biisit ja tanssinumerot syntyivät tarinasta ja kuljettivat sitä eteenpäin.”

Ohjaajan työstä Aarne Linden. ”Tarkasti viritetystä ensemblestä ja jännityksensä säilyttävästä tarinankerronnasta.”

Tapahtuman raadissa olivat ohjaaja Seppo Honkonen, näyttelijä Jaana Pesonen ja näyttelijä Jukka-Pekka Mikkonen. Ohjelmiston valitsi Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela.

Ensimmäistä kertaa tapahtuman historiassa festivaali toteutettiin verkossa. Tapahtuma muutettiin virtuaaliseksi viikon varoitusajalla Jyväskylän heikentyneen koronatilanteen ja siitä johtuvien aluehallintoviraston määräämien rajoitustoimien vuoksi. Aiemmin kuvattujen tallenteiden avulla saatiin festivaaleille viidestä esityksestä neljä. Esitykset olivat katsottavissa viikonlopun ajan ilmaiseksi NetTicket -palvelun kautta.

Harrastajateatterikesää järjestää Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään elokuussa 2022.

 

Lisätietoja

Mari Saarinen

Tuottaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

mari.saarinen(at)ahtl.fi / 050-4682138

 

 

 

 

 

 

 

 

Virtuaalinen Harrastajateatterikesä

 

Tervetuloa virtuaaliseen Harrastajateatterikesään. Tapahtuma jouduttiin siirtämään verkkoon aluehallintoviraston 12.8. määräämien koronarajoitusten vuoksi.

 

Harrastajateatterikesän ohjelmistosta kuitenkin neljä esitystä on nähtävissä ilmaiseksi NetTicket-palvelun kautta alkaen perjantaina 20.8. ja päättyen sunnuntaihin 22.8. klo 15.

 

Nähtävillä ovat:

 

Teatteri Kultsa – Yössä Gehennan / Helsinki

Käsikirjoitus Ilpo Tuomarila Ohjaus Jorma Hellström 2h 20min

 

Teatteri Fiasko – Don Juan ja Kivinen Vieras / Joensuu

Käsikirjoitus Moliére  Ohjaus Tuire Hindikka ja Tiia-Mari Mäkinen 75min

 

Helsingin Gayteatteri HGT – Pinkkiä punatähden varjossa – Rosa Unterm Roten Stern / Helsinki

Käsikirjoitus Mikko Autio Ohjaus Jarno Pimperi 1h 50min

 

Teatteri Sisar – K O D I T T O M A T / Tuusula

Käsikirjoitus ja ohjaus Sarppa Heiskanen 2h 30 min

 

Ohjelmistoon myös valitun Tikkurilan Teatterin – Eikä yksikään pelastunut -esitystä ei valitettavasti tekijänoikeudellisista syistä voida esittää virtuaalisen festivaalin ohjelmistossa.

Esitys on kuitenkin saanut arvionsa raadilta ja valitsijalta ja se on nähtävissä vielä Tikkurilan teatterin ohjelmistossa syksyllä 2021. Esityksen käsikirjoitus Agatha Christie / Ohjaaja Aarne Linden

 

Ilmaisen lippukoodin tallenteiden katsomiseen pääset lunastamaan nyt täältä:

https://www.netticket.fi/harrastajateatterikesa2021

 

Tapahtuman päätöstilaisuus tuodaan myös Facebook-liveen sunnuntaina 22.8. klo 15.00. Tuolloin voit tulla kuulemaan tapahtuman raadin näkemyksiä esityksistä ja sen, kenelle myönnetään kannustusrahoja ja kunniamainintoja. Päätöstilaisuus nähtävissä Harrastajateatterikesän Facebook-sivulla.

 

Tutustu tarkemmin Harrastajateatterikesään osoitteessa www.harrastajateatterikesa.fi

 

 

 

 

 

“Onnentuntoa etsimässä” Kemijärvellä 26.-28.11.2021

KOUTA -harrastajateatteritapahtuma
– “Onnentuntoa etsimässä” Kemijärvellä 26.-28.11.2021

Kouta on pohjoisen harrastajateatteriväen oma tapahtumakonsepti, joka on vuodesta 2018 lähtien vuosittain koonnut heidät yhteen koulutuksen tai esityskatselmuksen merkeissä. Edellinen Kouta järjestettiin Rovaniemellä syksyllä 2020.

Tänä vuonna Kouta kutsuu teatteriväen Kemijärvelle 26.-28.11. tapahtumaan, jonka aiheena on “Onnentuntoa etsimässä”. Poikkeuksellisesti tänä vuonna jatketaan jo peräkkäin toisen kerran koulutustapahtumalla, sillä vallitsevan tilanteen vuoksi harvalla harrastajateatterilla on valmiina uutta esitystä. Viikonlopun kurssimuotoisessa koulutuksessa paneudutaan ryhmälähtöiseen yhteisöteatteriin, jonka työtapoja opiskellaan monipuolisesti. Ohjaajina ovat alan ammattilaiset Pieta Koskenniemi, Sanna Saarela, Hanna-Leena Metsävainio, Anne Niskanen ja Anna-Leena Nordberg. Uutena Koutassa tänä vuonna on lasten oma Kouta -kurssi 8-14 -vuotiaille. Tapahtumaviikonlopun kruunaa odotettu Suomen Harrastajateatteriliiton lappilaiselle harrastajateatteriteolle 2021 myöntämä nimikkostipendi.

Kouta 2021 on osa Kemijärven kaupungin 150 -vuotis juhlavuoden ohjelmaa. Tapahtuman pääjärjestäjinä toimivat Suomen Harrastajateatteriliitto, Sivistysliitto Kansalaisfoorumi, Suomen Nuorisoseurat, Kemijärven kaupunki sekä Kemppateatteri ry ja Kemijärven Lausujat ry.

Lisäinfoa tapahtumasta julkaistaan alkusyksyllä 2021. Koutaan odotetaan harrastajateatterilaisia ympäri pohjoista Suomea, joten tapahtuma tuo marraskuun viikonlopuksi säpinää Kemijärven kaupunkiin.

Yhteydenotot ja lisätiedot,

Anne Niskanen
KOUTA tapahtumatuottaja Suomen Harrastajateatteriliitto [email protected]

www.shtl.fi/kouta

 

Harrastajateattereiden korona-avustushaku -webinaarin materiaalit

Suomen Nuorisoseurat ja Suomen Harrastajateatteriliitto järjestivät 8.6. klo 17-18.30 yhteisen infowebinaarin liittyen OKM:n 25.5. avaamaan hakuun Taide- ja kulttuurifestivaalien ja kesäteattereiden uudesta korona-tukipaketista.

OKM:n julkaisema hakuilmoitus löytyy tästä linkistä: https://minedu.fi/-/taide-ja-kulttuurifestivaalien-ja-kesateattereiden-uuden-korona-tukipaketin-avustukset-haettavissa 

Webinaarissa käytiin läpi OKM:n asiointipalveluun kirjautumisen ja asiointivaltuuksien hakeminen, sekä itse hakemuksen laadinnan yleisperiaatteet. Avustusta haetaan OKM:n asiointipalvelussa, johon kirjaudutaan suomi.fi -valtuuksilla. Valtuudet on haettava hakemuksella, jonka ohjeistukseen myös perehdyttiin webinaarissa.

Webinaarissa jaetut materiaalit:

Virkailijavaltuuttamispalvelu vaihe vaiheelta

Suomi.fi .tunnistautuminen

Hakulomakkeet ja liitteet

 

Korona kaataa harrastajateattereita ja vie töitä lähes 1500 ammattilaisilta

Korona kaataa harrastajateattereita ja vie töitä lähes 1500 ammattilaisilta

Suomen Harrastajateatteriliitto ry (SHT), Työväen Näyttämöiden liitto ry (TNL) ja Finlands Svenska Ungdomsförbund rf (FSU) arvioivat huhtikuussa 2021 tehtyjen jäsenkyselyiden pohjalta harrastajateattereiden menettävän tänä vuonna lipputulojaan vähintään 4,7 miljoonaa euroa koronaviruspandemian vuoksi. Menetys heijastuu suoraan teattereiden toimintaan ja kykyyn työllistää teatterialan ammattilaisia.

Vuonna 2019 harrastajateatterit palkkasivat 1480 teatterialan ammattilaista. Teatteriammattilaisia palkattiin työskentelemään yhteensä 3,8 miljoonalla eurolla. Vuoden 2020 aikana summa putosi puoleen eli 1,7 miljoonaan euroon. Vuonna 2021 pudotus on huomattavasti tätäkin suurempi.

Jäsenkyselystä ilmenee, että harrastajateatterit ovat teatterialalla suuri työllistäjä, joka ei saa yhteiskunnallista tukea. Mikäli harrastajateatterit eivät saa koronakompensaatioina taloudellista tukea toimintansa jatkumisen turvaamiseksi, myös freelancekentälle koituu miljoonien eurojen menetyksiä. Harrastaja- ja ammattiteatterikenttä kulkevat käsi kädessä, molemmat tarvitsevat tukea selviytyäkseen.

Harrastajateatterit kautta maan tarjoavat mahdollisuuden päästä teatterin pariin kaiken ikäisille. Niiden skaala on laaja, ja siihen sisältyy muun muassa taiteellisia, sosiaalisia, terapeuttisia ja yhteisöllisiä ulottuvuuksia. Harrastajateatterilla on erityistä merkitystä myös alueiden kehittämisessä ja alueellisen tasapainon saavuttamisessa. Teatterin harrastamiseen vuonna 2019 osallistui noin 21 000 aktiivista toimijaa.

Suomessa on tällä hetkellä enemmän korkeasti koulutettuja teatteritaiteen ammattilaisia kuin koskaan. Heidän työllistäjänään harrastajateatterikenttä on merkittävä. Tätä toimintaa ei toteuteta vain vapaaehtoispohjalta, ala on myös teatteriammattilaisten, kuten ohjaajien ja lavastajien, tärkeä työllistäjä. Jos harrastajateatterit jäävät ilman valtion tukia, vaikutukset ulottuvat näkyvästi myös teatterialan ammattilaisiin.

Harrastajateatterit eivät ole saaneet koronatukea tähän mennessä lainkaan ja ovat suurissa vaikeuksissa. Harrastajateatterikenttä tarvitsee kiireellisesti tukitoimenpiteitä.

Jäsenkyselyiden tulosten ja kentällä käytyjen keskustelujen valossa me allekirjoittaneet tunnemme suurta huolta suomalaisen harrastajateatterin tilasta ja kehityksestä.

 

Sanna Saarela, toiminnanjohtaja, Suomen Harrastajateatteriliitto

Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja, Työväen Näyttämöiden liitto

Sebastian Gripenberg, toiminnanjohtaja, Finlands Svenska Ungdomsförbund

 

Coronapandemin ödelägger amatörteatrarna och har berövat 1500 teaterproffs jobbet

Suomen Harrastajateatteriliitto ry (SHT), Työväen Näyttämöiden liitto ry (TNL) och Finlands Svenska Ungdomsförbund rf (FSU) bedömer på basis av medlemsförfrågningar som har genomförts i april 2021 att amatörteatrarna i år förlorar biljettintäkter om åtminstone 4,7 miljoner euro på grund av coronapandemin. Intäktsbortfallet återspeglar sig direkt på teatrarnas verksamhet och möjligheter att sysselsätta teaterproffs.

År 2019 sysselsatte amatörteatrarna 1480 proffs inom teaterbranschen. Den sammanlagda lönesumman var 3,8 miljoner euro. Under 2020 föll den här summan till hälften eller 1,7 miljoner euro. År 2021 kommer sänkningen att vara betydligt större.

Medlemsförfrågningarna visar att amatörteatrarna har en betydande sysselsättande effekt inom teatervärlden, som dock inte erhåller något samhälleligt stöd. Ifall amatörteatrarna inte kompenseras för det ekonomiska bortfall som coronapandemin har lett till drabbas också teatervärldens frilansare av förluster på flera miljoner euro. Amatör- och proffsteatrarna går hand i hand, båda behöver stöd för att överleva.

Amatörteatrarna i hela landet erbjuder möjligheter till teaterupplevelser för alla åldrar. Deras skala är bred och inkluderar bland annat konstnärliga, sociala, terapeutiska och samhörighets- dimensioner. Amatörteatrarna har en särskild inverkan på regional utveckling och på balans mellan olika regioner. År 2019 deltog ungefär 21000 personer i amatörteatrarnas verksamhet.

Det finns för tillfället fler högt utbildade teaterproffs i Finland än någonsin. Amatörteatrarna spelar en viktig roll som sysselsättare för de här proffsen. Amatörteatrarna fungerar inte enbart på frivillig basis. Sektorn är en viktig sysselsättare för proffs, såsom regissörer och scenografer. Ifall amatörteatrarna lämnas utan statligt stöd kommer effekterna även att vara förödande för teatervärldens proffs.

Amatörteatrarna har hittills inte erhållit något coronastöd överhuvudtaget och befinner sig i stora svårigheter. Amatörteaterfältet behöver omedelbara stödåtgärder.

Våra färska medlemsförfrågningar och de diskussioner vi fört med de teatrar vi representerar gör att vi undertecknade känner en stor oro för de finländska amatörteatrarnas nuläge och framtid.

Sanna Saarela, toiminnanjohtaja, Suomen Harrastajateatteriliitto

Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja, Työväen Näyttämöiden liitto

Sebastian Gripenberg, toiminnanjohtaja, Finlands Svenska Ungdomsförbund

Suomen Harrastajateatteriliitto jakoi kriisiavustusta

 

Suomen Harrastajateatteriliiton kriisiavustusta haettiin yhteensä 120 000 euroa. Avustusta oli mahdollista myöntää yhteensä 19 110€, josta 1110€ saatiin mesenaattikampanjan avulla.

Myönnetyt avustukset

Contakti-teatteri 1000
Eräjärven Työväen Näyttämö 1400
Hämeenkyrön Näytelmäseura 1200
Joensuun Ylioppilasteatteri 1000
Kultttuuriyhdistys KATTO! 700
Masalan Nuorisoteatteri 260
Mikin Vintti 900
Mikkelin Revyyteatteri 500
Mikä Mikä Teatteri -yhdistys 1500
Nutturlan Makasiiniteatteri 800
Pertunmaan ns 1000
Rauman Iltanäyttelijät 2000
Teatterimylly 1000
Teatteri Tuli 850
The Finn-Brit Players 2000
Vaahterateatteriyhdistys 1000
Vekkuliteatteri 500
Viialan Työväennäyttämö 1500
Yhteensä 19110

 

HARRASTAJATEATTERIT TARVITSEVAT APUA

Kannanotto 23.2.2021

HARRASTAJATEATTERIT TARVITSEVAT APUA

Koronaviruksen nostattama aalto pyyhkäisi rajusti harrastajateatterikentän ylitse jo viime keväänä. Sen jälkeen teatterit ovat noudattaneet kuuliaisesti ohjeita ja pysytelleet pinnalla kuka milläkin pelastusrenkaalla. Nyt ei monellakaan näy enää kuin nenän pää, jos sitäkään. Tarvitaan isompia toimia, jotta ainutlaatuinen harrastajateatterikenttä saadaan pelastettua.

Suomessa on arviolta 700–800 harrastajateatteria, joissa kaikissa on kymmeniä, toisissa jopa satoja harrastajia. Teattereiden talous on lipputulojen, jäsenmaksutulojen ja satunnaisten pienten avustusten varassa. Kun esitystoiminta on pysähtynyt, on myös tärkein tulonlähde menetetty. Taloudelliset menetykset riippuvat teatterin koosta ja voivat olla muutamista tuhansista jopa satoihin tuhansiin euroihin per teatteri. Yhteensä tappiot ovat useita miljoonia euroja. Elämme kriittistä aikaa, ja monet teatterit ovat konkurssin partaalla.

Harrastajateatteritoiminnan merkitys teatterialan ammattilaisille

Suomessa Harrastajateatterit ovat merkittäviä freelancereiden ja teatterialan ammattilaisten työllistäjiä. Harrastajateattereissa kautta maan työskentelee satoja ohjaajia, tuottajia, lavastajia, puvustajia, ym. Harrastajateatterikenttä käyttää ammattilaisten palkkaamisen arviolta reilusti yli kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Toiminnan jäädyttäminen onkin aiheuttanut suurta taloudellista ahdinkoa harrastajakentällä toimiville ammattilaisille.

 Harrastajateatteritoiminnan merkitys

Teatteriharrastus on usein keskeinen osa kaiken ikäisten harrastajien elämää̈. Sen merkitys tänä̈ päivänä̈ korostuu kasvotusten tapahtuvan sosiaalisen vuorovaikutuksen, itseilmaisun sekä̈ monipuolisen ja innostavan toiminnan tarjoajana. Teatteriharrastuksessa yhdistyvät itsensä̈ kehittäminen, unelmat, omien vahvuuksien löytäminen, vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa sekä̈ valinnanmahdollisuus käyttää̈ vapaa-aikaansa mahdollisimman mielekkäästi. Teatteriharrastus voi ehkäistä̈ syrjäytymistä̈, ja heikommassa asemassa oleville siitä löytyy usein keino ankkuroitua takaisin turvalliseen yhteisöön. Näin ollen rajoitustoimilla on merkittävä vaikutus harrastajien kokemaan hyvinvointiin.

Monissa kunnissa paikalliset harrastajateatterit ovat tärkeä osa kunnan kulttuuritarjontaa. Harrastajateatterit ovat kolmannen sektorin toimijoita, jotka tarjoavat kulttuuri- ja harrastustoimintaa usein pientä vuosiavustusta vastaan, monessa tapauksessa täysin ilman yhteiskunnan tukea. Harrastajateatteri osana kunnan kulttuuritarjontaa lisää tutkitusti viihtymistä, hyvinvointia ja elämän mielekkyyttä. Erityisesti kesäteattereilla on paikallisten katsojien lisäksi usein yleisöä myös kauempaa Suomesta, ja tällä on vaikutusta kuntien vetovoimaan ja talouteen.

Pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi yhteiskunnan avustuksilla on nyt suuri merkitys. Me allekirjoittaneet toivommekin valtiolta nopeita ja välttämättömiä toimenpiteitä harrastajateattereiden ahdingon lievittämiseksi, jotta maailmanlaajuisestikin poikkeuksellisen vahva teatteriharrastus pystytään jatkossakin turvaamaan. On ensiarvoisen tärkeää, että mahdollisia tukimekanismeja tapahtuma-ja kulttuurialalle suunnataan organisaatiomuodosta riippumatta. Harrastajateatterit ovat lähtökohtaisesti voittoa tavoittelemattomien yhdistysten pyörittämiä ja täten liike-elämälle suunnattujen koronatukien ulkopuolella.

 

Suomen Harrastajateatteriliitto, Sanna Saarela, toiminnanjohtaja p. 050 – 092 8984

Suomen Nuorisoseurat, Annina Laaksonen, pääsihteeri p. 040 726 7450

Työväen Näyttämöiden Liitto, Annukka Ruuskanen, toiminnanjohtaja p. 050 540 3802

 

 

Valokuvakilpailun sijoittuneet

Valokuvakilpailu on ratkennut!

Teatteri kuvassa –valokuvakilpailun on voittanut Nurmijärven Kivi-juhlat ry:n kuva näytelmästä Seitsemän veljestä. Kuvan on ottanut Turkka Tervonen. Raadin mukaan voittajakuvassa tiivistyy kaikkien saapuneiden kuvien parhaat puolet. Kuvasta välittyy tiivis ja suomalaista historiaa välittävä tunnelma ja yhteisöllisyyden kokemus. Kuva kertoo tarinaa jo itsessään ja herättää katsojassa tunteita.

Toiseksi sijoittui Orimattilan kesäteatterin kuva näytelmästä Työmiehen vaimo, kuvan on ottanut Pia Simonen. Tätä kuvaa luonnehdittiin raadin toimesta vaikuttavaksi mustavalkoiseksi kuvaksi jonka intensiivisyys tulee läpi suoraan katsojaan.

Kolmanneksi valittiin Lohjan Teatterin kuva näytelmästä Sherwoodin sankari Robin Hood. Kuvaaja Sari Niinikoski on onnistunut ottamaan hersyvän hauskan ja värikkään otoksen, josta välittyy kyseisen kohtauksen jännite.

Kuvat tullaan näkemään Repliikki-lehtien kansikuvina vuoden 2021 aikana.

Kiitos kaikille osallistuneille ja onnea voittajille

Kilpailun voittokuva, ikkuna josta näkyy useita kasvoja,.
1. sija. Kuvaaja Turkka Tervonen

 

Kilpailun 2.sija. Kuvassa nainen pitelee ikkunaa.
2. sija. Kuvaaja Pia Simonen.

 

3. sija. Kuvassa kuningas käsi ylhäällä.
3.sija. Kuvaaja Sari Niinikoski.

 

Kantaesityspalkinto 2021

Kantaesityspalkinnon 2021 voittaja on Rantasalmen Nuorisoteatterin teksti Tunteellinen kone

Tunteellisen koneen on kirjoittanut Hanna Suutela ja musiikkidramaturgiasta on vastannut Matti Suomela.

Tunteellinen kone on raikas ja ajatuksia herättävä musiikkinäytelmä, jossa ihmisen ja koneen vuorovaikutus luo niin koomisia kuin koskettaviakin tilanteita. Dialogi on kekseliästä ja hyvärytmistä. Teksti luo eheän fiktiivisen todellisuuden, jonka tapahtumat ovat viitteellisyydessään tunnistettavia ja uskottavia. Näytelmässä käsitellään ajankohtaisia teemoja (tekoäly, sukupuoliroolit, ihmisten kohtaamattomuus ja suru) vakavan leikillisesti. Aiheita kunnioittaen, mutta kevyesti. Näytelmässä myös dynaamisesti vuorottelevat nuorten kokemusmaailma, akateemiset ympyrät ja tosi-tv-todellisuus.

Näytelmään on upotettu onnistuneesti tunnettuja musiikkikappaleita, mutta pienellä muokkauksella uskoisin tekstiä pystyttävän esittämään tarvittaessa myös ilman niitä. Oikeastaan ainoa asia, jota lukijana tekstissä aavistuksen vierastin, olivat paikoin melko tarkat, näyttelijäntyötä koskevat, parenteesit, jotka operoivat ehkä enemmän ohjaamisen kuin käsikirjoittamisen alueella. Mutta koska oletin, että teksti oli kirjoitettu nuorten, osin kokemattomien näyttelijöiden esitettäväksi (ja luettavaksi), niin koin kyseiset parenteesit kuitenkin lopulta perustelluiksi.

Lyhyesti: hurmaava teksti.

Kantaesitystekstien kirjo oli monella tapaa ilahduttavan laaja. Oli kansankomediaa ja tanssiteatteritekstiä, perinteistä juonellista kerrontaa ja fragmentaarisempaa rakennetta. Musiikin osuus oli merkittävä suurimmassa osassa tekstejä. Myös näytelmien paikallisuus korostui. Sainkin lukijana tehdä kiinnostavia matkoja mm. 80-luvun Berliinin alakulttuureihin, Kokkolan Ykspihlajan historiaan ja usean suomalaisen pikkukaupungin lähimenneisyyteen. Suosituimmat tapahtuma-ajat olivat viime vuosisadan kaksi viimeistä vuosikymmentä. Valtaosa teksteistä oli suunnattu ensisijaisesti aikuisille, mutta joukkoon mahtui hivenen myös lasten- ja nuortenteatteria. Näytelmien laajuus vaihteli reilusta 150 sivusta vajaaseen kymmeneen sivuun. Suomenkielisten näytelmien lisäksi joukossa oli pari englanninkielistä tekstiä.

Näin erilaisten näytelmien laittaminen paremmuusjärjestykseen on objektiivisesti ajatellen mahdotonta ja valitsijan subjektiiviset mieltymykset luonnollisesti vaikuttavat siihen paljon. Vilpittömästi voin sanoa nähneeni vahvuuksia joka ikisessä tekstissä. Kuuden näytelmän maailma ja teatterillinen ajattelu vei mukanaan niin, että yllätin itseni lukevani niiden dialogia ääneen eläytyen ja pohtineeni, miten itse ohjaisin kyseisen tekstin näyttämölle. Loppuvaiheessa jouduin tekemään valinnan kahden erinomaisen ja keskenään hyvin erilaisen tekstin välillä.

-Mika Terävä, valitsija

 

Katso tunnelmia etänä järjestetystä palkinnon luovutustilaisuudesta täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

 

Tunteellinen kone esityskuva
Kuva: Sampo Luukkainen

Striimauspalvelut harrastajateatterille

Suomen Harrastajateatteriliitto laajentaa jäsenpalveluitaan.

Liiton kautta on nyt mahdollista saada hyvin edulliseen jäsenhintaan esityksen striimauspalvelut. Striimauksen toteuttaa Nettivideo.fi, joka on perustettu juuri tähän koronan vuoksi kasvavaan striimaus- ja taltiointitarpeeseen.

Palvelut jäsenteattereille -15%

Nettivideo.fi on palvelu, joka yhdistää tapahtumanjärjestäjät ja katsojat helppokäyttöisen videopalvelun avulla. Nettivideo.fi tarjoaa tapahtumalle kokonaisratkaisun, jonka avulla tapahtuman myynti käynnistyy palvelun kautta helposti ja nopeasti. Palvelun kautta tapahtumanjärjestäjät voivat tarjota asiakkailleen tapahtumia tai muuta videosisältöä sekä suoratoistona että tallenteena. Kaikenlaisiin asiakkaan tarpeisiin skaalautuva kokonaisratkaisu sopii pienimuotoisesta esityksestä aina suurempaan konserttiin asti.

Palveluista annetaan -15% alennus Suomen Harrastajateatteriliiton jäsenteattereille keväällä 2021.  Nettivideo.fi -palveluista löytyy tallennemyynti, suora lähetys ja taltionti useassa eri pakettivaihtoehdossa. Palvelun takana on Juho Taipale, joka on vastannut syksystä 2020 asti myös Harrastajateatteriliiton toimiston teknisestä tuesta.

Lue lisää Nettivideo.fi -palvelusta tästä linkistä.

YLEISOHJEET Tekijänoikeukseen ja esityksen striimaamiseen liittyen ( Dramacorner).

Nettivideo -palvelun kuvabanneri.

Koronatukea harrastajateattereille

Tiedote 11.2.2021

Julkaisuvapaa heti

SUOMEN HARRASTAJATEATTERILIITTO KÄYNNISTÄÄ MESENAATTIKAMPANJAN

Harrastajateatterit ovat taloudellisessa ahdingossa ja tarvitsevat pikaisesti apua. Suomen Harrastajateatteriliitto jakaa 18 000 € koronatukea teattereille, muttei siitä riitä kuin murto-osalle. Korona puolitti harrastajateattereiden katsomot, peruutti osan esityksistä kokonaan ja vaikutti harrastajien määrään monessa paikassa. Sekä vuoden 2020 että 2021 kevään ensi-illoista on tullut tappiota, eikä helpotusta näy. Tilanne on historiallisestikin katsottuna erittäin hankala. Tämän vuoksi Suomen Harrastajateatteriliitto käynnistää mesenaattikampanjan harrastajateattereiden tukemiseksi.

Teatteriharrastus vahvistaa monin tavoin sekä mielen että kehon hyvinvointia. Tutkimusten perusteella tiedämme, että teatteritoimintaan osallistuminen on yhteydessä esimerkiksi vähäisempään masentuneisuuden ja ahdistuneisuuden määrään. Teatterissa käyminen sekä sen tekeminen ovat tutkimusten mukaan merkittävästi yhteydessä koettuun terveyteen ja hyvään elämään. Tästä syystä koronan aiheuttama ahdinko syvenee ja koronan lasku koko harrastajateatterikentälle tulee olemaan taloudellisesti ja inhimillisesti katsottuna järkyttävän suuri. Suomen Harrastajateatteriliitto haluaa suojella Suomen ainutlaatuista harrastajateatterikulttuuria.

Harrastajateatterit ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta yleishyödyllisiä voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, jonka vuoksi suurimmalla osalla teattereista ei ole olemassa puskurirahastoa. Niilläkin, joilla on, on se kulutettu jo vuoden 2020 puolella. Useilla teattereilla on pienistä budjeteista huolimatta kiinteitä kuluja tiloista ja henkilökunnasta, ja varsinkin näissä tapauksissa taloudellinen hätä on jo todella suuri.

Kaikki keinot on siis otettava käyttöön, joten haluamme kasvattaa korona-avustusta KORONATUKEA HARRASTAJATEATTERIKENTÄLLE -mesenaattikampanjan avulla. Kampanjan kautta kerätyt varat menevät lyhentämättömänä harrastajateatterikentälle.

Tule mukaan mesenaattikampanjaamme ja varmistetaan yhdessä ainutlaatuisen harrastajateatterikulttuurin tulevaisuus Suomessa!

Kampanja on nyt käynnissä ja se päättyy 15.3.

Tutustu kampanjaan täällä: https://mesenaatti.me/1984/korona-aid-tukea-harrastajateatterikentalle/ 

(Päivitetty julkaistun kampanjan verkkosivuosoite 15.2.)

Lisätietoja

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected]

050-092 8984

SPOTTI – lasten ja nuorten teatteripäivät siirtyvät vuoteen 2022

Tiedote 2.2.2020

SPOTTI – lasten ja nuorten teatteripäivät siirtyvät vuoteen 2022

SPOTTI- Lasten ja nuorten teatteripäivät on päätetty siirtää vuoteen 2022. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 8.-9.5. Riihimäellä. SPOTTIa järjestävät yhteistyössä Suomen Harrastajateatteriliiton kanssa Riihimäen kaupunki, Riihimäen Teatteri ja Riihimäen Nuorisoteatteri. Tapahtumaa on järjestetty kahden ja kolmen vuoden välein jo 42 vuotta.

— Harrastajateatterit ovat historiallisestikin hankalassa tilanteessa kun harjoituksia eikä esityksiä voi järjestää ja toiminnan ennustettavuus on mahdotonta. Monet teatterit painivat tulevaisuuden suunnitelmien kanssa ja taloudellinen ahdinko on suuri.  Osa ryhmistä on ollut tauolla jo kohta kokonaisen vuoden, toteaa Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela. — Tapahtuman tuotantotiimi on punninnut plussat ja miinukset ja todennut, että valtakunnallisen teatteritapahtuman siirtäminen seuraavaan vuoteen on tässä kohtaa paras ja vastuullisin vaihtoehto, vaikka se harmillista onkin, Saarela jatkaa.

— Lapsille ja nuorille on kuitenkin tulossa oma teatteriaiheinen kilpailu, josta tiedotetaan pian lisää. Kilpailussa jaetaan tältä vuodelta SPOTTI -tapahtuman siirtymisen vuoksi jakamatta jäänyt 1000€ kannustuspalkinto josta tulee lisätietoa pian, Saarela vinkkaa.

 

Lisätietoja

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected]

050-092 8984

 

 

Sanna Saarela valitsee Harrastajateatterikesän ohjelmiston

Tiedote 19.1.2021

Julkaisuvapaa heti

Sanna Saarela valitsee Harrastajateatterikesän ohjelmiston

Suomen Harrastajateatteriliiton uusi toiminnanjohtaja Sanna Saarela valitsee vuoden 2021 Harrastajateatterikesän ohjelmiston. Saarela on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri, teatteriohjaaja ja -opettaja. —Vuosi 2020 on koetellut monia teattereita ennen näkemättömällä tavalla. Siksi suuntaammekin vuoteen 2021 energisesti, positiivisin mielin ja teatteria janoten. Yksi vuoden ilonaiheista tulee ehdottomasti olemaan Jyväskylän Harrastajateatterikesä, jossa pääsemme tapaamaan pitkästä aikaa muita toimijoita ja näkemään hienoja esityksiä, kertoo Saarela. — Valitsijana kiinnitän erityisesti huomiota esityksessä saavutettuun tunnelmaan ja intensiteettiin sekä teatterintekemisen iloon, Saarela pohtii.

Harrastajateatterikesän 2021 hakuaika on 1.2.-6.4.2021. Tapahtumaan valitaan vuosittain tallenteen perusteella 6-8 harrastajateatteriesitystä. Vuonna 2021 Harrastajateatterikesä järjestetään 20.-22.8. Jyväskylän kaupunginteatterilla. Tapahtumassa esityksiä arvioi teatterialan ammattilaisen muodostama 3 hengen raati, joka tapahtuman päätteeksi jakaa kunniamainintoja ja stipendejä yhteensä 1000€ päätöstilaisuudessa. Tapahtuman raadissa vuonna 2021 ovat näyttelijä Jukka-Pekka Mikkonen, ohjaaja ja dramaturgi Seppo Honkonen sekä näyttelijä Jaana Pesonen.

Vuonna 2020 Harrastajateatterikesä jouduttiin peruuttamaan koronaepidemiasta johtuvien tapahtumarajoitusten vuoksi. — Vuoden 2021 tapahtuman hakuaikaa on pyritty myöhäistämään niin paljon kuin suinkin on mahdollista, koska syksyn ja talven esitys- ja harjoituskausi on ollut teattereille koronan vuoksi todella haastava, kertoo tapahtuman vastaava tuottaja Mari Saarinen. — Toivomme kuitenkin, että saamme tänä vuonna tapahtuman järjestymään toki viranomaisten suosituksia ja ohjeistuksia sekä kokonaistilannetta tarkasti seuraten, toteaa Saarinen.

Harrastajateatterikesä järjestetään 47. kerran ja viidettä kertaa Jyväskylässä. Tapahtuman pääjärjestäjä on Suomen Harrastajateatteriliitto yhteistyössä Jyväskylän kaupunginteatterin kanssa.

 

Lisätietoa:

Mari Saarinen

Tuottaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected]

050-4682138

www.harrastajateatterikesa.fi

 

Sanna Saarela
Kuva Anu Juuri

 

 

Valokuvakilpailu

Teatteri kuvassa

Osallistu valokuvakilpailuun!

Suomen Harrastajateatteriliitto avaa teatteriaiheisen valokuvakilpailun. Kilpailuun toivotaan osallistumaan 31.1.2021 mennessä. Valokuvien joukosta valitaan kolme parasta kansikuvaksi Repliikki-lehteen vuodelle 2021.

Kolme parasta valokuvaa palkitaan myös rahapalkinnolla, sekä Repliikki-lehden vuosikerralla. Rahapalkinnot ovat

  1. sija 150€
  2. sija 100€
  3. sija 50€

Lisäksi kaikkia kilpailuun osallistuneita valokuvia saatetaan käyttää Repliikki-lehdessä kuvituksena, jolloin niistä maksetaan myös korvaus (25€/kuva) kuvaajalle laskuttamalla.

Kuvan lähettäjällä tulee olla täydet tekijänoikeudet valokuvaan, eli huolehdithan että kuvassa esiintyvät henkilöt ovat suostuneet kuvan käyttöön.

Kilpailuun osallistumalla hyväksyt kuvien käytön korvausta vastaan Repliikki-lehdessä.

Huom! Kuvan minimikokovaatimus 1 Mt/1000 kilotavua.

Osallistu kilpailuun täyttämällä tämä lomake 31.1.2021 mennessä. Laita mukaan yhteystieto, sekä viestin aiheeksi ”Valokuvauskilpailu 2021.” Kilpailuun voi osallistua useammalla kuin yhdellä kuvalla. Voittaja valitaan helmikuussa ja kaikkia kilpailijoita tiedotetaan valinnan tuloksesta.

Onnea kilpailuun!

 

 

 

VUODEN 2020 LAPPILAINEN HARRASTAJATEATTERITEKO

TIEDOTE  28.11.2020

page1image22269600

VUODEN LAPPILAINEN HARRASTAJATEATTERITEKO -PALKINTO iVALOISILLE

Suomen Harrastajateatteriliiton Vuoden lappilainen harrastajateatteriteko -palkinto jaetaan lauantaina 28.11. 2020 Kansalaisfoorumin KOUTA-koulutustapahtumassa Rovaniemellä.

iValoiset -ryhmä Ivalosta ansaitsee palkinnon esimerkkinä poikkeusajan onnistuneesta ja tuloksekkaasta itseohjautuvuudesta, sitkeydestä sekä valoisasta asenteesta ja toivon jakamisesta.

Palkinnon perustelut

iVALOISET – TOIVON TEATTERI

Harrastajateatteri iValoiset on jo vuodesta 2003 lähtien tuonut iloa ja valoa pohjoisimman Suomen kulttuurimaisemaan. Ryhmän paneutuminen ja oppimisen iloa luo sisäistä potentiaalia, joka näkyy esitysten monipuolisuutena ja hyvänä laatuna. iValoiset ei pelkää tarttua haastavimpiinkaan teksteihin ja projekteihin. Eritoten poikkeusaikana ryhmässä on vahvistunut itseohjautuvuus sekä omatoimisuus, ja tästä inspiroitunut yhdessä tekeminen synnyttää kasvamiseen ja muutokseen valaistumista myös muille teatterin tekijöille ja kokijoille.

iValoisten osallistumisaktiivisuus ja koulutushakuisuus tuottaa hyvää esimerkkiä ja myönteistä ihmettelyä. Satojenkin kilometrien taipaleista huolimatta he lähtevät ja tulevat, ovat läsnä ja osallistuvat. Yhdessä olemisen hyvä mieli välittyy heistä sekä kotona että kylässä. iValoiset tuovat toivoa myös tummaan valoon. He ovat oivaltaneet itseksi tulemisesta, maailmaan ja elämään kiinnittymisestä ja teatteriaatteesta olennaisen.

Rovaniemellä 10.11.2020
Timo Tervo, koulutuspäällikkö Kansalaisfoorumi 040 5062585
Sanna Saarela, toiminnanjohtaja Suomen Harrastajateatteriliitto 050 0928984

iValoisten viimeaikaisia aikaansaannoksia:
2011 Votkaturistit, ohj. Ritva Savela
2012 Tukkijoella, ohj. Ritva Savela
2013 Kulttuurirakka -II hanke: Kätketty (improvisaatioteatterin keinoin) ohj. Heli Huovinen + äänenkäytön kurssi, Heidi Kenttälä

2014 Afrikan Morsian, ohj. Riitta Maukonen (iValoisista) 2015 Ministerivierailu, ohj. Satu Kyrö (iValoisista)
2015 Kartalta karisseet
2016 Parisuhdeleiri

2016 Anne Niskasen näyttelijäntyön kurssi
2017 Sekuntiviisaripoika (lastennäytelmä)
2018 Ja Jumala loi naisen, ohj. Minna Kauppinen
2018 KOUTA-työpajat Rovaniemellä
2019 Kultamaan unelma
2019 Osallistuminen KOUTA -tapahtumaan Tervolassa
2020 Koronavuosi, ideointia ja tutkistelua sekä osallistuminen KOUTA-työpajoihin ja Teatteritapaamiseen Rovaniemellä
Pikkujoulukabaree Tuplabuukkaus

Satu Kyrö, yhteyshenkilö iValoiset 040 8327295

Tiedote 20.11.2020

Tiedote 20.11.2020

Suomen Harrastajateatteriliitto

LIITON OHJEISTUS TEATTERITOIMINTAAN

Suomen Harrastajateatteriliitto suosittelee jäsenteattereitaan seuraamaan aktiivisesti viranomaisten alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia, jotta kevään mittakaavan valtakunnallinen sulku vältettäisiin. Teatterit ovatkin esimerkillisesti seuranneet turvallisuusohjeita- ja määräyksiä, kiitos siitä kaikille. THL:n verkkosivuilta löytyy kootusti alueellisista suosituksista ajankohtaista ja jatkuvasti päivittyvää tietoa.

Pääkaupunkiseutu siirtyy leviämisvaiheeseen

SHT päättää koulutussyksynsä pääkaupunkiseudulla muuttuneen koronavirustilanteen vuoksi. Käynnissä oleviin ryhmiin otetaan yhteyttä koulutusten siirtämiseksi toiseen ajankohtaan.

Uudellamaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi sekä toimenpiteiden koordinoimiseksi. Viikoittain kokoontuvassa ryhmässä seurataan epidemiatilannetta ja epidemian hillitsemiseen tähtäävien suositusten ja rajoitusten tarvetta.  Ryhmä ilmoitti 20.11.2020 tiedostustilaisuudessa Pääkaupunkiseudun siirtymisestä leviämisvaiheeseen

Samalla tiedotettiin seuraavista rajoituksista koronaepidemian hillitsemiseksi, joista teattereille erittäin oleellisia ovat:

  • Yleisötilaisuudet: yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ei järjestetä kolmen viikon aikana. Aluehallintovirasto tekee asiasta päätöksen.
  • Julkisten tilojen asiakasmäärä puolitetaan.
  • Harrastustoiminta: Aikuisten (yli 20-vuotiaat) ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kolmeksi viikoksi. Kunnat tekevät asiasta päätöksen ja antavat suosituksen yksityisille toimijoille.
  • Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen: valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti

Lisätietoa:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/koronaepidemia-alueiden-tilanne-suositukset-ja-rajoitukset#suositukset

https://www.hus.fi/ajankohtaista/koronavirus-covid-19/alueellinen-koronavirusepidemiatilanne-ja-suositukset

SPOTTI – LASTEN JA NUORTEN TEATTERIPÄIVIEN RAATI ON JULKAISTU

Tiedote

4.11.2020

Julkaisuvapaa heti

Suomen Harrastajateatteriliitto

SPOTTI – LASTEN JA NUORTEN TEATTERIPÄIVIEN RAATI ON JULKAISTU

Suomen Harrastajateatteriliiton, Riihimäen kaupungin, Riihimäen Nuorisoteatterin ja Riihimäen Teatterin yhteistyössä järjestämän SPOTTI -lasten ja nuorten teatteripäivien raati on julkaistu. Raatiin astuvat näyttelijä Jenni Kokander, ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Niina Lahtinen, taikuri Jarmo Luttinen ja stand up -koomikko sekä teatteriopettaja Heikki Vilja.

—Aloitin itse teatteriharrastuksen jo lapsena. Teatteriharrastus toi minulle iloa, onnea ja ystäviä.. Ihanaa päästä mukaan myös Spottiin, kertoo muun muassa Putouksesta ja useista lastenelokuvista tuttu Jenni Kokander.

Taikuri Jarmo Luttinen odottaa tapahtumaa myös innolla. —Odotan innolla mitä kaikkea kivaa lahjakkaat ja luovat teatterintekijät taikovat meidän iloksemme, useasti palkittu taikuri Luttinen pohtii.

Heikki Vilja on mielissään päästessään pitkän koronavuoden jälkeen ihmisten ilmoille. —Siellä on aina hyvä meininki ja sekä lasten että nuorten esityksissä on aina aivan järjetön into, kun kaikki tekevät teatteria täydestä sydämestä. Sitä paitsi pitkän koronakauden jälkeen menen innoissani minne tahansa ihmisten ilmoille, Vilja toteaa.

Niina Lahtiselle teatteri on rakas. —Olen tehnyt teatteria koko ikäni harrastajien kanssa ja rakastan sitä! Intomielistä tutkimusmatkailua ja unelmien toteuttamista. Odotan pääseväni pitkästä aikaa teatterin katsomoon oikein huolella, sekä kaikkia ajatuksia ja keskusteluita, joita esitykset herättää, Lahtinen kertoo.

SPOTTI -festareiden hakuaika on parhaillaan käynnissä ja se päättyy 31.1.2021. Tapahtumaan haetaan tallenteella. Festivaali järjestetään Riihimäellä 8.-9.5.2021.

Lisätietoja https://shtl.fi/spotti/

Riku Saastamoinen Suomen Harrastajateatteriliiton koulutus- ja ohjaustoimikunnan puheenjohtajaksi

RIKU SAASTAMOINEN SUOMEN HARRASTAJATEATTERILIITON KOULUTUS- JA OHJAUSTOIMIKUNNAN PUHEENJOHTAJAKSI

Riku Saastamoinen

Suomen Harrastajateatteriliiton koulutus- ja ohjaustoimikunnan tehtävänä on kehittää liiton valtakunnallista koulutustoimintaa sekä suunnata sitä tukemaan teatteriharrastusmahdollisuuksia Suomessa.

—On mahtavaa päästä mukaan kehittämään SHT:n ohjaus- ja koulutustoimintaa. Teatterin käyttövoima on tekijöiden ilo ja innostus, jota koulutuksella pitää vaalia ja ruokkia. Tekemisen laatu kasvaa hyvästä dialogista eri toimijoiden välillä. Teatteripedagogiikan ammattilaisena on kiinnostavaa tietää enemmän harrastajakentän moninaisista tarpeista ja pohtia koulutuksellisia vastauksia niihin, pohtii Saastamoinen.

Riku Saastamoinen (TeM) on taiteilija, opettaja ja tutkija. Hän on toiminut Teatterikorkeakoulussa Teatteritaiteen lehtorina vuodesta 2007 ja johtanut teatteripedagogiikan maisteriohjelmaa vuodesta 2011 lähtien.

Liiton koulutustoiminnassa työllistetään esittävän taiteenalan ammattilaisia ja tehdään yhteistyötä erityisesti kolmannen sektorin toimijoiden sekä vapaalla – että ammattilaissektorilla toimivien teattereiden kanssa. Koulutustoimintaa viedään jatkuvasti eteenpäin tavoitteena tarjota monipuolista ja laadukasta kurssitoimintaa valtakunnallisesti tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti. Liiton koulutus- ja ohjaustoimikunta myöntää myös itsenäisesti sekä koulutus- että tuotantoavustukset hakemusten perusteella.

 

Lisätietoja

Sanna Saarela

Toiminnanjohtaja

Suomen Harrastajateatteriliitto

[email protected]

050-092 8984

www.shtl.fi